петък, 6 юли 2012 г.

Книги, които трябва да се издадат

Онзи ден влязох в книжарница, при това голяма, но в секцията за наука не открих абсолютно нищо интересно, да не говорим, че повечето неща не нямаха нищо общо с науката (Кехоу, енергийни полета и прочие). А и пък научно-популярната литература сякаш се изчерпва с астрофизика. В goodreads потърсих книги на теми, които ме интересуват и открих няколко, които вероятно си заслужава да се прочетат. Дори доста се чудя дали да не си ги поръчам през Amazon, след като не открих pdf файлове сред тракерите. Знам, че бг издателствата не ми четат блога, но все пак....надявам се да издадат някои от тях :)

Тема: вируси


Тази тема ми е малко далечна, знам малко по нея, но въпреки това ми е много любопитно да науча повече по въпроса за този необикновен свят с миниатюрни обитатели.
Една от по-интересните книги, които открих е "Планета на вирусите" от Карл Зимър, изглежда като добро въведение и е само 122 страници.


Друга книга на същата тема е "The Coming Plague: Newly Emerging Diseases in a World Out of Balance" на  Лаури Гарет, където авторът проследява някои от най-опасните вируси и болести - като започнем от СПИН и стигнем до Ебола и Ласа. Прочетох предимно положителни ревюта за нея.

Има още много книги в това направление: "Епидемии и хора" на Уилям МакНийл, "Ловци на микроби" от Пол де Крюи и т.н.

----
 Тема: Химия

След като прочетох "Кратка история на почти всичко" се убедих, че историята на хим. елементи, както и на техните откриватели могат да бъдат по-интересни и от заплетен криминален роман. "Изчезващата лъжица" на Сам Кийн  е по-разширен вариант, който разглежда историята на елементите и влиянието им върху човека и неговите дейности, войни, изкуства, финанси и т.н.



Друга интересна книга е "The Elements: A Visual Exploration of Every Known Atom in the Universe", която е богато илюстрована, със събирани цели 5 години материали и фотографии. Би била чудесно попълнение за всяка библиотека.
Още една книга от този род е "Periodic Tales: The Curious Lives of the Elements". 

 ----
Тема: Всичкология

 Не е ли странно, че една от най-влиятелните книги по популярна наука не е издавана у нас? Или поне не ми е известно да е. Георгий Гамов (или още Джордж Гамоу, както става известен след като заминава за САЩ), един от най-значимите учени за изминалия век, написва "Едно, две, три....безкрайност" през 1947 на ниво, разбираемо и за гимназисти, отличава се с хумора си, като авторът собственоръчно е правил и илюстрации.
Подобна книжка е "New Way Things Works", която пак е предназначена за ученици и простосмъртни. На прост език обяснява неща като какво е сила, работа, вълна и т.н.



В  "Great Feuds in Science" Хал Хелман ни представя 10 от най-горещите диспути и спорове в историята на науката. Прочетох някои негативни коментари за нея, но те идваха предимно от сърдити креационистки и религиозни кратуни, които се оплакват, че Хелман бил прекалено "пристрастен" в представянето на спора между Дарвин и креационистите. Затова оценката е по-ниска (3.61/5), което ми напомни за сравнително ниската оценка на "Математик ли е Бог" от Марио Ливио, а това показва колко много идиоти има по света и че дори такива книги не може да им влее акъл в главата, зарита дълбоко под земята. Като споменах Марио Ливио...

Тема: математика и природа

Числaта на Фибоначи, както и златното сечение са ми били интересни още от 5-6 клас, когато ги срещнах в учебника по биология. Представете си колко е била впечатлена празната ми глава, която е разбрала, че природата следва точни математически и физични закони. Книгата на
Марио Ливио  "Златното сечение - историята на Фи, необикновеното число на природата, изкуството и красотата" (Mario Livio;  "The Golden Ratio") е наистина великолепна. Имам я на pdf файл и знам какво представлява, дано я издадат и тук.

Подобна книга е и "Числата на природата" от Йън Стюърт.

Това е засега. Вероятно ще врънкам още по-нататък :)
.

8 коментара:

  1. Заинтригува ме "Great Feuds in Science". И аз се присъединявам към апела ти.

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси :))Ако намеря pdf веднага ще ти кажа :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ами, "Изток Запад" да не се мотат, а да се почват! :)

    ОтговорИзтриване
  4. http://ebookee.org/Great-Feuds-in-History-Ten-of-the-Liveliest-Disputes-Ever_1075152.html

    ОтговорИзтриване
  5. Дринов, Изток-Запад са от много малкото, които издават качествена научно-популярна литература, в тях ни е надеждата :))

    Лили, мерси за книгата :) Оказа се, че е насочена към историята, предимно британската такава, но има глава за сблъсъка между Троцки и Сталин :) Ще му хвърля едно око :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страшен си! Това са абсолютни попадения и ще си ги купя всичките, ако някой се сети да ги издаде.
    В момента чета около 7-8 книги едновременно. Наредил съм ги до мен на леглото, вдясно са ми сладоледа и бирата с грейпфрут и често заспивам още на втората книга. Даже понякога не успявам да си измия зъбите, затова сега ходя на зъбар. :(

    ОтговорИзтриване
  7. Баси, Ностро, 7-8 книги си е сериозно постижение :)) Аз ако чета повече от 3 се обърквам тотално :))
    А за книгите, поне според мен в БГ наистина има голям дефицит за научно-популярни такива, прекалено ограничени сме по тая линия, а има толкова готини книжки :/

    ОтговорИзтриване