неделя, 11 март 2012 г.

Дъглас Адамс

 Днес рожден ден има Дъглас Адамс - авторът на "Пътеводител на галактическия стопаджия". Човекът, който издигна хумора и сатирата до нови висини и промени мисленето на милиони хора. Сред най-ярките му последователи е и Ричард Докинс, който посвещава  "Делюзията Бог" именно на  него. Редица култови писатели сочат Адамс като любим автор и източник на вдъхновение - като почнем от Нийл Геймън и Тери Пратчет, и стигнем до... Стефани Майър (колкото и странно да звучи).

Любим абзац от "Пътеводителят.." : 
"Известно е, че поезията на вогоните е на трето място сред най-бездарните в цялата Вселена. На второ място е тази на азготите от Крия. Веднъж, по време на рецитал, техният главен поет Грухтос Бомбастични изпълни стихотворението си „Ода в чест на зелената гнойна пъпчица, която открих под мишницата си една лятна утрин“, в резултат на което четирима души от публиката починали от вътрешни кръвоизливи, а председателят на Средногалактическия художествен Ноблингов комитет едва е оцелял, като сам си прегризал единия крак. Говори се, че Грухтос останал „разочарован“ от приема на стихотворението си и тъкмо се канел да започне да чете дванадесет-томната си епопея, озаглавена „Любимите ми гаргари в банята“, когато собственото му дебело черво при отчаян опит да спаси живота на хората и цивилизацията, скокнало право нагоре, минало през гърлото му и заседнало в мозъка му".

- Ако съществува нещо по-важно от моето его, искам веднага да се залови и разстреля!
- Корабите висяха в небето така, както тухлите не могат.

....

Дано все повече хора да гледат на нещата така, както Адамс  :)
.
 

17 коментара:

  1. Пътеводителят е една от няколкото книги, които са на предна линия в библиотеката ми и често разгръщам...особено в по-смачкано състояние на духа. Но пък идея нямах, че днес му е РД-то.:)

    ОтговорИзтриване
  2. О, фривилна грухталност… :D
    Това човекът, на когото съм готова да въздигна храм и да си бия главата в пода всеки ден.:)

    ОтговорИзтриване
  3. Добреее .
    И да си купиш LIFE !
    http://www.book.store.bg/p65050/life-kijt-richards.html
    Вече ми я обещаха в оригинал :D

    ОтговорИзтриване
  4. "Пътеводителят", вкъщи, е канонизиран и си стои на нощното шкафче като настолна библия. Нямам по-любими от всичките ми любими моменти, освен... имам няколко култови, ама са поне десет - двайсет, че и повече... и номерът с бисквитите на гарата е един от тях :)

    ОтговорИзтриване
  5. Аз пък да се похваля, че преводачът на книгата - Саркис Асланян - ми е близък приятел :)

    ОтговорИзтриване
  6. Добре де, пак само аз ли не съм го чел! :/

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти, че отбеляза Рождения му ден, за мен той е Бог! :)

    ОтговорИзтриване
  8. За "Пътеводителя" съм чувала и чела (за щастие - не често) разни мнения от сорта, че е детинска, плоска и скучна книга. Честно казано, не разбирам хората, които не го харесват (и "Параграф 22" - също) и много трудно намирам общ език с тях. Чувството им за хумор е кастрирано изцяло.

    Като човек с много свободно време, защо не започнеш редовно да отбелязваш подобни ръдъ-та? :)

    ОтговорИзтриване
  9. Точке, някои харесват книгите да са писани с повече въображение, други търсят по-голям реализъм. Някой искат по-сериозни, други - по-несериозни :) На мен ми харесват и двете :))
    Не отбелязвам, щото ме мързи :р

    Соня, моля, радвам се, че виждам негови фенове :)

    Ностро, ама и него ли не си чел? Трябва да направиш списък с книги, които няма да четеш и да ми ги подариш, неизчетена книга е като недотакована жена, баси :р :))

    Павеле, чувал съм го, даже съвсем скоро някъде му срещнах името :) И аз познавам няколко арменеца, веднъж дойдоха в офиса и най-нагло ми изядоха фъстъците и бадемите :((

    еха, Светле, сега видях и коментара ти в предната тема :)) В момента размишлявам върху него :)) Като те знам, сигурно имаш плакат на голия Адамс, който е притиснат от едрите гърди на две танцьорки :р Познах ли? :))

    Вал, надявам се да не ти хареса и да ми я подариш :р После разкажи нещо от нея :)

    Пресли, не знаех, че си падаш по Адамс толкова много :) Трябва да направите щафета, в която всеки член на трубадурите да каже кои са му любимите книги, цитати и т.н. :))

    Миленке, ще нарисуваш ли някой път как си представяш вогоните? :)) Искам да напишеш и вогонска поезия под картинката :р Не че съм нахален, ама ....ТОВА Е ЗПОВЕД :р ;) Напоследък много ме запали по Пейнта, нарисувах няколко приятели от работата и те ми сложиха обелки от банани в чантата :(

    ОтговорИзтриване
  10. Ще я получа през април от Брайтън :) Много би ми се искало да прилича на последната мегакултова лента на Шон Пен :р
    This Must Be the Place
    http://rutor.org/torrent/179250/gde-by-ty-ni-byl_this-must-be-the-place-2011-hdrip-l1

    ОтговорИзтриване
  11. Аз... аз... ще си призная, че не харесах тази книга :Д
    Сега можете да ме биете :Д
    Имаше отделни моменти, но като цяло... Млъквам, млъквам! :Д

    ОтговорИзтриване
  12. Вал, като спомена Брайтън, Лили ли ще ти я прати :р :)) Това с Шон Пен не съм още го гледал, но пък е гримиран добре :)

    Силенциум, не ти харесва щото няма ужасии :р Това с ресторанта ме по-кефи, но не съм чел Адамс отдавна, не знам как ще ми се отрази сега, ако го почна :)

    ОтговорИзтриване
  13. "Въздействието на Пангалактическия гаргаробластер е като да ти пръснат черепа с лимоново резенче привързано към голяма златна тухла..."

    Ей тва на мен ми е любимо:) Сега мисля добавка към изречението. Нещо свързано с пръскане на нещо друго, нали съм си мръсница :DD

    Адамс ..ми няма какво да кажа за него. Смях, много смях, понякога прикрит зад ужасна тъга:) Ама то това му е хубавото:)

    ОтговорИзтриване
  14. Не е Лили :)А дъщерята на приятел която учи в местния университет :)А Брайтън е култов град с около 200 000 жители:D Който през уикенда поема още около 300 000 туристи. Лили знае къде да отиде - в правилната морска дестинация :D

    ОтговорИзтриване
  15. хаха, гаргаробластер :)) Добро попадение Ирония :)) А като аза пръскане и аз си помислих за задници, спокойно, имаме единтично мислене :р Да, за Адамс точно това е характерно :) Затова хората го обичат.

    Баси, град, значи Лили знае къде да ходи :) Вал, как не си си поръчал фланелка на Манчестър Юнайтед, или вече си?

    ОтговорИзтриване
  16. Имам фланелки на Ман Юн и на Челси . Но от времето на УМБРО. Много държа на тази марка . Но вече не ги нося . Защото спрях с неделните мачлета :)

    ОтговорИзтриване
  17. Значи днес ще викаш за Челси, а утре за Юнайтед. Може да ги носиш докато гледаш мачовете :)

    ОтговорИзтриване