събота, 14 януари 2012 г.

"Одисеята на Пенелопа", Маргарет Атууд и феминизъм

 Три са причините, поради които се заех с тази книга.
Първата е, че това е от онези стегнати и целенасочени новели, които се четат за една нощ и не изискват нищо. 100-120 страници! Перфектно!
Втората - написана е от жена. Звучи странно, но забелязах, че почти цялата ми библиотека е пълна с произведения от мъже. Крайно нечестно. Сексистко!, биха казали по-радикално настроените жени. :р
Третата причина е страхотния дизайн. Искам да похваля дизайнера Яна Левиева, за оригиналното и изчистено, нестандартно изпълнение. Радвам се и се възхищавам на хора, които превръщат книгите в произведения на изкуството.
...



"Одисеята на Пенелопа" е част от проект, в който участват редица популярни автори, като всеки от тях пресъздава един мит по свой собствен, иновативен и съвременен начин. Сред тях са руския хахо Виктор Пелевин, Милтън Хоторн, Джанет Уинтърсън, сред тях е и Маргарет Атууд.

Омировата Одисея я знаем всички. Одисей заминава за Троя, където хубавата Елена предизвиква война. Неговите приключения започват, когато войната завършва и той се отправя към дома.   Атууд се е постарала да представи историята чрез Пенелопа, жената на Одисей. Предлага ни един съвсем различен поглед към случилото се, но толкова пълнокръвен, сякаш самата Пенелопа ни е разкрила една дълго пазена тайна, едно словоизлияние за една несправедливост.

Атууд е и страхотен поет, което придава и необходимата поетичност за една древногръцка легенда, но в същото време прозата й е хаплива и остроумна:

"Носеха слухове, дошли от други кораби. 
Одисей и хората му се напили в първото пристанище по пътя им и моряците се разбунтували, казваха някои; не, казваха други, яли вълшебно растение, заради което загубили паметта си, а Одисей ги спасил, като заповядал да ги вържат и да ги отнесат на корабите. 
Одисей се бил с гигантски едноок Циклоп; не, било просто едноок собственик на таверна, казваше друг, а боят бил за неплатена сметка...
Одисей бе гостувал на богиня и омагьосания й остров, казваха някои; тя превърнала мъжете му в свини - не кой знае колко трудно, според мен  - но той ги превърнал отново в мъже, защото богинята се бе влюбила в него, хранела го с нечувани деликатеси и двамата се любели до забрава всяка нощ; не, казваха други, било просто скъп бардак, а той живеел на гърба на Мадам." *
Превод: Д. Равалиева


Казват че Атууд е феминистка, на което писателката отговаря с риторичен въпрос: "Защо всеки път, когато някой напише нещо от гледната точка на жена, казват че е феминистко?" 
Действително, Атууд много елегантно е показала двойните стандарти на Античния свят спрямо жената. Пародира както  крайно обидните стереотипи на женските образи в преданията, така и отношението към тях. Стереотипи, които и днес се величаят. Отправя и критика към закостенелия морал.
Допадна ми произведението, приятно нощно четиво. Може би бях разочарован леко от финала, очаквах да е по-брутален, но това не прави книгата по-слаба. Напротив :)
:)
.

10 коментара:

  1. Не знам как е вътре (понеже спомена дизайна на книгата), но корицата ми хареса.

    Ламоте, спирам да те чета, докато не наваксаш с ревютата на книги, написани от жени! :P

    И в "Одисеята на Пенелопа" пише ли нещо за Пенелопе Крус, че с такъв интерес я четеш по нощите.:P

    И Крус ли е или Круз, че съм го виждала всякак, пък си подхванал и тая тема;)

    ОтговорИзтриване
  2. Ламоте, и аз казвам, че е сексистко, а дори не съм жена! :D

    Тъй де, имам правото да те виня, щото един от първите автори, по които се запалих, беше жена - Астрид Линдгрен. После пък "Десет малки негърчета" е една от любимите ми криминални книги, четох я като тинейджър. Е, скоро нищо не съм чел от жена. :)

    Между другото в момента ям домашно мляко с ориз. От онова гъстото, дето е като крем. Много държах да знаеш. :P

    ОтговорИзтриване
  3. Ностро, аз даже имах кукла Карлсон, с въртяща се перка :р
    Не си чел нищо от жена наскоро? СЕКСИСТ :р
    Има китайска поговорка: "Ако имаш две паници мляко с ориз, дай ги и двете на Л. и боговете ще са на твоя страна" :р Така че ... :р

    Миленке, хехее, и аз исках да има картинки на Пенелопе Крус, ама нямаше :( Несправедливи са книжките без картинки :( Не знам как се пише името й, но ако на корицата има нейна гола снимка, никой няма да забележи как е написано :р
    Препоръчай някоя книга написана от жена, аз съм изостанал в това отношение :Р :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм монотеист, вярвам само в бога на сютляша, а той проповядва: "Изяж ме преди да съм изстинал!". :P

      Изтриване
    2. Това са лоши новини за стомаха ми, предполагам :(
      ще пратя писмо на баба да ми направи мляко с ориз :р

      аз не мога :(

      Изтриване
  4. E Как ? Още ли не сте прочели Singapore sling :P
    Този сексистки феминизъм :P
    http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2164593

    ОтговорИзтриване
  5. Аххх, Вал иска ми регистрация за да го сваля :( Много ли шляпане има в него :D :D ?

    ОтговорИзтриване
  6. Има всичко :P Дори златни дъждове:D Регистрирай се и дърпай :D

    ОтговорИзтриване
  7. Има малко сийдъри, но тракера е готин, има някои интересни неща :))

    ОтговорИзтриване
  8. Има доста яки неща :D
    Специално за теб :)
    Гений Чарльза Дарвина
    http://rutor.org/torrent/162223/genij-charlza-darvina_the-genius-of-charles-darwin-2008-dvdrip
    Обаче в коментарите към торента се появи и филма Крах теории эволюции :D
    http://rutor.org/torrent/20721/sbornik-biblija-21-veka-dvd2-krah-teorii-jevoljucii-satrip
    Цели 53 часа :)
    Мисля да ги прегледам и двата торента :D

    ОтговорИзтриване