петък, 9 март 2012 г.

Как се раждат добрите идеи - Стивън Джонсън

Ако проследим нашия генетичен код и се върнем достатъчно назад във времето (3.5 млрд години), ние може да открием и първоизточника на този код - прост клетъчен организъм. Тази клетка е имала възможността да копира генетичния код и да се  размножава. Понякога копията били с малки грешки, което позволило на клетките постепенно да се трансформират и усложняват. Някои от тях започнали да се комбинират и така започнала еволюцията, при която най-устойчивите организми оцелявали и се адаптирали към съответната среда:


По подобен начин се развиваме и на социално ниво, но вместо клетки имаме т.нар. мемета, а генетични кодове са нашите идеи, действия, умения. Появява се идея, тя се копира и предава, трансформира и развива, а по-късно идеите се комбинират помежду си и се получават нови. Най-устойчивите оцеляват. Това може да го наречем социална еволюция:





Използвайки подобни аналогии с природата, Стивън Джонсън се е опитал да проследи и опише естествената история на иновациите в неговия труд  "Как се раждат добрите идеи":


Мислите ни оформят пространствата, в които живеем, и пространствата на свой ред ни връщат услугата. Основната теза на Джонсън е, че идеите се развиват в дадени среди, и в тях съществуват някои общи модели и свойства, които се появяват отново и отново. Той ги е свел до следните седем основни групи от характеристики, като на всяка е посветил по една глава:

1. Съседно възможно 
Големите идеи не изскачат ей така от нищото, те не излизат от рамките на заобикалящата ни среда, и не са просто дело на някои даровит ум, който успява да се извиси над отломките на овехтелите стари идеи и закостенели традиции. Те са построени от тези отломки, от резервните части, които се въргалят в гаража и килера.
Представете си, че всяка идея е стая, която има врати, които водят до нови идеи. Не може да прескочим една стая, без да преминем отделни етапи. Това се нарича съседното възможно. Почваме от средата, "стаята" с която разполагаме и продължаваме напред.

2. Течни мрежи
Животът е възникнал в течна среда, тъй като тя била най-благоприятна за развитието му. В газова среда елементите са прекалено отдалечени, а в твърда среда прекалено твърди и немобилни са връзките.
Идеите не са нещо единично, те са мрежа, при това течна и мобилна, като отделните елементи се комбинират и търсят "съседното възможно".
Най-добра среда за идеи са големите населени места, където имаме най-гъста мрежа от връзки. Затова големите компании притежават отворени и мобилни офиси, където да се обменя информация. Имате идея, в града може да намерите съмишленици, в дадена среда (може и кафене, много от идеите са се зародили там) и постепенно да я развивате.

3. Бавно прозрение
За големите идеи им трябва време. Дарвин е развивал теорията си дълги години, също както създателят на www (world wide web) Тим Бърнърс Лий. Затова си водете дневник и си записвайте, водете бележки, създавайте нови връзки и някой ден може идеята ви да се реализира.

4. Серендипност
Serendipity е дума в английския, която произлиза от персийската приказка "Трите принцеси от Серендип", в която героите откриват неща, които не са тръгнали да търсят. Много често творците се задълбават и зациклят в собствената си среда. След което заминават за някъде, където искат да забравят и да починат, да се отърсят за малко... и "хоп" смяната на средата ги осенява с решението на проблема, който са търсили. Като древната легенда за Архимед и крясъка "Еврика" , докато бил във ваната. Марк Зъкърбърг си взима понякога творчески почивки за седмица-две, в които да мисли за съвсем други неща.


5. Грешка
Природата е оставила леко открехната вратата за малка "грешка" в копирането на генетична информация, вследствие на което се и получила еволюцията. Грешките и случайностите са част от прогреса. След пореден неуспешен опит Луи Дагер прибира плаките в шкаф, пълен с химикали и на следващата сутрин, за негова изненада, от изпаренията на случайно разлято шишенце живак, върху плаката се е получило изображение - дагеротипът, предшественик на модерната фотография. Откривателят на аудиона, Де Форест, дори не е знаел какво прави. Всички гении са грешели, понякога от една изхвърлена идея, случайности или грешки са се развивали големи проекти.

6.Екзаптация
Гутенберг е изработил първата печатна преса, като използвал като фундамент винтовите преси за вино и зехтин и ги комбинирал с други добре познати елементи - подвижен набор, мастило, хартия. Това представлява и екзаптацията - съставянето на продукт/идея, като се използват/комбинират знанията, идеите, методите от съвсем други сфери.  Това е и един от най-важните подходи при иновациите.

7. Платформи 
 За да разберем тази точка, ще трябва да вземем още един пример от природата: бобърът строи бент за да се защити от хищниците, но инженерното му творение има огромен ефект, и около тази "платформа"  се настанява цяло пространство за водни кончета, бръмбари, земеродни рибарчета и т.н. "Строителите" на платформите не отварят просто вратата към съседното възможно, те строят цял нов етаж в замъка. Тези платформи могат да представляват институции, корпорации, или подобен род организации, но те са необходим фундамент.
----


Като цяло това са вижданията на Стивън Джонсън. Разбира се, в книгата са засегнат нещата в много по -голяма дълбочина, сами преценете дали са ви интересни и нужни подобни съждения. На мен лично ми бе интересно, и аз благодаря на Блажев, че горещо ми я препоръча, наистина си заслужаваше.  Обезателно погледнете и неговото ревю. :)

:)

19 коментара:

  1. За да придобия повече образност, ще може ли да ми изиграете в жив спектакъл "Трите принцеси от Серендип" - ти, Ностро и Вал...
    А, какво ще кажеш? :)))

    Обещавам да си водя дневник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа, Ел, аз не мога да играя принцеса, но Ламот може да играе като за две, а и вчера, както сам призна, цял ден е приемал поздравления за празника. :P

      Ламоте, книгата ми е на единия от рафтовете, ама понеже няма място, съм я сложил върху другите книги. Довечера ще поразгърна, за да видя къде си ни излъгал. :P

      Изтриване
    2. ааа, няма се измъкваш! ти ще изиграеш танцът на дивата персийка, специална хореографка съм наел. Е, с малко по-садистични подходи, но обучава добре :р

      Не съм лъгал, това е най-сериозното ми ревю! Изрязах нарочно планираните картинки с цици и обясненията за приликата между тях и добрите идеи, които възникват, докато ги съзерцаваш! :р Е, на теб ти е известен този факт :р

      Изтриване
  2. А къде отиде добрият стар кенеф или там ще да е едната принцеска ;р

    ОтговорИзтриване
  3. Лили, шшш, не издавай тайната на добрия стар кенеф! :)) Той си остава най-доброто място за размисъл, но не го запазим в тайна, за нас да си остане :р :))

    Ел, хахах :)) добре, за целта ще потърся розови сутиени за Вал, и виолетови за Ностро. Трябва да влезем в ролята на принцеси все пак :р Търсят се и камили! :р

    ОтговорИзтриване
  4. За кво са ти картинките с циците, като можеш да ги вземеш от моя пост... двата добре се омешват :)))))))
    Някой ден, напомни ми да ти разкажа за добрите цици и лошите цици...
    добрите цици са сочни, но не заливащи и давещи, меки, но не празни, топли и нежни са, но не обсебващи, мъркащи са, но не досадно бучащи... и винаги са на разположение, но след като посегнеш към тях, а не постоянно преследващи и навиращи се в устата ти :))))))))))

    ОтговорИзтриване
  5. Боже, като се замислих... как може да е прозвучал коментара ми... и се изчервих, та се връщам да осветля... изказването ми е психоаналитично повлияно, от професионалната ми деформация...
    т.е.
    описаната картина трябва да се приема буквално, за предпочитане, поставяйки се на мястото на бебе :))))))
    пояснявам...
    във връзка със сириндипитито, като тръгнеш на почивката Ламоте, е важно и препоръчително, не само за тебе, да не забравяш циците,(нищо, че си ни лишил тук от тях)
    един вид, те са нещо като tedybeer, ама за напреднали Архимедовци, които са аха... аха... готови... на върха на езика им е да извикат еврика, защото са получили инсайт, но само, ако имат под ръка подходящите - ДОБРИ - обгрижващи цици...

    п.с.
    надявам се, да не съм влошила максимално разбирането на изказванията си :)))))))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То след "постоянно преследващи и навиращи се в устата ти" настъпи затишие и подозрителна пауза... :D :)))

      Изтриване
    2. Ел, Ламот е виновен... с неговите цици, дето ги навира навсякъде... поне да ги беше изложил чистосърдечно, както аз направих в поста ми...
      Еврика! Знам какво е станало!
      От моя пост, е забелязал, че не може да чете, щото зяпа картинките и за това ни е лишил от тях - тук, за да ни принуди да му четем ревюто :))))))))

      Ей Ламоте, големи хитринки, страшни фатки ни прилагаш! :)

      Изтриване
    3. хахах, голяма пауза наистина, Ел:))))))
      и са мъркащи! :)))

      Изтриване
  6. хехех, Светле, ти си виновна, разбира се!!! Заради теб онзи ден брах срам, срам голям :)) Гледам си циците и гениталите в твоя блог и съвсем забравям, че съм на публично място :)) Даже още ме е срам! :)) Освен това са като магнит, не мож се отлепиш от тях :))

    Точно така е било! Архимед е бил във ваната и някоя от прислужничките се е присъединила към него, разляла обем вода, Архимед го осенило идеята, и изкрещял името на голата прислужничка: Еврика, Еврика! Едно голямо прозрение дължим на чифт ЦИ-ЦИ!!!

    ауу, непременно, ама непременно искам ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ за добрите и лошите цицииии!!! Няма да мирна, докато не ни разкажеш!

    А, Светле, сега се сетих и за Серендипито, то смяна на среда, означава ходене до тоалетната, самата дума произлиза от Сере-дупито :р Или както се казва: серем и мислим :р :)))

    Ех, пак се разприказвахме...И да не забравиш за цицииитеее!! :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Пауза,Eл :)Вал ,Ламот и Ностро ще играят трио във L I F E
    http://www.ciela.bg/?p=writer_view&aid=23
    Ламот ще бъде Мик Джагър, а аз деди Кийт. Ностро ще го хвърлим на тъпаните . Eл ще бъде мажоретка , а на Светла ще възложим ролята на тон оператор :р Мислим да направим каст за ролите на групитата :р

    ОтговорИзтриване
  8. хахаха :) добра идея Вал :))) Аз не мога да пея, ще трябва да ползваме плейбек, на теб по ще отива да си Мик Джагър. Аз ще съм тон оператор, а Светлето ще я пратим при Ел като мажоретки :р

    ОтговорИзтриване
  9. Дааа :)
    Изненадан съм - много бързо пуснаха филма на Джоли за Босна :)
    In the Land of Blood and Honey
    http://rutor.org/torrent/178639/v-kraju-krovi-i-meda_in-the-land-of-blood-and-honey-2011-dvdscr-l1

    ОтговорИзтриване
  10. ха, Вал, като гледам никак не се е харесал на хората :))
    предполагам, че е някаква плоска пропаганда или не се е харесала на сърбите :) американците много от история не подбират и винагия си я гледат по свой начин.

    ОтговорИзтриване
  11. Сега осъзнах, че съм забравила да коментирам по същество :)

    Та...

    Това, до което искам да докарам темата - мемета, е какви процеси превръщат меметата в "туморни заболявания" или "във тежка вирусна инфекция"?
    Как системата реагира и съответно се справя с тези предизвикателства, със заплахата от разрушаване на нейната цялост?

    Или простичко казано, каква е разликата между градивните меми, които започнаха да се наричат и теми,
    и разрушителното, вирусно копиране на "шаблона", което може да бъде използвано за "тотално" - "тоталитарно" контролиране на обществените нагласи и недобронамерени мащабни манипулации на общественото "знание", мнения, убеждения, ПОВЕДЕНИЕ,
    което, по подобие на раковото заболяване или на тежка вирусна инфенкция, в един момент би унищожило системата, защото блокира еволюционните й механизми, най-важните от които е креативността.

    Човешкото поведение и нагласи се организира и съответно управлява, контролира и повлиява чрез мемите.
    До голяма степен, без съзнателното участие на елементите пренасящи мемите.
    От както свят светува драстично недобронамерено, властолюбиво, егоцентрично тези техники се използват от водачи на секти, религии, фашистки управления, радикални и фанатизирани организации и т.н.

    Има и непреднамерени (несъзнавани) вирусни процеси, пренасяни чрез мемите, които не са цел на никой конкретен орган, но ако бъдат оставени безконтролно да действат (подмолно, т.е неорганизирано) пак биха довели до катастрофални за системата последици.

    Колкото повече разкрием динамиката на пренасяне на информацията, начините й на въздействие върху поведението и мисленето на хората, толкова по-голям избор ще имаме за реакции, а и вероятността да бъдем несъзнателно въвлечени в мощни масови процеси, без съзнателното ни съгласие и позиция, би се намалила драстично.

    Науката за пренасянето, регулирането, организирането и т.н. на информацията е в услуга на повишаване на социалното самосъзнание, така, както психотерапията се разви, за да повиши индивидулното психично самосъзнаване.

    Същинският проблем е, че глобализацията предлага такива мащаби на обединяване на елементите - човеци в единно цяло, с които до сега човешката история и култура не се е сблъсквала.

    Никой не знае как изглежда "правилния, подходящия, адекватния модел", който би подсигурил стабилна системна организация на това ниво на мащабно системно обединение.

    Той ще се налага, както всеки нов качествено различен начин на системна организация - чрез еволюционни механизми - бавно, по пътя на пробите и грешките, чрез отхвърлянето или утвърждаването, запазването на адекватните за целостта на системата механизми, чрез активното участие на всеки един елемент от системата, защото тези механизми се прилагат чрез социалното участие на хората, съставляващи глобалната система.

    За това, предизвикателството е пред всички участващи... или ще успеем да създадем тази организация или... няма да успеем да се справим с качването на това качествено ново стъпало в човешката еволюция.

    Но при всяко едно положение, ограмотяването, опознаването, изваждането на бял свят, масовото осветляване и обсъждане на тези процеси, само би помогнало на всеки един участващ, в избора му на позиция.

    Знаеш, аз съм от оптимистите :))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оли, бе...
      вържи си коментарите към мейла :))))))))

      Все още нямаш достатъчно информация, за да мислиш задълбочено над коментара ми :))))))))) Има, поне няколко още мои постове да пусна, за да се ситуират щрихите, които по-горе споделям в подходящия контекст, така че да бъдат адекеатно обсъждани.

      Малко хора знаят... предполагат, че
      биологията

      е много по сложна и от физиката,
      а съвременната психология я надгражда - така, както горе си споменал - етажите на замъка.

      Бактериите са от основна важност за биоединството на земята. Последните години на микробиолозите им се събраха очите, когато след многобройните изследвания разбраха как "животът" на земята се крепи на изключително сложната и до голям астепен неразгадана още роля на бактериите за системното единство на организмите на земята.
      Това, някой ден подробно, но само като пример ще ти спомена, напр. Ешерихия коли, намира ли се в стомаха на предназначеното й място за дейността й, и във "нормалният" си вида (не мутацията й) благоприятства и опосредства изключително жизненоважни процеси.
      Излезе ли обаче, от тези граници, "засели ли се" в пикочните пътища напр., тя се превръща в патоген.
      Вирусите, обикновено поразяват, чрез бактериите, "придавайки" (отключвайки) им поведение, което ги кара да мутират и стова, да нарушават хомеостазното единство на организма, с чийто дисбаланс ИМУННАТА СИСТЕМА може и да не успее да се справи - да овладее.

      Вирусите могат да се възпроизвеждат единствено като подчиняват и контролират други клетки, понеже самите те не притежават собствен клетъчен апарат за самовъзпроизвеждане.

      Това действие, е много интересно от социална гледна точка.

      При рака туморният процес се характеризира с:

      - неконтролируемо разрастване на неопластичните клетки
      - инвазия или проникване в околните структури
      - метастазиране по кръвен и/или лимфен път в други органи.

      Всички тези потенциални застрашители на целостта на организма имат поведение - "комуникация" , което от СИСТЕМНА гледна точка е "необходимо" /особено за бактериите - без бактерии не може да има живот/ .
      Напр. вирусите заздравяват Имунната система, разбира се, ако тя успее да се справи с тях - чрез подходящия имунен отговор.
      /за това подробно пак ще разкажа, като му дойде времето/

      Изучаването на раковите заболявания пък, ще ни дадат ключа, един ден, помни ми думата към най-спекулативната към момента /не умишлено, но най-неопознатата/ част на еволюционната теория - мутациите, които все още не са правилно, по необходимия за разбирането на системното им предназначение начин разбрани.
      Има данни, в които е установено, че определени "биологични енергии" причиняват - отключват, това поведение на клетките, които ние наричаме раково.
      Както и има данни, че подходящи психически техники (не еднократни, разбира се, а превърнати в начин на живот) могат да променят ДНК информацията, така, че тя да спре раковия процес и той да закърнее и да се капсолова.

      Изтриване
    2. И не на последно място, но не и на първо,
      а кръгово свързано,
      с разбирането ни за тези, толкова важни комуникационни процеси в системите, развиващи се на клетъчно ниво,
      е ИЗУЧАВАНЕТО на една от най-важните системи - ИМУННАТА СИСТЕМА. Как действа тя, какви методи използва, как успява да осигури имунтет. В какво се състои той, какво представлява резистентността, която изгражда към "преминали" патогенни инфекции, с които вече се Е СПРАВИЛА.
      Как вирусите се опитват да "я излъжат", за да я надхитрят, когато пак се опитат по същият начин да я атакуват...
      И т.н. и т.н.

      Изучаването, разбирането, широкото ограмотяване за всичко това е изключително важно за СОЦИАЛНОТО НИ ЕДИНСТВО, което тепърва ще градим по качествено различен до сега начин.
      В качествените разлики се състои еволюционния скок.

      п.с.
      Пак ти наметах, наметах... в движение, летейки... споко, фанала съм се от А, Б - то да разнищя това :)

      И много ми е приятно, че си пригласяме.

      :)

      Изтриване
  12. йей, Светле, вчера цял ден мислех за бактериите, чудя се дали някой е писал нещо за тях :) Защото в момента и в БАН са страшно модерни. Една колежка изследва бактерии и развива теорията, че те са причина за създаването на въглищата и други полезни изкопаеми, опитва се да открие кои по точно, и дали могат да се изолират, а след това да се използват. Това ще е от огромна полза за човечеството. Това за рака и промяната на ДНК също е доста странно :))

    Човек, както и ДНК, имунната система, далеч не са перфектни, но благодарение на това те се развиват и вървят напред. Така е в живота.

    Аз много не съм запознат с биологията, но напоследък виждам, че това е може би най-модерната дисциплина и много други се опитват да копират различни свойства от нея. Например в САЩ в момента пречистват промишлените си води с бактерии, които действат точно както ензимите в нашето тяло - т.е. разграждат.

    Светле аз съм си вързал блога с пощата, ама ми трябва време да осмисля какво да кажа :))

    И на мен ми е приятно :)

    ОтговорИзтриване