вторник, 31 декември 2013 г.

2013 - Рекапитулация

Време е за рекапитулация.

Прочетох малко книги, но достатъчно да направя класация ТОП 10. Това, което ми прави впечатление е, че лимитирах научно-популярните книги. Причина за това е доста напрегнатата и стресова обстановка на работното място и крехкия ми мозъчен процесор изпуши и отказваше да възприема каквато и да било информация, състояща се от термини и цифри (понеже бях залят с тях). Все по-рядко се наемам да чета фентъзи книжлета, но любопитството ми към различни страни е все така голямо. Дали имаше книги, които ми промениха мисленето? Определено да, а и пък тази година се насочих към по-социални книги, с антропогенна насоченост.  (по азбучен ред):

"Белият тигър" - Аравинд Адига 
Адига ми показа как се пише малка книга за огромна и древна държава. Покрай историята разкрива всички слаби и положителни страни. Забавна и тъжна. Лека и приятна. Индия е толкова непозната страна, с толкова много познати проблеми.

"Ген" -  Майкъл Крайтън
Крайтън е такъв писател, че винаги може да научиш много от книгите му. Безупречно подготвена информация, майсторски представена като част от роман. А и засяга въпроси, които в близко бъдеще ще стават все по-актуални и все по-странни.
 
"Генезис" - Бърнард Бекет
 Голяма, много голяма малка анти-утопична новела .Накара ме да се замисля за много неща от много гледни точки.

"Жестокото присъствие на времето" - Дженифър Игън 
Великолепен роман, засягащ страхът от стареенето, залезът на младостта, жестокостта на времето, което оставя дълбоки следи, дори върху кожата ни. Кара те да оценяваш всяка загубена секунда.

"Заблуден мацки" - Борис Виан 
Толкова много не съм се смял отдавна. Страхотна ноар-пародия, написана в типичен борис-вианоски стил. Уникален пастиш, който ме накара да искам още от същото.

"Изобретено от войната" - Майкъл Уайт 
Човешката природа е жестока, но тази книга доказва, че точно поради тази причина днес сме на такова технологично ниво. Влиянето на на деструктивните човешки способности върху човешката история е огромно.

"Има ли крокодили в морето" - Фабио Джеда 
Книгата, която разпали най-много емоции и чувства в мен. Надявам се, че ще направи много хора по-толерантни, а повечето ще могат да разберат лудите времена, в които живеем.

 
"Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" - Юнас Юнасон
Истински се забавлявах с тази интелигентно написана книга, която връща лентата назад и ни впуска в историческо приключение, което ни изправя лице в лице с луди величия.
 

"Творците на памет" - Джефри Мур
Тежка тема, представена с пъстри диалози и различни погледи.  Точно такива книги те карат да погледнеш с други очи на много хора.
 
"Те живеят в нощта" - Денис Лихейн  
Страхотен дизайн, и още по-страхотен криминален роман, който прочетох неусетно. Лихейн е истински бард. Едно истинско признание към ноар-филмите, криминалните романи и периода на Сухия режим в САЩ, полят с кубински ром.

 ---

Трябва да отбележа, че статиите, които не бяха ревюта, бяха в пъти по-посещавани от сатиите-ревюта. Ще го имам предвид за следващата година.  Ето част от тях:

Книгите, които биха описали 2013 
Книжни хибриди 
Една сбъркана буква
Как ще изглежда романът "Под игото", ако не беше писан от Иван Вазов? 
Бъдещето на книгата 
Как ще изглеждат западните бестселъри, ако бяха писани в България
Най-лошите селф-хелп книги в Бъгария


Това беше по-интересното от блога за 2013 :) Да ме четете повече следващта година :D

.
.

4 коментара:

  1. Повечето четене е обвързано с повече писане от твоя страна. :P
    "Нека големият свят се върти" на Колъм Маккан като строеж и внушения е много близка до "Жестокото присъствие на времето", отбележи си я за следващата година. :) И Луи-Фердинан Селин също, има за съжаление обаче само две преведени на български книги.

    ОтговорИзтриване
  2. Четем- и тук и там ;-)
    За крокодилите лично благодаря.
    ЧНГ !

    ОтговорИзтриване
  3. Честита и на вас, точ и кайти :))) Ще видим през новата година с какви книжки ще се срещнем :))

    ОтговорИзтриване
  4. Истината е, че и при мен неревютата се четат повече, а май и в повечето други блогове. За сметка на това твоите текстове са особено забавни :p

    ОтговорИзтриване