понеделник, 17 септември 2012 г.

Последният герой на Пратчет

Екслузивно, специално за блога, атрактивната книга-красавица "Последният герой" се съблече в скандална фотосесия, в която си показва прелестите. Насладете се на формите ѝ:

Всъщност...преди да ѝ се насладите, предлагам да хвърлим поглед върху историята ѝ. Тя разказва за близо стогодишния непобедим герой Коен Варварина и неговите дърти съмишленици, кой от кой по-смахнат, които заедно решават да отидат при боговете и да им върнат огъня, с лихвите - т.е. във вид на 20 килограма гръмовна глина. И да ги взривят. Първият герой открадва огъня от боговете и го дарява на хората, последният ще им го върне.

Лорд Ветинари научава, че планинския връх, на който са настанени боговете, крепи магнитното, ъм, магическото поле на Света, и ако бъде взривен това ще унищожи целия диск. Затова той организира спасителна мисия, която да спре дъртаците. Времето е ограничено, поради което той се обръща към гениалния изобретател Леонард да Куирм. Леонард изобретява летяща машинария, която се задвижва с реактивните гърла на малки водни дракончета, които преди това са добре нахранени с висококалорична храна. 
Екипажът на спасителната мисия е в следния състав: Леонард, Керът Айрънфаундерсън и клетия нескопосан магесник Ринсуинд. Те трябва да преминат с летящия кораб под Света на диска, покрай слоновете, и да стигнат до града на боговете за да предотвратят катастрофата...

Е, сега наистина е време да се насладим на книгата, която се разголи специално за моя блог :р :


 Ех, богинята Сесифет със сините цици....как да не вярваш в нея? :р Виждате ли богиня Либертина - богинята на ябълковия сладкиш и сладоледа? Ау! 


Ахахаха, Микеланджело ще е доволен!! :))


Вена - красивата варварка....е, някога е била, де. Но все още не си поплюва и винаги може да ти забие иглите от плетивото....

Тримата изпратени на мисия: Керът, Леонард да Куирм и Ринсуинд

А ето какво представлява самия кораб...

Членовете на Сребърната орда се правят на богове - Коен е рибешки бог, Тръкъл Простака е бог на скапаните псувни, Уили Момъка е бог на любовта (!), а Хамиш - бог на ...нещата.

Библиотекаря! Признавам си! И аз изглеждам така като ям сладолед :р


ПОЛИТИКА: Републиканските пчели -  предпочитат да заседават, вместо да се роят, и имат навика да се застояват в кошера, където гласуват за по-големи дажби мед.

РЕЛИГИЯ: Загубата на всички вярващи за един бог е краят. И който победи с най-много вярващи, продължава живота си. Боговете до голяма степен са въпрос на мода. 

Хюнон Ридкъли сам се накара да млъкне. Пред него стояха свещенослужители, на които религията забраняваше да ядат броколи, или пък жреци, които изискваха от неомъжените девойки да закриват ушите си, за да не възпламеняват мъжката страст, и пастори, които се молеха на маслена бисквитка със стафиди. Нямаше нито една безобидна молитва за такова сборище.
— Вижте какво, светът май доближава края си — напомни той унило.
— Е, и? Някои от нас отдавна очакват това да се случи! Тъй човешкият род ще бъде наказан за своята порочност!
— И защото яде броколи!
— И заради късите прически на момичетата!
— Само бисквитите ще се спасят!


МЕДИИ: — Пет проклети дни се проточи оная ми ти битка — заразказва Тръкъл, — щото дукесата бродираше гоблен да я увековечи, чатнахте ли? Все ни караха да повтаряме двубоите, а пък ставаше най-гадно, когато тя си сменяше иглите. Открай време разправям, че на медиите не им е мястото на бойното поле.
--------

Страхотно е как Пратчет успява да завърти толкова много митология и идеология около един цветен и забавен свят. Закачките с религията, боговете, прикования Прометей, Александър Македонски, гравитацията, кацането на Луната, Леонардо да Винчи, Конан Варварина и всичко останало, ще се помнят дълго. Защото никой не помни певеца, но песента остава.

ПС Не мога да забравя как Леонардо да Куирм, вярващият в невидимите геометрии и в цветовете отвъд светлината, прекара  накрая боговете и суеверията, хехех ;)
.
.
.

2 коментара: