петък, 18 май 2012 г.

История на комунизма, разказана с анекдоти...или "Сърп и Пук" на Бен Луис



-Какво е общото между свободата на словото и оралния секс?
-Една грешка на езика и си в задника.
---
-Каква е разликата между живота от времето на Исус и от времето на Сталин?
-Ами, по времето на Исус един страдал заради всички, а по времето на Сталин - всички страдали заради един. 
---
 Брежнев прави обръщение към руския народ: "Другари, трябва да ви съобщя две важни новини - хубава и лоша. Лошата новина е, че през следващите седем години ще ядем само лайна. А добрата новина е, че ще ги има в изобилие!
---
 Един човек отива в Ада, вижда Сталин и Хитлер, след което пита дявола:
-Защо Хитлер е в лайна до шията, а Сталин само до кръста?
-Понеже Сталин е стъпил на раменете на Ленин.
---



Сега, след като отминаха времената на комунизма, не ни остава нищо друго, освен да седнем на спокойствие и да се посмеем на гротесковия режим. Аз не си спомням нищо от него, затова с интерес прочетох "Сърп и ... пук", още повече, че самата тогавашна среда е предполагала да се развият и измислят анекдоти, които са абсурдно забавни и тъжни, като само един от тях да вземеш, в него е имало повече истина от лъжите на целия режим.



Бен Луис с типичния си британски хумор е изследвал историята на анекдотите в Източния блок, като е разделил книгата на няколко глави, всяка от която обхваща даден период от управлението на СССР - Ленински, Сталински, Хрушчовски, Брежневски и т.н.

Главата, посветена на периода на Хрушчов, се нарича "Златният век на комунистическия виц". През този отрязък от време Хрушчов е разкрил престъпленията на Сталин, демонизирал е действията му, режимът леко се е либерализирал, и тогава анекдотите започнали по-свободно да се разпространяват. Разбира се все още прибират хора в лагерите, но не както при Сталин.



Луис е прибягнал до много интересни похвати, за да ни накара да усетим духа на онези времена.
Опитва се да си представи как биха изглеждали няколко епизода от "Семейство Зимпсонович" - това е нещо като аналог на култовия ТВ анимационен сериал "Семейство Симпсън", само че в комунистически вариант.  Другарят Зимпсонович живее в малък жилищен блок в Ленинград, заедно със съпругата си и двете му деца - Барцки и Елизавета. В училище другарката учителка пита Барцки кой е написал комунистическия манифест. Барцки притеснено отговаря: "Не бях аз!"...и оттам  насетне всичко се.... :)))

На друго място Бен Луис си представя един своеобразен вариант на ТВ-играта "Мастърмайнд". Това е като нашето предаване "Минута е много", в което в рамките на 2 минути се задават въпроси, на които участника трябва да отговори. Тримата участници са Сталин, Карл Маркс и самият автор на книгата - Бен Луис. Сталин си избира темата "Сталинизъм", Бен Луис избира "Комунистически хумор", а пък Карл Маркс......"Британска рейв култура от периода 1988-1992". Знам, и аз си казах WTF? :D  Сталин бива разобличен с въпроси "Колко народ е избил еди-кога-си" и "Кой е издал заповедта за разстрел на еди-кой-си", а пък Карл Маркс си отговаря като пич на рейв въпросите за рейв партитата....

Това е Бен Луис. Голям кретен е, нали :)))?

Анекдотите най-вече осмиват типичните особености на комунистическата система - дългите опашки пред магазините, недостатъка на стоки, сервилниченето, политическите преследвания, свободата на словото, ниското качество на стоките, изоставането спрямо Запада, репресиите.
Бен Луис твърди, че именно хуморът е срутил комунистическата система. Не знам дали е така, но в едно съм сигурен - хуморът е най-силното оръжие, когато трябва да критикуваш дадена система.
.
.
.
 

7 коментара:

  1. Суперко, ща да го чета, че аз само сериозности съм бичил по темата.

    ОтговорИзтриване
  2. В някои части е скучна, но определено има много готини попадения, затова я препоръчвам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда добре .
    Също като Фьодор Бондарчук в ролята на чекиста по книгата на Борис Акунин.
    http://rutor.org/torrent/192679/shpion-2012-dvdrip-avc-ot-r.g-avi-avc-licenzija

    ОтговорИзтриване
  4. Абе, Мо...
    на теб, от четене, остава ли ти време да мислиш? :)))))))

    ОтговорИзтриване
  5. Светле, мисленето е за умни хора, за мен са удоволствията :р

    Вал, на отдавна не съм гледал филми, но съм чувал добри думи за книгите на Акунин :)

    ОтговорИзтриване
  6. Аз си взех "Американският хумор". С "Британския..." вече са ми комплект. Тази вероятно минава за "Руския хумор". Перфектни книжки за тоалетната. Съседите сигурно вече се чудят какво ми е толкова забавно, като се затворя там. :D

    ОтговорИзтриване
  7. Аз имам само "Британският..." :/ Винаги си по-напред с материала :/ Как да не те обере човек :р :))

    ОтговорИзтриване