петък, 4 май 2012 г.

"Супата на Кафка" - Марк Крик

Ламотско печено

Продукти:
- 2 големи яйца
- сочни бутчета
- бита сметана
- 2 пъпеша
- сладолед, 500 гр.

Ламот си извади яйцата и ги разби в тясната купа. Бъркаше внимателно, с пръсти. След което свали пликчетата, а отдолу лъснаха сочните бутове. Ламот ги нашляпа отгоре, увери се в свежестта им, намаза с олио и  ги раздели на две. Намести голямото руло от горещо тесто между тях и ги заля с разбита сметана.
 След което помачка пъпешите и ги изяде със сладолед...
-----



За радост горната съвсем кратка рецепта я няма в съвсем малкото книжле на съвсем непознатия Марк Крик, но идеята му е свежа и забавна - да напише рецепти така, че да ни напомнят за произведенията на някои от най-колоритните автори - Чандлър, Остин, Кафка, Пруст, Габриел Маркес, Стайнбек, Вирджиния Улф, Омир, Борхес, Чосър и Ървин Уелш.

Най-забавното е, че за всяка рецепта самият Крик е направил илюстрация, която много точно отговаря на стила на всеки автор.

Така например, рецептата на Реймънд Чандлър - "Агнешко в сос от копър" звучеше точно като криминален роман: "Притиснах лимона и на бърза ръка му разказах играта. Не оказа съпротива....Ножът бе все така в ръката ми, но не чувах полицейски сирени." :)
Много добре се е получила и рецептата ала Джейн Остин, в която веднага се заформят сапунени страсти: " Вероятността яйцата й да се смесят с аристократичната подправка доведе госпожа Б. до такова състояние на превъзбуда...".
"Бърза японска супа ала Франц Кафка" бе представена като съдебен процес, в който домакинът се мъчи да сготви супа на гостите си, които пък са седнали на масата като съдебни заседатели и чакат супата за да дадат своята присъда.

Има и слабости. На някои места Крик е прекалил с иронията. Рецептата по Ървин Уелш бе пълна с правописни грешки (нарочно), а на всяко изречение имаше "бал съм го" - нещо което трудно се чете, още повече, че бе и ненужно дълга- на мен ми писна още след 2-та страница. Не знам дали бе го направил нарочно, но рецептата на Марсел Пруст бе досадна за четене.

Забавно, оригинално, може би не много стойностно, но си заслужава да хвърлите едно оче. Разбира се 10 лева е прекалено много за такава малка книжка, но 5-те (колкото дадох) са си точни.

Други рецепти при:
кухнята на Бран

.

11 коментара:

  1. да, това е супер книжка, която много харесвам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Интересен избор - аз винаги съм я пренебрегвала. Дали пък да не те убедя да менкаме?

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, какво ще ми дадеш в замяна? Ще трябва много сладолед да предложиш :р

    Пресли, идеята е оригинална :) Видях в goodreads, че Крик има и други интересни книжки, дано ги издадат :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аууууу, ти всичко ли измерваш в сладолед?!
    Представях си размяна на книги, ма щом и сладолед върши работа... :P

    ОтговорИзтриване
  5. По-евтино ще ти излезе, ако си я купиш :Р Ще ти поискам много сладолед :р

    ОтговорИзтриване
  6. И аз я гледах, ама не можех да си представя колко ще ми е интересно да чета рецепти, макар и написани със стила на литературни класици. В сборничето "Присвояване на самоличност" на Боало-Нарсьожак има разказчета, всяко написано в стила на някои ог крими-класиците - Чандлър, Чейс, Кристи, Сименон. Старо е, ама може да се открие из антикварните.

    ОтговорИзтриване
  7. Хм, звучи интересно, ще видя дали антикварите я имат :) спомням си, че имаше някъде и "червената шапчица", разказана в стила на различни автори :)
    Иначе някоя от Колибри да ти е направила по-голямо впечатление?

    ОтговорИзтриване
  8. И чорбичката на Вал :)
    PULP SERENADE
    http://www.pulpserenade.com/

    ОтговорИзтриване
  9. хехе, добри неща има в чорбата :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Ламоте... боже... ще те препоръчам на моята приятелка, която е луднала по кулинарията... мисля, че ще те покани като почитен гост на списанието си...
    тия дни ще изгоня раята от вкъщи и ще пробвам рецептата ти, после ще докладвам за вкуса, звучи ми като, че ли за всекиго ще е различна на вкус... или? :)))))))))

    ОтговорИзтриване
  11. хахаха, Светле, обезателно приложи и снимков материал :))))
    по каква точно кулинария си пада приятелката ти :р :))

    ОтговорИзтриване