сряда, 5 септември 2012 г.

RATIO

Винаги се радвам, когато млади хора организират мероприятия, с които да споделят рационалното мислене. Точно такъв е и проектът RATIO, който ще се проведе на 29.09. в Младежкия театър "Николай Бинев". Ето и кратък анонс:
Ratio е първият проект на неправителствената организация “Еволюционен поглед“. Целта на Ratio е да промотира принципите на научното мислене посредством осигуряване на достъп до атрактивни лектори, които могат да представят идеите си по разбираем начин пред не-научна аудитория. Първата стъпка ще бъде провеждането на еднодневно събитие в София, но дългосрочната цел на проекта е да запознава все повече хора с научни идеи, посредством организиране на други събития с нов формат, предоставяне на информация и споделяне на идеи.

Форумът за популярна наука Ratio ще се проведе на 29 септември в Младежки театър Николай Бинев. Посетителите ще могат да видят четирима лектори, които говорят интригуващо пред аудитория без сериозни научни познания.




Входът е 10 лева (7 за студенти), т.е. горе-долу колкото един билет за кино, но съм сигурен, че ще е далеч по-полезно, дори и по-забавно. Надявам се повече хора да отидат и да станат интересни дискусии.

Накратко за лекторите и лекциите: 

1. Проф. Кристофър Френч, който въпреки името си не е французин, а британски психолог, и той ще ни представи паранормалните явления от научна гледна точка.

2. Доц. д-р Леандър Литов, ръководителят на екипа на СУ работещ в ЦЕРН, ще ни представи толкова  нашумялата тема за Хигс бозона - ключов момент за разбиранията ни за всичко около нас. 

3. Астрофизикът Владимир Божилов ще разисква безкрайно интересните въпроси около вероятността и условията да има живот извън нашата Слънчева система. 

4. Симпатичната д-р Сара Сантош ще ни представи различни интересни приложения и странности на геометрията.

Повече информация за лекторите и лекциите ще намерите на сайта на RATIO
И нека рационалната сила бъде с вас :р

(също ще имате възможността да целите Блажев с развалени домати, ако с нещо ви е ядосал. Ако нямате развалени домати, мога да ви дам :р) 
.
.


5 коментара:

  1. Що да се хабят развалените домати, не стават ли за ракия? :P Искам лекция за процеси, като ферментацията - лектор бай Иван от Челопеч. :D

    ОтговорИзтриване
  2. Бла, може тогава да не съм тук, но ще съм при вас в мислите ви :р

    Ностро, дядо ми към края на септември ще прави гроздова ракия :) Ще ти изпратя едно шише (ще добавя и разхлабително) ;р

    ОтговорИзтриване
  3. Аз мислех да ходя, но... 29ти е работен ден :/ Няма как да се измъкна от работа. Смотана отработвана събота, която и без това ще е загуба на време...

    ОтговорИзтриване
  4. Ще отида само защото видях, че ще участва Кристофър Френч, макар че вероятно и другите лекции ще са интересни. Проблемът е, че понякога (за щастие рядко) рационалното/научното мислене е равносилно на старческо/закостеняло мислене.

    ОтговорИзтриване