неделя, 15 април 2012 г.

"Играта на Ендър", Орсън Скот Кард и мормонска литература

След поредицата от позитивни ревюта, реших да посегна към първата част от многотомната поредица на Орсън Скот Кард. Първоначално си я четох от chitanka.info , а по-късно я взех от колега.



Останах със смесени чувства. От една страна "Играта на Ендър" е страхотна книга, написана от човек с богато въображение и те държи под напрежение от начало до край. Но пък от друга - все ми се струваше, че има нещо гнило. Когато проверих в интернет за романа, се оказа, че Орсън е предан мормон и застъпник на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Ъммм....

Няколко думи за самата история. 
Хората овладяват космоса, но се спречкват с извънземна инсектоидна раса,  която наричат Бъгери (не знам защо така са го превели, bug е буболечка, но пък може би буболи би звучало несериозно:р). Поради тази причина се създават лагери, на които да се обучават съвсем малки деца (6-7 годишни), които след това да водят битки с извънземните неприятели.  Такъв е и Ендър, който постепенно показва таланта си и веднага се превръща в лидер. Ендър е трето дете в общество, в което по закон е позволено на семейство да има само две деца. Поради тази причина той е с ограничени права, а към него всички се обръщат с презрителните "третак" и "третаче".
Като голям фен на мравките още от времето, когато прочетох романите на Бернар Вербер, ми бе много интересно да си представя "бъгерите" - те са точно аналог на мравките. Бъгерите имат групово мислене и голямата им цел е да защитават своята кралица-майка.
Хорските командири с хитрост се възползват от огромния стратегически талант на Ендър и нанасят съкрушителен удар срещу извънземния враг. Ендър искрено съжалява за това...

Алюзии с мормонските вярвания.
Искам първо да подчертая, че романът на О.С. Кард в никакъв случай не е мормонска пропаганда. Той просто черпи вдъхновение от мормонските писания, както честно си признава в интервютата, в което няма нищо лошо. Едва ли писателите, които градят историите си върху древногръцки, римски и викингски легенди, пропагандират вярата в Зевс, Юпитер и Один, нали?
Първата алюзия вероятно идва с трите управляващи партии на Земята, което напомня на мормонските вярвания за трите първични цивилизации - яредити, ламанити и нефити.
Ендър пък е третак, трето дете, а както знаете в Америка основните религии са католицизъм и протестантство, които гледат с насмешка и презрение мормонството. Телепатичната връзка на Ендър с кралицата-майка също не е случайна, само "спасителят" може да контактува със създателите.

С това не искам да омаловажа таланта на автора, напротив. "Играта на Ендър" засяга много интересни въпроси и дилеми, и с нетърпение очаквам филмовата адаптация, която за съжалени ще излезе чак в края на 2013г. Макар че, едва ли ще прочета нещо друго на О.С. Кард. Като се има предвид, че е противник и на Дарвиновата теорията, едната вежда лекичко почна да се повдига, колкото и да се старая да се преборя с предразсъдъците ми.

Мормонска литература
Все пак искам да отбележа, че напоследък много агресивно се лансират писатели-мормони. Къде заслужено, къде не. Знаем, че църквите имат пари.  Дори намерих цяла раздел в уикипедията. Забележете, че всички те определено използват "Книгата за мормон" като вдъхновение, а и понякога като платформа на историите си, остава сами да прецените качеството. Ето и по-известните:

Орсън Скот Кард
Стефани Майър - всеизвестната авторка на вампирско-върколашко-кифленския драматичен епос "Здрач", нея всички я познавате.
Брандън Сандерсън -  също набира популярност у нас с поредицата за "Мъглороден". Той бе избран да довърши и безкрайната епопея "Колелото на времето" на Робърт Джордан.
Брандън Мъл - доколкото знам "Колибри" скоро ще пуснат негова поредица за феи и магии, която се рекламира като новия "Хари Потър"
Трейси Хикман - у нас  известен със сериите за "StarCraft". Издадена му е и "Драконите на сломеното слънце".
Шанън Хейл - може да погледнете ревюто на Шаннара :)
Глен Бек - известен политически коментатор, който обикновено развива всякакви теории на конспирацията, разбира се е републиканец и религиозен бастун.

-----

Други ревюта:
Блажев
The diary of an addicted reader

.

22 коментара:

  1. Мо, като си подкарал мормоните, що не опукаш и католиците, после православните, протестантите и евентуално можеш да минеш и евреите :P

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, не знам, повечето писатели от гореизброените религии не базират произведенията си върху писания на човек, който преди 200 години е твърдял, че му се е явил амарикански ангел на име Морони :р Затова мормоните са ми по-интересни :р

    По-забавно ще е да напиша за писателки-лесбийки :р Ти познаваш ли такива? :р :))

    ОтговорИзтриване
  3. Четох я преди около 15 години, малко книжле с опърпани страници, което задигнах от библиотеката. :D Добре де, не се гордея особено, ама толкова ми беше харесала, пък я нямаше по книжарниците... :(

    Връзката с мормоните и този антидарвинизъм наистина не говорят особено добре за Кард. Добре, че това не си личи особено в романа. Ламоте, смяташ ли да четеш "Одисей" на Джойс? Тя е базирана в голяма степен на древногръцката митология, а и, доколкото съм чувал, има и християнски препратки. Разбира се, самият Джойс е заклет атеист. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ламоте, стреляш в грешна посока. Ако търсиш религиозни препратки в писанията на Кард, ще ги намериш, но в третата и четвъртата книги. Би било тъпо обаче да пропуснеш втората заради това.
    А тук, в първата, човекът просто използва предвиждания за бъдещето, за да създаде по-достоверен и интересен свят. Китай, САЩ и по онова време СССР са били трите триножника на голямата политика и той е действал по тази нишка. Пренаселеността и сега се смята за потенциално сериозен проблем, а предвиденото решение е логично. Това, че третото дете го отнася винаги, пък не го измислят мормоните. Така че прочети "Говорителят на мъртвите", а следващите вече можеш да ги пропуснеш с чиста съвест.

    ОтговорИзтриване
  5. Не знаех за религиозните вярвания на Кард, но лично за себе си - след изчитането на всичките части - съм безкрайно доволен от книгите и никъде не видях противната ми религиозна лицемерност или антидарвинизъм. Препоръчвам да не се отказваш, поне гавра с католицизма има яко :Р

    ОтговорИзтриване
  6. Блажев, аз много харесах "Играта", вероятно ще прегледам и втората част :) по традиция прочитам това-онова за авторите след като завърша книгата, а като прегледах няколко интервюта на Кард ми се поохлади ентусиазма :) Но щом има гавра с католицизма ще трябва да му хвърля едно око :) :р

    гост, за алюзиите в творчеството на Орсън Кард четох в тази статия http://www.hatrack.com/research/student-papers/alma-jean-porschet.shtml
    и се опитах да направя и мои паралели. Определено смятам, че трите сили имат нещо общо с книгата на Мормон, защото по онова време е имало два лагера - този на капитализма (Зап.Европа, САЩ и Япония) и този на социализма (СССР, Китай и Изт. Европ), а и това за вдъхновенията са си негови думи, от негови интервюта. Тук едва ли става въпрос за третото дете, което го отнася винаги. Това не е идеята, това го има в приказките. Тук говорим за забрани. Затова направих паралела. Но кой знае, може и да бъркам :)

    Ностро, в такъв случай никога няма да ти дам книжка под наем :р После няма да ми я върнеш :( :р
    Честно, смятах да си взема Джойс на панаира, но не ми останаха пари, а е бая дебеличка и съответно не е евтина :/ Ти чел ли си я? Може да ми я дадеш някой ден :р Аз ще ти я върна, обещавам :р

    ОтговорИзтриване
  7. Мо, размисли ме - фантастиката не ми е истинската страст и точно такава мадама не се сещам, но във вторник съм принудително отпусната от работа и смятам да посветя този ден на издирване :P

    ОтговорИзтриване
  8. Ламот, прегледах статията и доколкото мернах, там не се говори толкова за Ендър, колкото за Алвин и други. Общо взето дамата се опитва да покаже доколко Кард е повлиян от мормонизма, но и подчертава, че според мормоните той не е дидактичен и не преподава морал. Аз лично нямам проблеми с идеи и постановки от митологиите независимо коя точно. Изпълнението е на ниво, а останалото си е негов проблем.
    Колкото до двата блока, Китай е комунистически по идеология, но след смъртта на Сталин къса връзката си със СССР и през седемдесетте става стратегически партньор на САЩ. Мога да дам като пример и Албания, но на никого не му пука за нея. :Д
    Все пак четох книгите преди време и не мога да се изказвам докрай сигурно по тях. Възможно е и ти да си прав.
    ПП: Гаврата в следващите книги от поредицата никак не ми се струва гавра. Аз лично не ти ги препоръчвам, защото ще ти убият вкуса от началото, но ти си решаваш.

    ОтговорИзтриване
  9. Гост, не знам защо коментара ти отиде в спама :/ И блогър почна да прави същите проблеми като уордпреса :/
    На мен "Играта" ми хареса най-вече заради Бъгерите :) Аз отдавна имам слабост към мравките, уникални гадинки са, даже смятам да се взема мравуняк някой ден :) Съвсем сериозно :)) Ако втората част пак е за тях може и да я прочета (ако я намеря, хич не ми се кьорави от читанката). И аз прочетох, че по-нататък нивото на Кард спада. Ще го чета по-натам :)

    Зори, не е задължително да е фантастика, по-важното е сексуалната й ориентация :р Ако намериш нещо интересно, свиркай :)

    ОтговорИзтриване
  10. Вярно е че църквите имат кинти . И бълват доста книжлета.
    С цени по левче парчето .

    ОтговорИзтриване
  11. А добрата сексуална ориентация я намираме в
    НЮЙОРКСКИЯТ ИЗКОРМВАЧ (1982)
    http://www.brutalashell.com/2012/03/the-new-york-ripper-thirty-years-of-sleaze-and-violence/

    ОтговорИзтриване
  12. Не, втората книга е за нова раса, а бъгерите са споменати накратко. Все пак и тя е добра по свой собствен начин, което се среща рядко в поредици.

    ОтговорИзтриване
  13. Как го каза само.. харесал си книгата, ама си "усетил нещо гнило" и то какво изскочило - мормонски възгледи :)
    Не позволявай на предразсъдъците ти относно чуждите предразсъдци да ти развалят кефа от хубава книга :)
    И още нещо - Кард не е модерен "напоследък". Не и ако можеш да пренебрегнеш 2-3 десетилетия.

    ОтговорИзтриване
  14. И още нещо - поредицата е добра поне още 3-4 книги, давай смело нататък.

    ОтговорИзтриване
  15. Алвин, напълно си прав за предразсъдъците :) Лошо нещо са, но някак не мога да приема на сериозно хора, които смятат, че бог живее на планетата Колоб и вярват в небивалиците на "пророка" Джоузеф Смит. Идеологията е важна, но пък и нямам правото да гледам само от моя гледна точка. Това настрана, но "Играта" е добра книга и ще прочета поне следващата :) Сянката на съмнение се появи накрая с появата на нова религия :р

    Гост, гледам и тя е доста награждавана, така че със сигурност е имало защо :) Сега се сещам, че "Колибри" постъпиха много нечестно като не издадоха третата част на "Мравките" :)

    Вал, як блог си намерил, доста колоритни ревюта правят там :)) Вчера гледах "Игрите на глада". На мен ми хареса, при това не съм чел книгата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хех...Lammoth, препоръчвам ти да прочетеш поредицата "Homecoming Saga" на Кард - точно като за теб е! :D

      Изтриване
    2. Мерси за препоръката :) И добре дошъл в блога :)
      За религии ли става на въпрос там ? :р :))

      Изтриване
    3. Хех...не точно ;р поредицата е научнофантастична и въобще не става дума за която и да е съвременна религия, но самата история и събитията в поредицата са базирани на Книгата на Мормон :D

      Изтриване
    4. Мм, да :)) Определено е точно за мен :р :) Не може да се отрече, че мормоните са с една идея по-напредничави - разширили са религията с крайно интересната "мормонска космология" :))

      Изтриване
  16. Чакам го с по - добро качество :) И ми се струва като римейк на един филм с Мишел Пиколи от 80 - те.
    А ти знаеш ли кой е Стивън Двоскин ?
    http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2827422

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. брей, Вал, пише, че е в стил авнгард. Познавайки те, да не е сексплоатационен авангард? :р :)

      Изтриване
  17. Ъхъм :р
    Не го гледай .
    Виж това може :)
    Под знака на Монте Кристо (1968)
    http://zamunda.net/details.php?id=275980&hit=1

    ОтговорИзтриване