събота, 21 май 2011 г.

30 day book challenge

За 24 май реших и аз да се включа в така конвертируемите щафети или предизвикателства - "30-day challenge", които освен книги, се завъртя и с филми, музика, личности и какво ли още не. И аз да бъда съпричастен с поп-културата и масовите прояви, а и за празника на българската книжовност  да дам моите досадни отговори:

Day 1: Любима книга: "Кратка история на почти всичко" на Бил Брайсън. Браво на Бил, събрал е много любопитни неща на едно място.

Day 2: Най-омразна книга: Всички езотерични книги, както и тези за теориите на конспирациите.

Day 3: Книга, която ви кара да се смеете високо: Последната книга на която се смях беше "Кофти Карма" на Зафир. Иначе съм се смял на всички книги на Пратчет, както и на поредицата "Страховитото в историята/науката"

Day 4: Книга, която ви кара да плачете: Не съм плакат от дете на книга. Помня, че лях сълзи на "Без дом" от Хектор Мало

Day 5: Книга, в която бихте искали да живеете: В някоя от книгите на Нийл Геймън, "Никога, никъде, никой" или "Гробищен свят"

Day 6: Любима книга от детството:"Пътешествията на Гъливър" и "Приключенията на барон Мюнхаузен" , никога не омръзват.

Day 7: Книга, която може да цитирате: Няма такава. Не мога да помня.

Day 8: Книга, която ви плаши: За първи път се уплаших на "Сейлъм'с Лот" на Стивън Кинг. Май беше първия хорор, който прочетох. После свикнах да не се плаша.

Day 9: Книга, която ви отвращава:"Трейнспотинг" и "Есид Хаус" на Ървин Уелш, но това не означава, че не ми харесват. Напротив.  

Day 10: Книга, която промени живота ви: "Моята първа детска енциклопедия", вероятно. Радвам се, че я прочетох преди "Библията". Книгите могат да променят възгледите, но живота... може бе само в ранен етап от детството.

Day 11: Книга от любим автор: любимите ми на Пратчет са "Шовинист" и "Истината", а на С. Кинг - "Четири след полунощ" и "Особени сезони". Сред любимите ми са "Мравките" на Вербер, "Звездни дневници" и "Кибериада" на Лем, "Пътеводителят" на Дъглас Адамс, "Резерватът на талъсъмите" на Саймък, "Писма от Земята" на Марк Твен.

Day 12: Книга, която описва живота ви: не съм чел толкова скучна книга, та да я сравня със сивото ми ежедневие. Бих искал да съм Ийон Тихи и да обикалям по планетите :)

Day 13: Книга, чийто герой наподобява вас: Дилбър "Сам Си Прерязвам Гърлото". Искате ли наденички, най-вкусните наденички, пръстите да си оближеш... шегувам се :) Лорд Ветинари :)

Day 14: Книга, в чийто главен герой искате да се ожените/омъжите: Като малък исках да се оженя за Пипи Дългото Чорапче, струваше ми се, че никога нямаше да е скучно с нея. И до днес си падам по жени, които правят много бели :р

Day 15: Първата книга, която си спомняте да сте прочели като дете: Беше или "Ян Бибиян" на Пелин, или "Приключенията на Незнайко" на Носов. Много се кефех и на двете.

Day 16: Най-дебелата книга, която сте прочели:"Властелинът на пръстените", не вярвах , че ще я прочета. Но си признавам прескачах доста от описанията. По принцип не обичам дебелите книги. Доскучават.

Day 17: Най-кратката книга , която сте прочели:Последната по-тъничка беше "Гърдата" на Филип Рот. Вероятно е имало и по-тънки. Сещам се и за "Ето човека" на Муркок

Day 18: Книга, от която ви е срам че я харесвате: "Алхимикът" на Паулу Коелю. Прочетох я преди 10-на години и тогава много ми хареса.

Day 19: Книга, която ви възбуди:КамаСутра. Не е просто книга със секс пози, има и философия... :)

Day 20: Книга, която сте прочели най-много пъти: Детските енцклопедии на "Знание", някои енциклопедии.Както споменах обичам да се разтоварвам с небивалиците на Мюнхаузен, или хумористични разкази.

Day 21: Любима картинка на книга от детството: много харесвах списане "Дъга" и картинките там.

Day 22: Книга, която планирате да прочете: планирам да прочета някои от нещата на Зелазни. Срам ме е, че не му познавам творчеството.

Day 23: Книга, която казвате че сте я прочел, а всъщност не сте:охоо, в училище колко пъти съм лъгал даскала, не е истина :) Повечето неща въобще не ги четях, а само хвърлях поглед  върху резюметата и анализите.

Day 24: Книга, съдържаща любимата ви сцена: Не са ми любимите, но някои разкази на Мопасан от сборника "Нормандска шега" като малък ми се набиха в главата. Като историята за кучката-майка и хвърлените в реката нейни малки кученца...или историята със застреляните влюбени лебеди. Не са любими, но тях ги помня.

Day 25: Любима книга, прочетена в училище: Разказите на Йордан Йовков, един от любимите беше "Песента на колелетата", а и също разказите на Елин Пелин

Day 26: Любима нехудожествена книга:"Rock§Gems" -професионално изкривяване. Споменах за Брайсън, друга любима ми е "Вселената в орехова черупка" на Хокинг

Day 27: Любима художествена книга: Извън спекулативната фантастика, последната, която четох е "Ловецът на хвърчила" на Халед Хосейни, много ми хареса. Може би в бъдеще ще чета повече такива. Сещам се и за книгите на Артър Хейли, "Летище" и "Банкери", които се задълбават навътре в дадена професия. 

Day 28: Последната книга, която прочетохте: "Война на реалности" на Филип К. Дик. Страхотна е!

Day 29: Книга , която в момента четете: разглеждам  "Съкровищата на Земята" брой 10-ти, събирам си ги с минералите :)

Day 30: Книга, която обичате да дискутирате на кафе: досега не съм дискутирал, да си призная.

 
---

Този блог все още се чете от 5 човека и половина, но ако все пак някой се мярне ще ми е интересно да видя и неговите отговори.  Разбира се 30 въпроса са достатъчно ангажиращо и досадно начинание, може и да откажете:)

Други включвания:

30-дневно предизвикателство за четене на книги в един пост - Ikaria

Ламотски щафети - Руми 

30 day book challenge - Ваня

Ламотски лексикон или две в едно за книгите - Зори и Гост

За книгите - Милена

30 day book challenge - Nostromo

30 day book challenge, поредна - Фроги

30 day book challenge - Блага

Малко наопаки- Точка

3 в 1, или как се прави манджа с грозде и мусака по Панагюрски - Миди

30 Day Book Challenge - Troubadour

.

55 коментара:

 1. Първо, честит ти нов дизайн :) И аз мисля да сменям моя през предстоящите месец-два, че вече две години и нещо съм с този и взе да ми омръзва :Д
  А иначе, това мислех, да ми е третото челиндж, ама това филмовото много се забави... Но, след него и аз ще го започна :)

  ОтговорИзтриване
 2. Хм... няма значение... то това било блогспот :Д Не видях в първия момент, признавам си хахахах :Д

  ОтговорИзтриване
 3. Ехаа, супер:)
  И аз май плаках на "Без дом", ако не, със сигурност ми беше много тъжно.:(
  На Пратчет ми се е случвало да се смея с глас в автобуса и да привличам погледи...последното пък никога не ме е притеснявало.:D
  Повечето от заглавията съм чела, сред тях има и любими.:)

  ОтговорИзтриване
 4. Ървин Уелш, найс бой,вери найс :)
  А къде остана този поет психопат Далчев ? Реално погледнато той има един-единствен сносен стих :D

  ОтговорИзтриване
 5. А в момента чета Troy Kennedy-Martin и неговият сценарий "Героите на Кели" :)
  http://zamunda.net/details.php?id=60359&hit=1

  ОтговорИзтриване
 6. Аз съм оная половинка, дето те чете и се чувствам предизвикана. Ама чак пък 30. Може да ги докарам докъм 10-15. Ако не ме домързи тия дни ще пробвам. И си взимам назаем от теб Дъглас Адамс, Пипи и Ян Бибиян.

  ОтговорИзтриване
 7. Ваня, да си призная и на мен ми беше досадно до 30, писва някъде към 14-15 въпрос. Но ще чакам с интерес да си избереш 15-на въпроса поне :)

  Вал, аз от поезия много не разбирам :) Филмът с Истууд има висока оценка, вероятно е поредната класика, която не съм гледал. Теглене :)

  Милена, на всички ще ни е интересно и ти да ни кажеш за любимите ти книги :) Аз затова не чета на Пратчет на обществени места :)

  Silentium, виж как те заблудих :р Направих си блог в блогспот за да тествам платформата. Най-много ме кефи интерактивния блогрол. така виждам кой какво е написал с един преглед :)
  За книгите като напишеш, ще си приготвя химикалка за да си водя записки :р :))

  ОтговорИзтриване
 8. Ламоте, съвсем кратко ще ти отговоря, щото пиша с една ръка, с другата тъпча багаж в един сак (3 пъти колкото мен), а с двата крака наритвам мъжката общност да се стегне и да се набута в колата.
  Трудни са ми такива верижки, понеже трябва да избирам най- и пръв между равни на повечето въпроси, а на други нямам адекватен отговор.

  Към мразените от теб като пълен илитерат добавям и тези от т.нар. приложна психология, които се опитват как да ме учат как да живея и да съм винаги най-най; също евтините кримки, розовите романи и чиклитите.

  Никога, ама никога не бих чела нищо от мормонката кака Стефка, независимо дали е здрачно или не. Никакъв втори опит и със Софи Кинсела и Дейвид Никълс, защото още първият ми нанесе непоправими и трайни душевни травми.

  Стоя далеч и от книги, по които хорово се прехласват из сайтове, онлайн книжарници и блогове и няма нито едно умерено или критично мнение. Веднага ми замирисва.

  За част от книгите, които са ми харесали повече или по-малко напоследък, вече си чел в блога.

  ОтговорИзтриване
 9. Ламоте, ти да не си ми нЕк'в близнак? ;)

  Моите отговори се припокриват с твоите на 80 и кусур процента май :) чак до частта с минералите и аз ги събирам (щерката де, ама то същото) :Р :D

  Май наистина възрастта няма значение...Поне за мен, защото възнамерявам никога да не "порЕсна"!

  ОтговорИзтриване
 10. Блага, дай линк, на мен ми е любопитно да видя и ти какви книги четеш :) Нали за това са блоговете, да се намерят сродни блогъри :)

  ОтговорИзтриване
 11. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 12. Я, драконче...суперрр! :)))

  Благодарско, че изобщо не те мързи, като мен и си успял да ме отмениш в отговарянето.
  Смени Пипи с Емил от Льонеберя и това, че "Кратка история на почти всичко" / сори, ама спя и пиша.../ ми стои в "чакащия" куп книги от поне два месеца...

  Аве случайно да си А+ кръвна група и да си русоляв? Гризат ме съмнения за кръвна връзка!
  :D

  ОтговорИзтриване
 13. Точке, много се извинявам за коментара ти, чак сега видях, че от блогспот го е маркирал като спам :( Дано да намеря откъде да оправя това нещо със спамовете :( Ахаха, първата книга от линковете е тагната като chicklit (чиклит), вероятно от chick literature! хахахах, това ме разцепи, за първи път чувам този термин :) Да ти кажа и аз седя далеч от масовата култура :)

  Ел, сигурно сме от една и съща литрературна кръвна група, иначе знаеш кръвта на Ламотци е зелена на оранжеви райета, с повишено съдържание на алкохоли :)) значи и ти си падаш по пакостница, а? :))

  ОтговорИзтриване
 14. Пакостница е, я. :)) Само да знаеш какво компрометиращо кадро й спретнахме - сега ще я изнудвам до живот, хаххх.


  Ламоте, просто се научи да си проверяваш и папката със спам. :) И гледам нещо настройките за часа искат пипане.

  ОтговорИзтриване
 15. Ламот ,поезията е просто нещо :)Стига да не си вярваш ,че стиховете ти са значими :D
  Поезията като еякулация:)
  http://poligor2.blog.bg/poezia/2011/05/22/poeziiata-kato-eiakulaciia-ili-za-poeticheskite-nedonoscheta.751934

  ОтговорИзтриване
 16. фроги, фроги, давам пари за да видя!! Разкрий кадрото!! :)) Веднага!! Три торби парички са твои :р :)
  М, това със спамовете е много неудобно :(

  Вал, хах, според мен в момента клозетните стихчета са хит :)

  ОтговорИзтриване
 17. Няма начин, Ламоте. Същността на компроматите се състои не в показването им, а в заплахата от показване. :)) Иначе каква полза от тях? Ми никаква. :Р

  ОтговорИзтриване
 18. Ти ми я покажи, а аз няма да й казвам :) Така пак може да я манипулираш. Увеличавам предложенето на пет торби злато :)

  ОтговорИзтриване
 19. Онзи ден започнах да правя щафетата за филми, но я зарязах преди да стигна до точка 10. Не е възможно да изтъкна един най-любим филм или една най-добра книга. Имам по над 100 любими филми и книги и ми се струва, че ще е нечестно спрямо останалите.

  Чудя ти се как си се справил. Тези от горните, които съм чел, и на мен са ми сред любимите. Между другото и мен ме е срам, че не съм чел нищо на Зелазни, ама то да беше само той. :)

  ОтговорИзтриване
 20. хаха, Ностро и аз пробвах на два пъти да почна филмите, но се отказах и аз на 7-8 въпрос. За книгите писах каквото се сетих, но ми беше по-лесно. То и аз имам по 100х2 любими филми, книги, песни и на такива щафети явно, трябва да пишеш първото дето ти хрумне (но и това е трудно понякога) :)

  ОтговорИзтриване
 21. А, не е честно. Всички минахте по тънката линия. Само аз се мъча като грешен дявол тука... Тегава е историята, това е положението. На шестия ден вече мислех да се предам, но Abysmo ме спря (да я пита човек що). Аз малко си поизменям условията, като не ми отърват. А филмовото сама си го измислям, но се изчерпах откъм идеи. Айде някой да го направи мързеливата 30 в 1, че да си открадна идеи ;)
  И аз започвам "Ловецът на хвърчила". Само хубави отзиви за тази книга чувам.
  На теб успех и помни, че "Тайната" е в това, че "Подсъзнанието може всичко"! И много поздрави от Дан Браун :D

  ОтговорИзтриване
 22. weasel, аз затова ги написах наведнъж, защото инак щях да се откажа и аз на 5-6 въпрос:)
  Мерси за поздравите, Дан Браун ми е любимец, знаеш :) :P Винаги ще помня, че ти ми разкри "Тайната" :р :) В момента се опитвам да медитирам :)

  ОтговорИзтриване
 23. Ужас! Една част от изброените книги не съм ги чела, а друга - изобщо и не мисля да ги чета. "Сейлъмс Лот" и на мен ме беше психирал сериозно, особено като, докато си я четях веднъж сам-самичка у дома по нощите, взе че угасна тока.

  Всеки път, когато някой си направи блог в блогспот, едно малко сладко бяло котенце умира нейде по света. Спрете да трепете котенцата, бе хора! (шегурам се, разбира се, нали съм умерено зомбирам WP lover).

  ОтговорИзтриване
 24. Еми, Скай, аз чета малко по-несериозна литература :). Гледам да се забавлявам с нея, затова чета по-скоро хумористични автори. А доколкото те познавам, ти харесваш литература от по-висок стил като Камю, Буковски...Е, дано ни разкажеш повече и ти де, а и пък блога ти взе да събира паяжини. Не си спомням кога за последно си писала там :)

  На мен ми омръзна уордпрес, затова закривам блога там :) Като цяло блоговете ми омръзнаха, а и ми губят бая време (мака и да е забавно) :)

  ОтговорИзтриване
 25. Е, хайде пък вземи се засегни, казвам "ужас", понеже, като не съм чела неща от твоите, няма как да ти напиша коментар по същество, не ти коментирам литературния вкус и още по-малко го оценявам спрямо моя. Btw, Буковски и Камю не са "висока" литература :)))

  Колкото до блога ми, подозирам че е мухлясал вече...

  ОтговорИзтриване
 26. Страхотен начин е това човек да се обогати с литература за бъдещите си творчески планове, или поне списъка с книги. Макар че аз съм малко несериозна, дори когато си правя планове. ;)
  Ламоте, съжалявам за блога в уърдпрес, нали няма да го изтриеш, беше ми много полезен източник откъм кино и фантастика. Пък и като хумористичен материал. ;) И гледай да не запускаш този. Колкото и да ти отнема от времето за гледане на порно. ;-p
  Скай, замисли се по въпроса, от мухълът се хваща ревматизъм.

  ОтговорИзтриване
 27. Скай, хахаа, ама как си помисли, че ще се засегна и то от теб :)) Даже да ме залееш с циментобетон и да ме сгазиш с валяк пак няма да се засегна :р :) Но признавам, че харесвам по-несериозната литература, ако не е забавна или страшна не мога да чета, не знам що :) Това имах предвид. Иначе знаеш коя ми е любима книга на Буковски ;)
  Надявам се все пак да напишеш нещо тези дни :)

  Икария, така си сверяваме книжните часовници, винаги е добре да получиш съвети за книги :)
  Напоследък като цяло блоговете взеха да запустяват, понякога се чувствам като в уестърн, където героят попада в изоставен прашен град с грохнало казино, а наоколо се търкалят буреняци.. :) Е, виж колко забавни хора има наоколо, дори да не пиша често (загубих си музата) ще ви досаждам с коментари :)

  ОтговорИзтриване
 28. Определено трябва да прочетеш Проходът от Justin Cronin.Книгата е едно невероятно изживяване,няма да съжеляваш!

  ОтговорИзтриване
 29. аз съм възмУтена, че не си споменал за новия си блог и ще ти се фръцна огОрчено, като преди това не пропсна да спомена - Зелазни е силно надценяван, но единствената муприлична книга (която всъщност е доста интересно четиво де) е "Донесете ми главата на принца". сругите са pretty common като фентъзи.
  ФРЪЦ пък!

  ОтговорИзтриване
 30. п.п. многа е права Скай, подкрепям я - спрете да убивате котенцата, бе!

  ОтговорИзтриване
 31. Invictus, мерси за предложението :) Проверих в интернет, пише че С.Кинг се изказал добре за книгата :)

  Миди, новият ми блог е археологическа задача, трябва да го откриеш сред пластовете :р Блоговете ми бяха омръзнали, но само любопитството към блогспот ме върна. Е, не се натъжавай, котенцатата имат девет живота и пак ще възкръснат :р

  Милена, мерси, това е любимата ми песен на UKJ :)) Подходяща за случая :)

  ОтговорИзтриване
 32. По "Проходът" ще правят филм. Мисля да изчакам малко и да си спестя тухлата. :)

  ОтговорИзтриване
 33. "Кратка история на почти всичко" на Бил Брайсън. Браво на Бил, събрал е много любопитни неща на едно място.

  Чакай, че ми е любопитно - това ли търсиш от книгите ? Много любопитни неща на едно място ?

  ОтговорИзтриване
 34. Мисля, че съм посочил достатъчно разнообразна литература, художествена и нехудожествена, за да разбереш, че не е само това.

  И да, едно от нещата, които търся в книгите е да добия представа в какъв свят живеем, а книгата на Брайсън със сигурност помага ;). И тя е много повече от "много любопитни неща на едно място" :)

  ОтговорИзтриване
 35. Не бих тръгнал да те критикувам и прочие, но все пак - енциклопедия за любима книга ми се струва прекалено. Все си мисля, че любимата книга трябва да те натовари с нещо повече от информация. Нали затова е любима - за да е висок стандарт за останалите неща в жанра, живота и всичко останало.

  ОтговорИзтриване
 36. Книгата на Бил Брайсън е доста далеч от енциклопедия и е нещо много повече от това и от сухи факти.
  Освен това любимите неща обикновено са свързани с интересите ни. И както тази е резонно любима на Ламот, така на скучаещите домакини са им любими чиклитите и книжлетата по хилядосерийни ТВ сериали, на пъпчивите пубери - списания с анатомични картинки и т.н. и т.н.

  ОтговорИзтриване
 37. room666.net, "висок стандарт за останалите неща в жанра" е последното нещо, с което бих определила "любима книга".
  Представяш ли си какъв висок стандарт на четене щеше да настане, при условие, че на всеки любимата му книга е както ти го каза по-горе (да не цитирам пак).

  Идеята ми беше, че това с любима книга е толкова субективно (както и категоричното заявяване кое е висок стандарт в определен жанр), че ще съм повече от обективна ако ти кажа, че се впрягаш излишно.

  Да не се приема като критика само (чеша си езика просто, добре де, тракам си по клавиатурата).
  :)

  ОтговорИзтриване
 38. room66, тук Милена и Точка много добре ти отговориха :) тази щафета има за цел всеки да покаже горе-долу какъв тип книги харесва.

  Милена вече спомена, че на въпроса за "любима книга" е много трудно да се даде еднозначен отговор. Всичко е много субективно. Все пак аз съм посочил една нехудожествена книга, което не означава, че нямам други любими книги. По-нататък съм изброил широк набор от различни книги и автори (предимно художествени), всички все са ми любими по един или друг начин :)

  А Точето много добре обясни, книгата на Бил далеч не е енциклопедия или сухи данни, а в нея има голяма доза хумор и оригинален начин на представяне. А като човек попаднал в средите на науката е съвсем нормално да харесвам такъв род книги :)

  Хм, доста се разприказвахме, нали :D Благодаря за включванията :)

  ОтговорИзтриване
 39. това със субективизма обаче не го разбрах. Ако всичко е толкова субективно, защо изобщо хората се хабят да си говорят за любими неща и най-вече - защо държат мнението им да се зачете, при все че нещата се основават единствено на лични усещания. И ако е така, Точице, означава ли, че чиклита е точно толкова важен, колкото Пруст или Толстой ?

  ОтговорИзтриване
 40. Означава, че всеки пише за каквото си иска и за каквото харесва или не - негова си работа. И да, зачитаме си мненията, защото знаем, че хората сме различни и се харесваме такива, каквито сме. :Р

  ОтговорИзтриване
 41. Доколкото разбирам, предявяваш някакви претенции към предпочитаната от мен и другите хора литература :/ хах, стига ве...

  От горните щафети може да се добие представа какви интереси и предпочитания има даден блогър или личност. Това е целта. Сборът от много субективни отговори може накрая да даде обективна представа.

  Значи смяташ Пратчет и Кинг или Брайсън и Хокинг за литература равносилна на чиклит, а Пруст и Толстой - литература за богоизбраната, възвишена, елитарна прослойка на обществото? Хах, стига ве :)

  ОтговорИзтриване
 42. Йеее, колко забавно стана тук.:)

  room666net, точно това му е хубавото на субективизма или казано по-разбираемо проявяване на пристрастия,(конкретно на тази тема), че всеки си има предпочитания и като се споделят се обменят идеи, мнения, препоръки. Не съм останала с впечатление някой да претендира, че чете най-класна литература (което пак е доста субективно), да натрапва мнение или да демонстрира колко е възвишен, щото видите ли чета еди кой си.
  За мен лично хубавото на тези щафети е споменаването на колкото се може повече заглавия, автори, различни стилове. И ако си харесам нещо, да потърся, да попълня някои пропуски и т.н., а току виж нечия любима книга, впоследствие може да стане и моя.
  Та в тоя ред на мисли и понеже влагаш много страст в коментарите си, ще ми е интересно да видя и твое ревю. Наистина. Колкото повече, толкова повече:)

  пп. дали не сбърках като цитирах от "Мечо Пух".:D

  ОтговорИзтриване
 43. Ай стига сме чели.;) Приказките могат и да се слушат.:) Аз на гладно не мога да чета, обаче такива пируети въртя, че смях ми се вие.:D

  ОтговорИзтриване
 44. Питам за последно -обещавам!- че още не ми се е избистрило, въпреки искрените опити да ми помогнете ;) :
  щом "най-класна литература" е субективно понятие - тогава на какви обективни критерии стъпва то, за да се считат книги като "Дон Кихот" и "Хамлет" за класики и за образци в литературата? И защо да не трябва да се придържаме към тях (най-класните) в опит да подобрим себе си, което е в крайна сметка резултатът от истинското изкуство.

  ОтговорИзтриване
 45. Отговарям ти, като се надявам наистина да е за последно, шото ще ядем бой и двамата.:D
  Ето какво имах предвид като казах субективизъм, даже ще използвам подхвърления от теб пример.Та,"Дон Кихот" може и да много популярен, може и за класика да го считат (кой, защо и как, не знам дали е на обективна основа), но на мен лично никога не ми е харесвал и не ми е класен. (въпреки, че по него съм писала класна работа:))
  И не съм от тези, които се опитват да ти помогнат. Съжалявам, ако съм оставила такова впечатление, а и не ми изглежда да имаш нужда от помощ. Но за сметка на това бая внимание ти обърнах.:))

  ОтговорИзтриване
 46. room666, ще те попитам така: Това означава ли, че модерните писатели трябва да спрат да пишат, защото няма смисъл да го правят, след като хората са обявили някакви автори, живели преди няколкостотин години за класици? Трябва ли всички да слушаме класическа музика? Трябва ли да гледаме само черно-бели неми филми?

  :)

  Както Миленка написа, хубаво е да си създадеш свое собствено мнение, да създадеш своя визия за света, а не да следваш стадото. Така ако правеха всички, никога нямаше да има толкова много жанрове и такова разнообразие. Ако Фарадей, Максуел или Едисон четяха Библията или Достоевски, вместо учебниците по физика, сега щяхме да живеем още на свещи.

  Всяка култура си има класици. Арабите си имат Халил Джубран например, който се счита за класик в арабския свят, но предполагам дори не си го чувал/а. Латиноамериканците си имат Маркез, Амаду, Льоса а и скоро вероятно и Коелю ще сложат там. Мурамаки след 50-100 години ще е за японците това, което за руснаците е Достоевски. Различни култури, различни класики.

  На мен Толстой и Пруст ми се струват като хора с мнооого остарели виждания и разбирания, много далечни от съвременността. Разбира се консервативните псевдо-философи може да имат различно мнение, но мен въобще не ме интересува :)

  Брей, голям философ се оказах, дълги постове станаха :)

  ОтговорИзтриване
 47. Опитвах се да кажа, че изкуството е преди всичко диалог на създателя с масите – на предаване на чувства, настроения, идеи на един мета-език, който често поразява сетивата и остава незасегнат любимия ти интелект. Също исках и да спомена, че публиката трябва да се усъвършенства, да си поставя винаги нови и по-високи граници, за да достига до нови нива на възприемане и на усещания. Тук няма виждания, тези и хипотези. Айнщайн беше казал нещо за Достоевски, но не помня какво. Напомни ми го някой път, като го срещнеш в някой учебник по физика.
  Това за Мураками и Коелю може да го каже човек, който си избира енциклопедия за любима книга. Иначе е пълен нонсенс.

  tl; dr По-добре да бъдеш незадоволен човек, отколкото задоволено прасе; по-добре незадоволен Сократ, отколкото задоволен глупак. И ако глупакът или прасето са на различно мнение, това е така, защото знаят само собствената си страна на въпроса.

  Пожелавам Ви да сте винаги леко незадоволени.

  ОтговорИзтриване
 48. Ох, виж сега, отстрани изглеждаш на някакъв префърцунен сноб, който се мисли за завършен интелект. Разликата между мен и теб е, че аз чета както художествена, така и научна литература (което е част и от моята професия), а ти си се ограничил с твоята "елитарска" литература. Сам прецени кой притежава по-широки хоризонти, и кой предявява някакви претенции без покритие. Аз съм чел и Достоевски и Хокинг, Пратчет и Шекспир, Грийн и Стайнбек.

  И остави псевдо-философските ти сентенции и житейски мъдрости за себе си, че става още по-жалко.

  Още нещо. Книгата на Брайсън не е енциклопедия, вземи провери в речника какво е "енциклопедия". Като не си я чел си е твой проблем. А и едва ли ще я разбереш заради "широките ти хоризонти" и "високите ти нива на усещания".

  Коелю и Мурамаки не ги харесвам, така че имай го в предвид/

  ОтговорИзтриване
 49. Разликата е, че ти четеш и художествена и научна литература като сбор от знаци, които образуват изречения, които образуват абзаци и т.н. Или поне такова впечатление оставаш. И спри да се обиждаш като малко дете, че е смешно.

  ОтговорИзтриване
 50. ау, много се обидих :)
  напъните ти да се покажеш като свръх изискан интелектуалец са много забавни :) Знаеш ли какво е sharted на английски? Кръстоска е от farted и shit, и описват интелектуални пръдльовци като теб, които напъват да се изпърдят, обаче накрая се насират. Продължавай на воля, на мен ми е интересно, хах.

  Отивам сега да цокам цици, че нали съм малко дете :)

  ОтговорИзтриване
 51. Не бе, грешката е моя, извинявай. Наистина не подозирах, че си такъв имбецил. Не мога да повярвам, че ти се обяснявам за неща, които не те достигат дори еволюционно.
  Иска ми се и за тебе да има дума в английския речник, но не би. Трябва да видя в медицинския речник срещу някоя по-рядка форма на олигофрения дали няма да те видя тебе описан. Започни да се правиш на интересен сега...

  ОтговорИзтриване
 52. Рум666нет, знам, че е комплексиращо да не можеш да решиш една задача по математика, но от обикновен идиот вече преминаваш в нещастен хейтър. Разкарай се.
  Нови сетивни изживявания можеш да получиш и чрез ЛСД. Халюциногени има и в някои растения и гъби. Там спокойно можеш да търсиш желаното от теб изкуство. А иначе изкуството, което е наистина велико и което хората възприемат като такова е онова, което комуникира с действителността, дава отговори на или поставя въпроси, които са важни за много хора, давайки им нов поглед към нещата, които ги вълнуват. За другото, както казах, природата е създала подходящите химически субстанции.

  ОтговорИзтриване
 53. room666, на всички ни стана ясно, че страдаш от остра анална инфекция и търсиш някой блог да се напънеш интелектуално, но съм достатъчно добър за да те оставя да се изсереш. Това е диагнозата ми, а лечението ми е безотказно - давам ти свобода: напсувай ме подобаващо за да ти олекне :)

  Ама престани да си държиш като путка, страдаща от гонорея, и ме напсувай както трябва. С жалките ти опити горе не можеш да обидиш дори баба ми, а тя е доста чувствителна. Дай всичко от себе си следващия път :)

  Ако знаех, че тази безобидна щафета ще те докара до такава диария, за рождения ти ден щях да ти подаря цялата колекция на Хокинг и тази на Грийн :)

  ---
  gost, хахаха, ЛСД! добре го каза :) Но предлагам да го оставим да се фука със Сервантес и Шекспир, литература ниво осми "б" клас и да се прави на одухотворена патка :) Хах, на такъв трол не бях попадал

  ОтговорИзтриване