вторник, 14 февруари 2012 г.

Флаговете на страните в света - Иван Иванов


Можем да научим много неща от флаговете на страните. Не вярвате? Добре, нека се разходим из книгата на Иван Иванов тогава:


САЩ - едно от най известните знамена в света. Тринадесетте червени и бели линии обозначават тринайсете английски колонии, които са били в основата на възникването на щатите. В горният ляв ъгъл навремето е седяло британското знаме (по подобие на знамената на Австралия, Фиджи, Нова Зеландия и т.н.), но по-късно било заменено с 50 звезди на тъмно син фон - по една за всеки щат.   
---


Бразилия - зеленият цвят е за растителното богатство на страната. Жълтият ромб символизира елмазите и минералите, които са били добивани в страната. В центъра на ромба е поставена небесна сфера, на чийто екватор пише: "Ordem e progresso" (Ред и сигурност). Под екватора сияят 21 звезди, които представляват съзвездията на Южното небе, начело с Южния кръст. Всяка звезда представлява един щат (например звездата Гама от Южния Кръст е за щата Сау Паулу). А голямата звезда над екватора е за столицата Бразилия.
---



Китай - знамето е в любимия на социалистите червен цвят. Голямата звезда символизира единството на народа и единната му програма, а четирите малки са съответно за участващите в програмата работници, селяни, занаятчии и патриотичната буржоазия.
---



Монголия - двете червени ивици символизират революцията, а синята - безоблачното небе на страната. От лявата страна е със златист цвят е изобразена сложната идеограма "Сойомбо". Най-отгоре има символ за огън, чийто три езичета  характеризират миналото, настоящето и бъдещето. Огънят олицетворява просперитета и домашния уют. Следват фигурите на луната и слънцето - символи на света и вечността ( имат и песен: Ние сме монголци, чийто баща е младата луна, а майка - златното слънце.  Триъгълниците са бойни фигури, а след това се появява и символът Ин и Ян, изобразяващ двете начала на природата - огън и вода, земя и небе, мъжа и жената и т.н. Двата правоъгълника, които ограничават фигурата означават единение, твърдост и крепост. 

Бах и монголците :)) Южно-корейското знаме е още по-сложно. Там освен символа на Ин и Ян има и четири сложни триграми отстрани, които представляват цели изречения.
---


Кения - африканците са сложили един щит на масаите заедно с две копия, които символизират готовността за отстояване на националните интереси и свободата. Подобен щит има и на знамето на Свазиленд. Оръжия има и на знамената на Мозамбик, Саудитска арабия ( меч) и други страни. 

Принципно повечето африканските знамена наблягат на едни и същи цветове: жълто, което символизира богатствата и минералните  ресурси на страната, черно - което е за африканския народ и борбата му за свобода, червено - кръвта на народа, и зелено - природата и земята на страната. 
----


Папуа-Нова Гвинея - отдясно са сложили летящата златна райска птица - кумул. А отляво е съзвездието Южен кръст, което го има на повечето флагове на страните в Океания, включително и на знамената на Австралия, Нова Зеландия, Западна Самоа и т.н.
----


Русия - руснаците използват типичните пан-славянски цветове - бяло, синьо и червено. Със същите цветове са и голяма част от славянски страни: Чехия, Словения, Словакия, Хърватия,

Е, ние за да се различаваме малко, сме сложили зелено:



Бяло-зелено-червено, Бяло-зелено-червено, Бяло-зелено-червено
тралалала!
---

А СЕГА И ЗНАМЕТО НА ВЕЛИКОЛЕПНА РЕПУБЛИКА ЛАМОТИЯ:


Ламотия - опростено знаме, защото ламотци не обичат сложностите. Символизира любовта на ламотци по кръглите форми и сфери. Вие си знаете по-нататък :р

------

Имам отдавнашно влечение към тия знамена. Не само защото любимата ми занимавка докато ям в столовата ( или докато релаксирам в тоалетната) е една игра на телефона ми, в която се разпознават знамена. Просто знамената са толкова забавни :))
.

8 коментара:

  1. Ламоте, това ли ти е подаръка за 14-ти - ще ме водиш на туристическа обиколка из страните, чиито флагове си изброил? Не е зле, ама може ли да започнем от Ламотия и да ме запознаеш с две-три от братовчедките ти? :P

    ОтговорИзтриване
  2. Ностро, поради ограничени средствата (световна криза е все пак), ще направиш само туристическа обиколка на Ламотия :р Но не се притеснявай, ще те оставим цяла седмица в джунглите при войнственото женско племе на Ламазонките :р Сега им е размножителния период :р

    ОтговорИзтриване
  3. Това не е символът Ин и Ян, а схема на юртата и личните неприкосновени пространства на стопанката и любимия й!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  4. С тази игра стачкувахме в един офис, когато ни бяха орязали достъпа до почти всичко в нета. :) Редувах я с "Параграф 22" от Читанката.

    П.П. Много постно последното знаменце, повече овали очаквах. :Р

    ОтговорИзтриване
  5. Йеее, Точке, най-сетне да срещна хора, които споделят моята мания :))) Кое е любимото ти знаме? :)

    Освен това, шефовете на офисите е крайно време да наложат забрани за четене на книги, критикуващи бюрокрацията и йерархията и трябва наказанието да е пляскане с книга (с дебели корици) :р :р

    :))

    ОтговорИзтриване
  6. Харесвам ето това - винаги ми докарва детско-приказни-размечтаващи настроения. :)

    Мисля, че шефовете с кеф биха не само забранили, ами и изгорили всички книги. От многото, които познавам, четящи няма. Поразлистват понякога специализирани издания или нещо надъхващо от типа на "Как да ...", но това не е литература.
    А онзи би оставил (предполагам) единствено тухлата-четворка, подвързана с черна кожа, която става не за пляскане, а само за предумишлено убийство и мозъчна клизма. При него работехме 6 дни седмично, вкл. на 3-ти март, Съединението, плътно около Нова година и на всички официални и национални празници, защото не ги разбирал. Уважаваше единствено и много Коледа и Великден, които пък аз не разбирам.

    ОтговорИзтриване
  7. Мм, много хубаво знаме е това, Точке :))
    всички шефове са задници!
    е, има някои шефки с хубави де :р

    да ти кажа честно, и аз не празнувам 3-ти март и подобни, докато на коледата е яко, защото има ПОДАРЪЦИИИ!! :)))

    ОтговорИзтриване