четвъртък, 5 януари 2012 г.

Наскоро...

Прочетох няколко книжки, но след като преядох покрай празниците, ме домързя да ги ревюирам. И сега ме мързи, затова без излишни приказки карам накратко:

  • "Ни вест от Гурб" - Едуардо Мендоса


Чете се за 2-3 часа! Ей, такива ги обичам :)
Идеята е интересна. Двама извънземни са изпратени от правителството им да изследват фауната на Земята. Те кацат в Барселона, но се разделят и губят. Мендоса ни предоставя възможността на прочетем дневника на един от извензъмните, който тръгва да търси другарчето си из каталунската столица. Ето ви и част от него:

8:00  Материализирам се на място наречено "Диагонал-Паесо де Грасия". Сгазва ме автобус номер 17. Трябва да си намеря главата, търкаляща се в резултат на сблъсъка. Трудна задача предвид изобилието от превозни средства.


8:01  Сгазва ме "Опел Корса".

8:02  Сгазва ме камионче за доставки.

8:03  Сгазва ме такси.

8:04  Намирам си главата и я измивам на чешма, разположена на няколко метра от мястото на сблъсъка. Използвам случая за да анализирам състава на водата: водород, кислород и аки. 
...
 Ден 20

07:00 Претеглям се на кантара в банята: 3 килограма и 800 грама. Имайки предвид, че съм чист интелект, това е ужасно много. решавам да правя гимнастика всяка сутрин.
...
06:20  Прилагам му дишане уста в уста и го пляскам по бузите, за да реагира.Тъй като върша и двете неща едновременно, повечето шамари ги отнасям аз.
...

:)

Произведението има потенциал, но може би не е доразвит докрай. Въпреки това е забавна и не отнема много време. А и Гурб не си е губил времето на Земята ;) .
---

  • "Сирените от Титан" - Кърт Вонегът


Четох я по диагонал в почивките след унищожаването на коледните манджи. Само при споменаването й ми става тежко :(
Много странна книга. Не, наистина много шашава. При това съм чел Паланюк!
Мъж става богат след като играе на борсата, ползвайки инициали от Библията. За един ден губи всичко и оттам започва околозвездното му пътуване, в което ще преосмисли и преоцени стойностите, които му предлага животът.
Всеки път си чупех езика като четях за хроно-синкластичните инфундибулуми или пък за хармониумите на Меркурий. Дано преписвам правилно, но по дяволите, как ги измисляш бе Кърт :(? Е, поне Църквата на Безкрайно безразличния бог ми хареса :)

"Няма причина доброто да не побеждава също толкова често, колкото и злото. Победата на каквото и да е било е въпрос на организация.Ако има нещо такова като ангелите, надявам се да са организирани по образеца на мафията"
Предполагам, че идеята на книгата колкото и да е елементарна се съдържат в думите на главния герой, който в края на творбата казва:

"...смисълът на човешкия живот, независимо кой го контролира, е да се обича някой, който може да бъде обичан"

Накрая така завърши, че се чудех дали е щастлив край или не. Може би ми се искаше да е малко по-различна.

---

И за край ето списък с всички книги, които прочетох през 2011, предпоследната в маиския календар :

Айзък Мериън - "Топли тела"
Бен Голдейкър - "Псевдонауката"
Бил Брайсън - "У дома" ( 1/5 от нея, книгата още седи в тоалетната, заедно с няколко Енциклопедии :) 
Барбара Уилсън - "Шотландски легенди"
Борис Виан - "Човекът Вълк" 
Давид Зафир - "Кофти карма"
Джо Абъркромби - "Отмъщението на Монца"
Едуардо Мендоса - "Чудните патила на Пърдоний Флат"
Едуардо Мендоса - "Ни вест от Гурб"
Зелазни § Шекли - "Донесете ми главата на принца"
Зотов - "Еликсир в Ада"
Зотов - "Епидемия в рая"
Карел Чапек - "Фабрика за абсолют" 
Кърт Вонегът - "Сирените от Титан" 
Леон Митрани - "Наука и ненаука"
Майк Резник - "Господарите" 
Марк Твен - "Писма от Земята"
Мичио Каку - "Физика на бъдещето"
Нийл Геймън - "Книга за гробището"
Рей Бредбъри - "Париж завинаги"
Стивън Кинг - "Дългата Разходка"
Стивън Кинг - "Гняв"
Тери Джоунс - "Титаник - Звездният кораб"
Тери Пратчет - "Магизточник"
Тери Пратчет - "Ерик"
Тери Пратчет - "Само ти можеш да спасиш света"
Тери Пратчет - "Еманципирана магия"
Удхаус - "Замъкът Бландингс и други истории"
Умберто Еко - "Това не е краят на книгите"
Филип Рийв - "Смъртоносни машини"
Филип Рот - "Гърдата"
Чък Палнюк - "Оцелелият"

 Преброих 30 и 1/5! K'ъф съм зубър! :D

Препрочетох и някои от любимите енциклопедии "Знание". Това го казвам за да придам тежест  и да не ме е срам пред великани като Ана Хелс, Блажев и Шанара :р По-голямата част от книгите са от по 100-на страници, ама какво от това, броят се :р
Ако трябва да избера една книга, това ще е тази :)

Тази година ще намаля четенето. Аспирантурата ми е в крайна фаза, и може би ще прочета не повече от 10 книжки. Или 5. С повечко картинки :р


.

17 коментара:

  1. Днес реших да жертвам малко грешни пари и си поръчах няколко книжки от Хеликон, една от тях беше "Сирените...". Ще я видим и ще има пост за нея най-вероятно :)

    ОтговорИзтриване
  2. не знам дали ще ти хареса :) Аз очаквах малко повече, с интерес чакам и твоето мнение :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз не съм много сигурен, но реших малко да разнообразя библиотеката си ;Д То не може все едно и също :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, тия сирени и аз ги почвах преди време, ама нещо не издържах и не ги дочетох.:/
    Скоро, между другото, прочетох и аз "Оцелелият", разбира се под твое и на Скай влияние, та ми предстои опознаване сега с автора, щот си бяхме чужди.:)

    ОтговорИзтриване
  5. Звучи забавна книжката на Гурб, ще си я взема някой ден. А за Вонегът... Ако това ти е първата книга, която четеш от него не е най-добрия избор. Аз, може би в 8-9 клас, прочетох "Фарс или никога вече самота" и досега ми е в библиотеката. Мисля, че тя ще ти хареса. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пресли, наистина тази книга е малко по-мъчна за четене от другите две, които съм чел на Вонегът. А за Гурб, дори да не ти хареса, хубавото е, че няма да ти отнеме много време.

    Миленче, и аз някъде по средата започна да ми доскучава, затова я дочетох набързо. Честно очаквах да е по-забавна книга, а и действията се проточват прекалено. "Оцелелият" хареса ли ти? :)

    Силенциум, така е, и аз харесвам да разнообразявам често :)

    ОтговорИзтриване
  7. "Оцелелият" ми хареса, да. Аз затова и имам намерение да прочета още някоя друга на Паланюк, както споменах и в коментара, защото преди "оцелелият" ми беше абсолютно непознат. Освен като име.:)

    ОтговорИзтриване
  8. В такъв случай послушай Скай и продължи с "Невидими изчадия" :) Аз още не съм я чел, но "Приспивна песен" ми дойде леко тежичка (по-скоро объркана). Хм, нея съм забравил да я включа в списъка :) Май съм прочел повече от 30 книжки! Брей :)

    ОтговорИзтриване
  9. "Невидими изчадия" звучи като Begotten.
    http://masters-tb.com/details.php?id=66744
    Нали:)

    ОтговорИзтриване
  10. Ако мислиш, че се чувствам виновна - тц. :Р~
    Дори съм радостна, че правилно реших да не подарявам негова книга на човек, с когото имате почти еднакви предпочитания - не можах да избера от няколкото, които много обичам и се отказах. Една чиста глава в повече. ;)
    Той е от тези, които или харесваш още в началото безрезервно, или изобщо не го четеш. Все по такива си падам. :(

    Онази зловещо-научна поредица от Мистериите е със страшно много картинки на цената на две банички, препоръчвам ти я. :) Започни от изобретенията - има шнорхел за тоалетна и влизаща в дупето седалка на велосипед. :) Понеже книжката е уж детска, е обяснено, че това е капан за крадци от 1900-та година. Предупреждавам да не се надяваш на нещо палаво. :Р~

    ОтговорИзтриване
  11. Точке, да нямаш предвид Страховитото в историята и Страховитото в науката? Имам си цяла колекция от тях и са велики :) :) Тази с изобретенията я нямам :( Но ше я потърся :)

    Вонегът този път не ми хареса толкова, но и това понякога се получава :)

    Вал, харесва ми как ме осведомяваш за наличието на нови торенти :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ха! Ламоте, знаех си, че не може да си прочел само шест книги! :D В четвъртък ми пристигнаха двете на Мендоса. Наистина изглеждат забавни, ама сякаш Пърдоний Фалт ще ми е по-интересна. Сирените и аз се подведох от Точето да си я взема! :D Ще й се тествам скоро и, ако не ми хареса, ще й измислим наказание. :P Зотов явно ще трябва да си го поръчам. Двете на Кинг са от нетрадиционните му, а такивата са от любимите ми.

    ОтговорИзтриване
  13. Ламоте, замисли се да разгледаш "Сирените от Титан" като социална критика. Струва ми се, в книгата Вонегът критикува консервативните представители на висшите класи. Има няколко директни изказвания в смисъл, че доста от тях са забогатели благодарение на чиста случайност, но се държат така сякаш са хванали господ за шлифера и всичко, което им се случва е напълно закономерно, а останалите са загубеняци. Подобен е случаят, мисля, и с "Бог да Ви благослови, мистър Роузлотър".

    ОтговорИзтриване
  14. Ностро, като литература Пърдоний е по-забавна, но на Зотов са още по-добри :) И аз харесвам по-нетрадиционните на Кинг.
    Точето, определено трябва да я накажем и да я глобим с няколко книжки. Даже в новия й пост е публикувала снимки за да си изберем :р Ти коя си избра? :Р

    Гост, може би си прав, но сякаш тази социална критика е доста бледа. Още в началото героят губи цялото богатство, аз не усетих да се мисли за бог, напротив, той си признава че е късметлия. Предполагам Вонегът е искал да съпостави животът му като богаташ с този на човек с кауза, син и жена. Нямам представа. Но определено събитията се развиват твърде мудно, а това е минус за книгата. Но не съжалявам, че я прочетох :)

    ОтговорИзтриване
  15. Избрах си "Под завивките на...", ама не можах да разбера на кое. Точето не ще да каже, обаче не си дава сметка, че така засилва интереса ми. Тъй или иначе, ако се докопаме до библиотеката й, няма да си тръгнем само с една книга, нали?!

    ОтговорИзтриване
  16. Вижте какво вие, двамцата, аз изобщо не зачитам онова: "Ако имаш две ризи ...", тъй че всеки да си гледа собствените рафтове. :Р Щото още нямам Пърдоний (и не само), да не изпищите някога. :)

    ОтговорИзтриване
  17. Леле, Ностро, виж Точето как ни заплашва :р Представяш ли си, както блажено си ядем бисквитки и гледаме мач някоя вечер... и БАМ, от прозореца нахлува Точето, въоръжена с торба и точилка и ни обере набързо библиотеките. Моята и без това е малка :( :Р

    Предлагам да ударим първи :р За мен са тия на Докинс, за теб "Под завивките"...аве лесно ще си ги разпределим :р

    Точке, в момента си заковавам прозорците :р

    ОтговорИзтриване