вторник, 24 декември 2013 г.

Ю Несбьо - "Пръц-прахът на доктор Проктор"

Като всеки уважаващ себе си норвежец, Ю Несбьо е музикант и вокалист. Само че не на блек-метъл група, както повечето страшни ръмжащи норвежци, а на поп-рок група. Също така е и бивш футболист.  Ритал е във ФК Мьолде, отбор, чийто мениджър в момента е Оле-Гунар Солскяр, бившата златна резерва на Манчестър Юнайтед. Е, норвежците не ги бива по футбол, все имаш чувството, че ритат топката сякаш имат ски на краката си, но поне не наричат тази игра сокър. А и имат странно чувство за хумор.
Ю Несбьо е и писател, предимно на криминални романи.  "Пръц-прахът на доктор Проктор" е детска книга, или поне се предполага, че е такава. Норвежците обаче са по-разкрепостени и не се притесняват да пишат идиотски книги за деца.
Със сигурност детските лица ще грейнат от радост, когато прочетат как смахнат, но симпатичен учен, е изобретил вълшебен прашец, който те кара да пръцнеш толкова мощно, че чак може да полетиш или поне да отпразнуваш националния празник на Норвегия с подобаващи залпове, с които чак в Дания да те чуят. Несбьо обаче не преекспонира тази гръмотевична тема по просташки начин, а просто придава на пръцкането романтични и приказни форми, градейки една поучителна история за деца. Както и за пораснали.

В "Пръц-пахът на доктор Проктор" има много черен хумор, колоритни имена на герои с клета съдба, като тази за монголския воден плъх Атила и за анакондата Ана Конда.  В сърцевината си историята е стандартна. Добри деца, лоши деца. Приятелства и проблеми. Приключения и изпитания. И накрая - справедливост и възмездие за всички. Важното е обаче да привлечеш интереса на детските очи за да предадеш посланието си, а Несбьо с нестандартния си подход определено успява и заслужава похвали за това. 

---

И докато сме още на темата, специално за Коледа, си позволих да направя класация Топ 3 на най-мощните пръцкания в историята:
  • III. място
На трето място е Мойсей, чието пръцкане било толкова мощно, че разделило морето и проправило път на мойсеевия народ.

Кадри запечатани в електронния вариант на библията
  • II място
 Втори е Икар, синът на Дедал, чиято пръцня го издигнала толкова високо на небето, че слънцето му изгорила крилата, направени от баща му и той се пребил:

 Полетът на Икар, мигове след като пръцнал.
  • I място
Безспорен шампион е самият Създател, чиято пръцня била толкова мощна, че създала Вселената. Явлението е известно като Големият взрив или Биг банг.

Големият взрив обяснява метановия произход на Вселената


 И така, весела Пръцколеда, задници! :P

Още ревюта:





2 коментара: