неделя, 6 април 2014 г.

Книжните говна на месец април

Излязох на пролетна съботна разходка.... и направо не е за вярване какви книжни говна са разтоварили из книжарниците напоследък, цяло чудо е, че не настъпих някое от тях. Съжалявам за статията, но просто не се стърпях. А и нали все литературните културтрегери се оплакват, че липсва сериозна литературна критика из книжните блогове. Ето ви една такава критика, която по-чувствителните и засегнати ще го нарекат "хейт" и ще ме изгледат с голям...хейт : 

  • 1. Глупак Чопра - "БОГ- История и откровения" 


Поредната книга на любимото ни индийче Глупак Чопра е на пазара, а и без да съм я чел вече знам за какво ще ни говори - все неща от сорта на "Ооо, огледайте се наоколо, светът е прекрасен, юху!  Бог ви праща лечебни квантови полета, които ви изпълват с божия енергия, юху! Усетете красотата и силата във вас, амммм....".

Фактът, че Чопра е един от най-продаваните автори само показва колко много обладани от квантови полета и метанови газове има наоколо, а изглежда тези "магически" потоци от енергия действат... най-вече върху немощните мозъчни гънки на почитателите му.

Всъщност квантовите полета и кибернетични вълни на Глупак Чопра действат и в реалния свят, но засега само върху неговия дебел портфейл, като го пълнят непрекъснато с паричките на полуграмотни и неразбиращи от наука хорица, които като чуят някоя по-сложна думичка от астрофизиката, комбинирана с термини от бомбайската народна медицина с люти подправки, веднага в захлас отварят уста, цъкат с език и гледат "умно". И вярват на всичко казано, стига да присъстват тези сложни термини.

Псст, почитатели на Чопра, чух че като подредите първите букви от туитър коментарите на Чопра, може да научите тайните на Вселената...без майтап!

Появи се и българска версия на Чопра: 

  • 2. Д-р Георги Здравков - "Психоенергийна терапия"



Tова са хора, които твърдят, че са учени, а още по-шокиращото е, че са в БАН (като бивш аспирант там, направо ме е срам). Така е, като имаме такива "учени", които са предложили "оригинално обяснение за механизма, по който Ванга е предсказвала бъдещи събития", и които са разгледали "древноиндийския концептуален модел за строежа на вселената и човека, принципите на китайския медицински цигун, някои аспекти на шаманистката култура", науката ни ще достигне неподозирани висоти. А пък авторът "е удостоен с титлата Доктор на науките (D.Sc.) от научния съвет на Отворения международен университет за комплементарна медицина". Вероятно със силата на мисълта си може да грабне светлинен меч и да нареже панталоните на Люк Скайуокър.

За тези, които не знаят, "комплементарна медицина" е синоним на алтернативна медицина и вероятно се използва от пропаднали "учени", които ги е срам да ползват думичката "алтернативна".  Още мека хартия, с която да си избършем задниците.

"Книгата съдържа и важни предупреждения за недопускане на злоупотреби и грешки при използване на психо­­енергийната терапия."
 Ъъъм, да, виждам, че авторите са прекалили с използването на психоенергийните клозетни сеанси и се е получил мощен даоистки взрив с индуски мирис на ферментирал персийски килим.


---

  • 3. Бил О'Райли - "Да убиеш Исус" 



Всеизвестният религиозен фанатик от пропагандния орган на републиканското политбюро - Fox News, вече е преведен и на български! Въпреки, че е известен с прякора Бил О'Идиът, всъщност Бил не е такъв идиот като краля на републиканските идиоти - Глен Бек. За разлика от него Бил поне не мрази лесбийките и гейовете, и не смята учените за глобални измамници. Просто станалият за смях сред всички научни среди мормон Глен Бек извежда идиотизма и светата тъпота до недостижими дори за О'Идиът висини. Все пак Глен определя всички учени като опасни и зли конспиратори, измислили еволюцията, за да покварят масите.

Но няма да говорим за Бек, който също има издадена у нас книга ("Залезът на демокрацията", съжалявам за пострадалите), а за Бил О'Райли. След като редица атеисти като покойния вече Хитчинс, Докинс, Харис и т.н. избърсаха пода на глупостта с неговите парцалки,  О'Райли реши да напише книга за неговия господ(ар) Исус, с която да  изстрада неговата жертва и болка. 

Ако за консервативните и хардкор религиозните люде това ще е сериозна, витална и драматична книга, то аз усещам как за мен "Да убиеш Исус" ще е фентъзи с непредизвикан хумор и сатира...

----
  •  4. Майкъл Сингър - "Отвързаната душа" 


О, душо моjе! Вероятно само в жанра турбо-фолк се ползват повече думички като "душа" и "сърце", отколкото в жанра "езотерика". В Хеликон книгата е посочена на първо място в раздела "Най-продавани", което е интересно, защото в раздела "Най-нови" също излиза на първо място. Мяза на  тотален хит ...още с излизането си книгата се е превърнала в бестселър.
Ето и част от анотацията, с мои коментари (разбира се):

Кой всъщност сте вие? Хм, интересно, книга, която твърди, че знае кой съм аз и вероятно ще ме затвори в някакви шаблонни характеристики. Което директно ни насочва към по-фундаментални въпроси: "Какъв цвят са точките на пижамата ми?" и "Какво да кльопам за вечеря без да намажа чаршафите?" 
И какво би станало, ако се освободите от вътрешните бариери и надхвърлите собствените си ограничения - с други думи, ако отвържете душата си? Благодаря, но смятам да не прекалявам с алкохола и опиатите.
Майкъл Сингър представя есенцията на великите духовни учения през вековете. Това е размисъл за човешките ни окови и за това как да се освободим от тях. Еммм, да де, но не е първият откривател на тези есенции. Струва ми се, че това е 3837847348-ят човечец с подобни твърдения. Не ми изглежда на нещо, което да претендира да е оригинално... Освен ако Сингър не твърди, че може да се прероди в летящ бял кон, който прави кръгли облачета, докато пафка трева. Е, това вече ще е нещо ново...предполагам.

  • 5. Бърнард Хейш - "Вселена с промисъл"


"Вселена с промисъл" е малко по-стара, излязла преди няколко месеца (или седмици). Заглавието звучи като вселенски бонус, нещо от сорта бургер с екстра сирене, или пък на околовръстна реклама с мотото "хем вселена, хем пък и с промисъл". С цел да сътвори някаква скандална сензация Хейш е седнал между два стола и здраво се е пльоснал по гъз. Сега нито християните и религиозните са доволни от една страна, нито учените и рационалистите от друга. Хейш общо взето извадил от джоба на сакото си термина пандеизъм, което общо взето означава, че Бог и вселена са едно и също нещо, т.е. Бог се е превърнал във вселената. Разбира се със същата правдоподобност  може да кажем, че Вселената е летяща костенурка с четири слона на гърба си и въобще не разбирам защо Хейш (вероятно идва от хашиш) се е напъвал толкова много, след като убедителни доказателства имаме във всичките книги на Тери Пратчет.

На всичкото отгоре, Хейш е запален уфолог и защитник на прераждането, което автоматично го изравнява с Пратчет на ниво хумор. 

----------------------


Е, това беше. Горните издателства имат такива хубави книги, уви, тези горните очевадно не са от тях. Но пазарът така е залят с горепосочените продукти, че се почувствах длъжен да взема отношение :D

....

9 коментара:

  1. Не e летяща, плуваща костенурка е - знам със сигурност...:)

    ОтговорИзтриване
  2. Първите две книги обаче са на Изток-Запад.

    ОтговорИзтриване
  3. Чопрата ич не е глупак, щом е измислил, как да събира парите на глупаците.

    ОтговорИзтриване
  4. В библията пише да не казваш нищо против Изток-Запад. Нищо, че по-голямата част от книгите им става само за тоалетна хартия. Даже не бих се изненадал да наистина да имат книга "Как да запазваме позитивното си излъчване докато си трием задника с лявата ръка"

    ОтговорИзтриване
  5. Интересно ми е дали автора на статията е прочел тези книги и тогава е седнал да пише критика за тях.Или просто е разгледал кориците и си е направил изводи.Бих искал да прочета обективно мнение за поне някоя от книгите описани в тази така 'хумористично' и 'оригинално' написана статия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чел съм ги, на някой дори много се забавлявах на ирационалните, елементарни, и алогични глупости, продукти на пълни профани, какъвто е Чопра, който не разбира и бъкел от квантова физика, но си дере гъза да разяснява и ползва думата "квантов", както и останалите автори, които само показват масовата глупост и незнание. Само научен профан може да се върже на глупостите в тези книги. може да не съм ги дочел докрай заради убийствените глупости в тях, някои от които са достойни да влязат в рубриката "Какво води незнанието и липсата на логика" . Сега въпросът е дали вие сте ги прочели и какви са аргументите ви, та да ревете за тях?

      Изтриване
    2. Цитирам: "Поредната книга на любимото ни индийче Глупак Чопра е на пазара, а и без да съм я чел вече знам за какво ще ни говори"

      Последно чели ли сте или не сте чели? Питам и отговор не чакам. Или не сте чели, или сте си хейтър по природа, или искате евтин рейтинг. Някакъв жалък опит за черен хумор се е получило.

      Изтриване
  6. Няма лошо да си имате мнение, но тонът, с който описвате книгите, и епитетите, с които наричате техните почитатели, са най-малкото обидни. Възпитаният човек дори когато ен харесва нещо, не критикува и не съди, още по-малко обижда (и то с думи, които са присъщи на неособено интелигентен човек), а просто приема, че всеки си има различна гледна точка. Бай Ганьовщина - типично за (бивш) БАН-аджия - нищо ново под слънцето.

    ОтговорИзтриване
  7. Ако пък го правите с цел провокация заради евтин рейтинг, то това говори още по-красноречиво за Вас.

    ОтговорИзтриване