събота, 12 април 2014 г.

Книжни препоръки

Преди време написах подобна статия. Това е продължение.

Малко е странно как  в България повечето издатели и хора, които търгуват с книги не знаят какво е наука. Отваряш раздел "природни и точни науки" или само "наука", а там виждаш брутални глупости, нямащи нищо общо с науката, а по-скоро са подигравка с нея. Дори не осъзнават и не могат да разграничат науката от алогичните изгъзици на разни драскачи и търгаши. После хората се питат защо не сме техническа нация, а само селско пазарно преградие на Европа. Ако издателите почват да пласират повече стойностни научнопопулярни книги, които могат да запалят въображението и мисленето на на децата, на хората, любовта към науката, която може да е и безкрайно забавна, тогава нямаше да имаме истерични мами, които тъпчат малките с хомеопатични лайна, нямаше да имаме толкова много парафилософи и екстрасенси, нямаше да имаме лековерни бабички и дедовци, които биват лъгани всеки ден от мошеници. Щяхме да имаме повече инженери и иноватори, по-качествени хора (съответно по-качествени политици и търговци на високо ниво) и по-малко сива икономика и криминални елементи.  Щяхме да сме повече германци, и по-малко албанци. Затова си позволявам няколко книжни препоръки, пък дано някой реши да почне да издава подобни книги:

1. "Вселената в теб" (The Universe Inside You) - Брайън Клег
Тема: Анатомия



Книгата ни въвлича в истинско приключение, не къде да е, а в човешкото тяло: пътешествие, което започва от "мъртвата коса", продължава през клетката, очите, мозъка, сърцето, стомаха и т.н. Но всяка от главите съдържа много повече от описание на анатомичните органи - например проследяваме пътя на един фотон светлина, идваща от съзвездието Орион към нашето оче, разкривайки света на космологията и квантовата физика.

2. "Изобилие: Бъдещето е по-добро, отколкото сме очаквали" (Abundance: The Fututre is better Than You Think) - Питър Диамандис и Стивън Котлър 
Тема: Футуризъм / технологии



Тази книга направи голям фурор преди две години и напомня на две други книги "Как се раждат великите идеи" на Стивън Джонсън, както и на "Физика на Бъдещето" от Мичио Каку. Както и на една статия на моя приятел Оги Павлов. Невероятният технически напредък може само да превърне живота по-пълноценен, а света - по-добро място. Колкото и наивно да звучи, това е технократска книга, за която много ентусиазирано говорят личности като Сам Харис и Джейсън Силва. Силата и магията на технологиите - новото верую на съвременното поколение.

3. "Пътеводителят на градивните елементи в природата"  (Nature's Building Blocks: An A-Z Guide to the Elements) - Джон Емсли
Тема: Химия




Джон Емсли е подредил по азбучен ред всички познати и добре изследвани 115 елемента (от Актиний до Цирконий), като е отделил достатъчно внимание на всеки един от тях - от присъствието им в нашия бит и култура до историите на техните откриватели. Книгата е над 530 страници и със сигурност заслужава да седи във всяка една библиотека.

4. Икономитове (Economyths) - Дейвид Орел 
Тема: Икономика



Орел  показва как много от класическите и неокласическите основи на икономиката са пълни глупости, измислени от хора, които искат превърнат икономиката във вид наука, но без да разбират основните парадигми на науката. Както някои отбелязват - това е по-добрата, по-научна версия на Freakonomics.

5. "Квантовата теория не може да ви нарани!" (Quantum Theory Cannot Hurt You) -  Маркъс Чаун
Тема: Физика



След прочитането на тази книга никой няма да стане специалист, но със сигурност квантовата механика няма да е вече недостъпна мистерия за вас. Маркъс Чаун е един от най-добрите популяризатори на науката, който с прости думи обяснява твърде сложни неща, за простосмъртни като нас.

6. Проповедник на дявола (A Devil's Chaplain: Selected Writings)  - Ричард Докинс
Тема: Естествени науки / философия




Голям почитател съм на Докинс, а за мнозина това е най-важната му книга. Събрани есета, писани от Докинс, е нещо като селектирани кутийки шоколадов сладолед за сладоледомани.

7. Изобретяването на реалността: физиката като език (Inventing Reality: Physics as Language) - Брус Грегъри
Тема: Физика

Малко по-академична от типичните книги за популярна наука, писана през 1988. Тук Брус Грегъри ни показва стъпка по стъпка (книжката е без много формули и е само 230 страници) влиянието и важността на физиката и пътя, по който тя може да бъде разбрана.

8. Седемнадесет уравнения, които промениха света (Seventeen Equations that Changed the World) - Йън Стюърт
Тема: Математика




Йън Стюърт е един от най-сладкодумните математици и популяризатори, и цяло нещастие е, че не са преведени негови книги. Както самото заглавие подсказва, това е крайно любопитна книга, която показва влиянието на математиката в различни сфери.

9. Измама или лечение (Trick or Treatment) - Едзард Ернст и Саймън Сингх
Тема: Медицина



Има две големи книги, които засягат псевдонаучните рамки на т.нар. алтернативна медицина. Едната е "Псевдонауката" на Бен Голдейкър, която за щастие е издадена на български, другата  е тази на Ернст и Сингх. Всъщност Сингх и Голдейкър са големи симпатяги и заслужават повече внимание.

10. "Нещата са от значение" (Stuff Matters) - Марк Майодауник
Тема: материалознание

Имаше едно предаване, "How it is made", в което обясняваха как са направени различните стоки, материи и т.н. Проф. Марк Майодауник е написал любопитна книга в този стил.

----------

Още нещо да отбележа. Науката не е само астрофизика и теория на струните.

1 коментар:

  1. Има ли ги някъде електронно да си ги открадна...то дето няма да ги преведат у нас .Харесаха ми в категорията физика и химия :)

    ОтговорИзтриване