събота, 21 декември 2013 г.

Книгите, които биха описали 2013

 Това е книжен блог, който обаче не остава несъпричастен със значимите световни събития. Ето как измина още една година, а ако трябва да я опишем с книги, то тя би изглеждала така:

  • 1. "World Goes Viral, Again"

 

 За поредна година светът се гледаше, протестираше, ужасяваше и забавляваше по виртуалната мрежа, която се превърна в основен източник на културни и не дотам културни феномени. "Какво казва лисицата?" на норвежкия комедиен дует Ylvis се превърна в поредното вайръл видео и е безспорен шампион за 2013. Такива viral феномени станаха още новия клип на корейския рапър PSY - "Gentleman" и "Wrecking Ball" на Майли Сайръс, които започнаха да чупят рекорди, а за наш ужас голяма меме-вълна ни заля с новото тийн леке Джъстин БийбърDaft Punk изкара "Get Lucky", а в началото на годината всички бяха щурнали по Harlem Shake. А у нса ес пояфи яфленеито Спиндермаан.

Социалните мрежи се превърнаха в основно средство за организиране на масови протести, изразяване на недоволство, а в някои страни се сваляха правителства и се променяха обществени мнения. Разбира се, че мрежите са отдавна и средство за разпространяване и на пропаганда, както и на досадни комерсиални банери, реклами, както и на още по-досадни лични снимки с обръснат задник на плажа. А като споменахме политика и протести - свързваме се и със следващата книжка:

  • 2. "Оставка, Оставка!"


Книгата за протестите през 2013 би била доста дебеличка, а централно място там биха заели и нашенските протести, които бяха основната обществена тема в нашата малка страна, а и световният видео-бюлетин вероятно с това и ще ни запомни през изминалата година. Колоритни студентски лозунги, театрални шествия, остроумни фотошопирани картинки в социалната мрежа, където протестни Фейсбук страници никнеха като гъби след дъжд. Въпреки това, квинтетът Но!решарски, СерГей Дмитриевич, Ме(с)тан, Боко и Фюрера така и не слязоха от политическата сцена.

Масови протести обаче имаше и в останалия свят. Светът определено протестираше през цялата година:

В Бразилия първоначално хората излязоха да протестират против увеличението на цените в градския транспорт, но след това протестите се разраснаха и се превърнаха в масови демонстрации против корупцията, полицейщината и други социални и плажни проблеми.
В Турция младите хора и студенти масово се вдигнаха първоначално срещу плановете паркът Таксим да бъде превърнат в лъскав мол, а след това и срещу ислямисткото правителство на Ердоган и ориенталските му мустаци, които посегнаха на светските устрои на страната и забрани на младите да се целуват по парковете. 
В Украйна се организираха протести, станали известни като Євромайдан, като голяма част от хората поискаха евроинтеграция и се надигнаха срещу президента Янукович, чието правителство на практика пое руски курс. Светът обаче ще запомни протестите по-скоро с любимата на всички ексхибиционистко-феминистката група ФЕМЕН, които отново си показаха циците. В Русия също имаше протести против Путин, който демократично ги потуши.
Хиляди каталунци в Испания поискаха независимост през септември, организирайки т.нар. Via Catalana. Може пък и да са празнували титлата на ФК Барселона, знае ли човек?
Хърватите пък се вдигнаха да протестират против приемането на кирилицата, наравно с латиницата. Да им имаш проблемите, толкова ли мразят сърбите?
В Индия много жени и феминистки организации излязоха на масови протести против бруталните групови изнасилвания на жени, които зачестиха в страната.

Масови протести против корупцията, полицейщината и правителствата имаше ( а и все още има) и в Румъния, Тайланд, Армения, Италия, Камбоджа, Словения, Азербайджан, Австралия, студентски протести в Чили, Колумбия и къде ли още не. Най-вече в Арабския свят, но там протестите се разраснаха и се превърнаха във въоръжени конфликти. Което го свързваме със следващата книга:
  • 3. Arab Spring or Religious Idiocracy?

Още преди 2-3 години, когато стартираха събитията в Арабския свят, хората се питаха на къде ще поеме той - към истинска светска демокрация или към религиозен фашизъм. За съжаление на всички властта в повечето от тях попадна при "брадатите", а не при "нормалните". 
В Египет милиони хора излязоха да протестират срещу средновековното управление на Мюсюлманските братя, а накрая се наложи военните, начело с генерал Ал-Сиси, да осъществят преврат и да изритат от власт президента Морси и неговите олигофрени от  религиозната дружинка.  
В Тунис властта пак попадна в ислямистки брадатковци, а светско настроените млади хора, както и интелигенцията се изправи срещу тях, засега без особен резултат (крайно време е да се разбере, че подобни религиозни елементи се разкарват само с шут през гъза, но нека останем политически коректни).
Положението в Сирия е най-тежко, гражданската война съсипа изцяло инфраструктурата на страната, има над 100 000 жертви до този момент, в единствената светска арабска страна, където много бързо излезе наяве кой всъщност стои зад т.нар. бунтовници. Отново брадати последователи на шериата, които на практика опорочиха идеите на много сирийци за истинска демокрация. 
Двама чеченски братя, ислямисти, извършиха атентат в Бостън, а в Найроби ислямистка групировка отне живота на над 60 души в столичен Мол.
Религиозният кретенизъм завладя и Мали, Ирак (боеве между шиити и сунити), Либия, Кот д'Ивоар, Нигерия, Турция, като масови протести имаше и в Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, но светът си замълча, защото така е изгодно на великите сили. Двойни стандарти и лицемерие. Все още живеем във времена, в които хората реагират като овце и чакат религиозни и политически пастири да им направляват тревата и местата, където да серат. Но докато сме още на религиозна тема, преминаваме и към следващата книга:

  • 4. "Папски неволи"

Не знам защо се вдига толкова много шум за старци в бели фусти и смешни шапки, но все пак трябва да отбележим, че се случи нещо историческо - папа Бенедикт XVI се оттегли доброволно от поста си, което се случва за пръв път от 1294 г. Не се знае дали е бил засрамен от фактите, че е участвал в есесовски паради, или от това, че е прикривал папски служители, които харесват момченца, но накрая все пак слезе от католическия трон (притежание на ватиканската банка). 
На негово място бе избран кардинал Хорхе Берголио, на който му бе натирено името  папа Франсис, и така той се превърна в първия йезуитски папа, както и в първия папа от Южното полукълбо (имам предвид географско, а не анатомично). Папа Франсис обаче определено има доста по-либерални възгледи, което дава някакви надежди за напредък в тази организация.

Религиозните среди  обикновено сочат божия гняв за вечните природни стихии, които ни заливат, затова преминаваме на следващата книга за 2013:
  • 5. Камъните падат, падат от небето!

За съжаление природните стихии винаги напомнят за себе си всяка година. Като най-паметен в интернет пространството бе падането на метеорит в Челябинска област, Русия, защото бе най-мощният метеорит падал на Земята от повече от век, а и някак напомняше на филма Армагедон в малки мащаби. Брус Уилис не се зае да ни спасява, но пък бе истинско зрелище.

В Близкия изток се забеляза необикновено захладяване и снежни валежи. В Кайро заваля сняг за първи път от 112 г. , а в Сирия, Йордания, Израел и Ливан хората можеха да си построят снежни човеци и да се замерят със снежни топки, стига да не бяха твърде заети с това да се пуцат взаимно с истински патрони.

Наводненията бяха най-голямата напаст - сред най-пострадалите бяха много европейски страни (най-вече Германия и Австрия), Китай, Аржентина, Австралия, Индонезия. В Утаркханд, Индия загинаха над 5700.
Най-смъртоносен се оказа тайфунът Йоланда, който буйстваше на Филипините и чиято скорост от близо 300 км/ч (най-силният записан някога) отне живота на над 6000 души. 

Време е да погледнем нещо по-позитивно, а именно:
  • 6. Технически прогрес, 2013

Ето, че хората  не само стачкуват, стрелят и псуват по мрежите. Има все пак нещо, с което да се гордеем, че сме част от него - научния прогрес.

През 2013 китайците изпратиха совалка до Луната, която е първа такава от 1976 насам. Тъкмо когато лунните хора вече се надяваха да не бъдат повече притеснявани от Земляните, китайската машинария Чанг'е 3 кацна и пусна роботизирания роувър Юту да съсипва насажденията от лунни моркови на местните. Като заговорихме за космос, 15 астронавта бяха пратени в орбита, всичките в мисии на руския Союз или на китайския Шенжоу.  Най-много мисии изстреляха руснаците -32, следвани от американците - 19.

Американски учени пък създадоха 3D принтер, който може да създаде лабораторно живо ухо от колаген и животински клетки. За в бъдеще се  надяват да бъдат създавани органи, пригодни за трансплантация. В статия на Орегонския медицински университет пък бе описан за пръв път процес за създаване на ембрионални стволови човешки клетки чрез клониране.

Франсоа Енлер и Питър Хигс заслужено спечелиха Нобеловата награда за физика, заради ключовото им участие в проекта с големия адронен ускорител на частици.
  • Книгите през 2013
И понеже това все пак е сериозен (добре де, не чак пък толкова сериозен) блог за книги, ето кои книжки бяха наградени през 2013г., и за които българските издателства ще започнат ударите под кръста, за да ни ги шитнат през новата 2014г. :

*Нобелова награда за литература: Алис Мънро, избрана като "майстор на съвременния къс разказ"
*Наградата на Франц Кафка пък получи: Амос Оз
*Медал "Карнеги" за детска литература : Сали Гарднър за "Maggot Moon"
*Награда "Брам Стокър" за ужаси: Кейтлин Киърнън за "The Drowning Girl"
*Награда "Агата" за криминален роман: Луиз Пени за "The Beautiful Mystery"
*Награда "Хюго" за фантастика и фентъзи: Джон Скалзи за "Redshirt"
* Награда "Небюла" за фантастика и фентъзи: Ким Стенли Робинсън за "2312"
* Награда "BSFA": Адам Робъртс за "Джак Глас"
*Награда на Ян Михалски: Махмуд Доулатабади за "The Colonel"
*Награда "Локус" за фантастичен роман: Джон Скалзи за "Redshirt"
*Награда "Локус" за фентъзи: Чарлз Строс за "The Apocalypse Codex"
*Награда "Локус" за детска литература: Чайна Миевил за "Морелси"
*Светивна награда за фентъзи: Дж. Уилоу Уилсън за "Alif the Unseen"
*Награда "Прометей" за литература: Кори Доктороу за " Pirate Cinema"
*Наградата на сър Артър Кларк: Крис Бекет за "Dark Eden"
*Наградата IMPAC: Кевин Бари за "City of Bohane"

-----------


Е, такава беше 2013 година.




4 коментара:

  1. Браво Мотле! Уникален си! Моите дълбоки уважения :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много добре...интересно си ги подредил нещата. Поздравления :)

    п.с. Имаш и шерване из дебрите на FB от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, весели празници на всички :Д Дано 2014 е (още) по-добра за всички :)

    ОтговорИзтриване