петък, 19 април 2013 г.

"Големите заблуди на нашето време" - Карл Крушелницки

Четири часа пътувах с влак, но не ги усетих, благодарение на Карл Крушелницки и неговата книга "Големите заблуди на нашето време".  Кратко и ясно австралийският писател е разбулил фереджето на заблудите и суеверията, на псевдонаучните полуистини, и ни  показва красивото лице на науката, и на реалността в общи линии. Не че повечето неща не ги знаем, но винаги е приятно да четеш хора със здрав разум. Най-хубавото е, че Крушелницки не ни залива със скучновата статистика и излишни факти, а съвсем кратко, ясно и директно е изложил солидни аргументи за на пръв поглед смешни "научни" сензации, но в днешни времена хората вярват на какво ли не...



Ето някои от тях:

"Убиецът аспартам"
Аспартамът се използва като подсладител в нискокалорични напитки, а в последно време се шири мнението, че причинява редица болести, като почнем от диабет, та стигнем до множествена склероза. Всъщност аспартамът се получава при комбинирането на две аминокиселини - фенилаланин и аспартат. Така например, в една кутия диетична напитка се съдържа 100 мг фенилаланин, в едно яйце има 300 мг, в чаша мляко - 500 мг, а в голям хамбургер - 900 мг. Аспартатът също се среща в белтъците, с които се храним и са част от ежедневната диета. Нищо опасно. Някои изследвания показват, че аспартамът може да засили апетита, с което да обезсмисли предназначението на "диетичните" напитки.

"Зомбита"
Зомбитата наистина съществуват! Родината им е карибският остров Хаити. Там вуду-жреците подготвят смес от крастава жаба и риба-балон (известна на японците като "фуку"), която се добавя в храната или се втрива в кожата на жертвата. Отровата на фуку се нарича "тетродоксин", която е смъртоносен невротоксин - 160 000 пъти по-силен от кокаина. Жертвата изпада в дълбока кома и се "събужда" след няколко дни. След което жреците им дават датура, съдържаща силни халюциногени, които предизвикват загуба на паметта , парализа и дори смърт (ако се предозира). Така жреците създават зомбита, които да служат като работна сила в плантациите през целия си мизерен живот, без дори да знаят кои са.

"Библейски код"
Майкъл Дроснин твърди, че може да се разчете бъдещето в Библията, като приложи прост математически код. Кодът е изумително прост - започвате с коя и да е дума в Битие, прескачате 3 букви, записвате четвъртата, след това прескачате още три, записвате осмата и т.н. Може да пробвате и с 4,5,6 буквии, или колкото ви хареса. По този начин Дроснин е "открил" предсказания за убийствате на братя Кенеди, на Ицхак Рабин, предсказания за Хитлер и т.н. Да де, но по същия начин пък професор Брендън Макай е приложил кода към Моби Дик и също открил убийствата на Рабин, Кенеди, Мартин Лутер Кинг Младши и Троцки. Ха ха!

В книгата има още за любимите теми на всички привърженици на конспирациите: построяването на египетските пирамиди, мисията до Луната, целулита, за млякото и мукуса, за тампоните, които предизвикват кървене и т.н.  

Нищо особено, но пък е удивително колко много хора вярват в щуротии.


7 коментара:

  1. Благодаря за тази информация! Страхотно изглежда книжлето.

    ОтговорИзтриване
  2. За аспартама:
    http://www.bb-team.org/articles/1401_aspartam-naistina-li-e-kantserogenen-2-ot-2

    ОтговорИзтриване
  3. Иво, статията е преписана и преведена от човек, който нищо не разбира от органична химия, а просто е търсел из гуугъла. Има разлика между учени и любители, макар и професионални фитнес-инструктори. Аз не пия например диетична кола (както пише Крушелницки - могат да имат обратен ефект и да предизвикват глад), не защото са опасни, ами защото не ми харесва по принцип колата. Не мисля, че има опасност от ползването на тези продукти. И солта има хлор, ама я ядем всеки ден (в нормални количества). Важното е да не се прекалява с която и да е храна :)

    Павеле, забавна ми се стори, Крушелницки има чудесни книги за подрастващи също така :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяка субстанция може да има вредни последици за организма. Това зависи само от количеството.
      Човекът, доколкото забелязах, не произнася присъда. Той представя различни мнения и гледни точки, обвързани с процесите на разграждане на аспартама в организма. И се позовава на литература.
      Аз също не съм специалист по органична химия(а и да бях, то не е и достатъчно - тук става въпрос за биохимия на определен организъм) и ми се налага да се доверя на хора, които разбират повече.
      Ти видя ли нещо невярно в статията?

      Изтриване
  4. Ами, там е проблемът, че всяка аминокиселина може да се представи по този начин. Точно това казва Крушелницки. Няма никакви странични ефекти от възприемане на аспартат в нормални количества (с изключение на болните от много рядка болест), а всяко нещо, с което се прекали може да доведе до отрицателни резултати. И аспартатът не е канцерогенен. Има го в много белтъчни храни. Крушелницки точно това отбелязва - пълно е в нета с псевдонаучна статии, които ползват полуистини и неправилни заключения, с цел сензации. :) Но в крайна сметка всичко може да се разгледа от различни ъгли аспартатът увеличава апетита, т.е. не е препоръчителен за професионални футболисти примерно :)

    ОтговорИзтриване
  5. "Библейският код" ме подсети за онази част в "Махалото на Фуко", където Алие показва случайна будка на улицата и обяснява, че ако бъде измерена ще се види "че дължината на предната част е 149 сантиметра, иначе казано, една стомилиардна част от разстоянието между Земята и Слънцето. Височината в задната част, разделена на широчината на прозореца, дава 176:56=3,14. Височината на предната част е 19 дециметра, тоест се равнява на броя на годините от гръцкия лунен цикъл. Сборът на височините на двата предни и на двата задни ръба е 190х2+176х2=732, което е годината на победата при Поатие[220]. Ширината на дъската отпред е 3,10 сантиметра, ширината на рамката на прозореца е 8,8 сантиметра. Като заменим вътрешните цифри със съответствуващите им букви от азбуката, получаваме С10Н8, което е химическата формула на нафталина."
    С числата може да правиш каквото си поискаш. :)

    ОтговорИзтриване
  6. хехе, много забавна информация :)) Мерси.
    За мой срам още не съм чел "Махалото на Фуко", но непременно ще го направя някой ден :)

    ОтговорИзтриване