вторник, 8 май 2012 г.

"Пътят на Мури" - Иля Бояшов

Мяу, мяу, мяумяу миу! Мяу мяу?
Мрррррррр мррррррр.
Мяу мяу мииииау миииау. Миаау Миаау.
Мяу мяу мяу, мяумяу. Мяу мяу миу миу. Мю мяу мяу?
 Мяу, мяу мррррр мяу! Миияу..мияу. Миуау мяу мяу. Мяу мяу мяаааааау. Мяу.
Мяу мяу мяу мяу. Мяу мяу мяу. Мяу! 

Това бе ревюто на котешки, а сега ревю на езика на двукраките:


Иля Бояшов е руски писател, на когото му е хрумнала идеята да напише една история за котка - Мури. Нейният оригинален дом е разрушен по време на бомбардировките в Босна и тя тръгва да си търси нов уют, както и полагащото й се топло млекце, одеалце и двунога прислуга.
По време на пътуването си Мури среща различни хора, с различни вери и разбирания за света - техник мюсюлманин и астроном хърватин, група евреи напуснали Сараево, австрийски аристократ, а в книгата гастролират и други интересни животни - куче философ, странстващ кашалот и т.н. Мури, като всички котки, умее да вижда и духовете, живеещи сред нас.

Авторът ни загатва за основната идея още в началото на произведението:
"Животът е вечен път от една точка в пространството към друга, това  е тъкмо времето, през което достойният добива знания, умения и вещина от способността да лои пеперуди, без да уврежда прашеца по крилата им, до изкуството да борави с мечовете дзу" 
Идеята ми хареса, но уви на моменти е прекалено мудна, действията протичат бавно, а Бояшов излишно се е мъчил да философства и да придаде някаква философска тежест на романа. Затова в goodreads дадох три звезди от пет като оценка. Чете се лесно, малка е, но не е шедьовър.

9 коментара:

  1. Хе, странстващ кашалот? :))
    И къде се срещнаха?

    ОтговорИзтриване
  2. Мър, мър, а какво друго чете? (Тези дни ми е приятно да ми разказват и аз само да си се изтягам като котка и да слушам.) Айде разкажи още!

    ОтговорИзтриване
  3. От тази поредица една харесах много, две/три - никак (няколко пъти) и мисля да не й отделям повече време.

    ОтговорИзтриване
  4. Точке, коя ти е харесала, каж де, защо е толкова потайно всичко? :р Да не си харесала някоя от розоФките книжки? :р

    Зори, на котшки ли ми се подигра? :р :)) Прочетох няколко рецепти за риба, но изпълнението се оказа провал :( Сега се чудя дали да почна "Вълка от Уолстрийт, много е дебела, да му се не знае. Аз харесва тънки :Р

    Ел, имаше и епична битка между кит и кашалот :р Но няма да разказвам повече, не и преди да ми изпечеш няколко домашни бисквитки! :Р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тц, жълти и жълтозеленикакви харесах. :Р
      И една бяла, която ти препоръчвах скоро да си купиш. :)

      Изтриване
    2. Е, Точке, така ми тормозиш механизма в черепната кутия, и без това работи на бавни обороти :р Кажи имена, щото нищ не се сещам :/ :)

      Изтриване
  5. Добре, ставам сериозна - Мендоса, Ким Монзо и Кундера (макар и с други корици, е от същата поредица "Съвременна литература") задължително се четат.
    Има прекалено много нови имена и открития там, които поне на мен ми идват странни или бледи и бързам да се отърва от тях. Последното ми разочарование, което още се мотае у нас, беше Антония Кер, така шумно превъзнасяна като наследница на Филип Рот. Да, ама не. Общото между тях е само името на негова книга, която нейната героиня чете. Иначе двамата са в абсолютни различни вселени и сравнението между тях е най-меко казано, нелепо.

    ОтговорИзтриване
  6. На Мендоса съм му чел две книги, а на Кундера, след твоите снимки, исках да си го взема, но се затрупах с книги, които не съм чел, затова ще я взема по-нататък :) А в колекциите на "Колибри" винаги има големи разочарования наред с ценни книжки. Но поне представят по-малко известни и качествени автори :) От Кер нищо не съм чел, но ти така я нахрани, че вероятно няма и да прочета :р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя има само един дебют у нас (близалката на корицата му е най-интересното в него :D) и още една, пак на същата тема - дърт пръч си вдъхва живот с младо парче. Аз лично приключих до близалката на Кер. :D

      Пропуснала съм да ти похваля от поредицата Сан Антонио, също и две, които още не съм успяла да дочета като съвсем прясно доставени, но много ми допадат - "Среднощен дневник" и "Легенда за велосипедистите". Промоцията продължава, така че ...:)

      П.П. Продължавай да агитираш Миленка да се върне в гудрийдс. :) Още не ми е дала смислено обяснение защо се изтри, Дива - също. Калпазанки. ;)

      Изтриване