събота, 7 април 2012 г.

Z-та Световна война!

Преди няколко дена се сдобих с "Z-та Световна война" на Макс Брукс. Прочетох едва 1/3 от нея, но не се стърпях да напиша моя версия, след експлозиите (виж корицата по-долу:р) от идеи (в моя случай - глупости), които ми дойдоха, докато си я четях.  

Няколко думи за самото произведение. Писано е в епистоларна форма и представлява хронологично събрани интервюта, разкази и материали на очевидци, жертви и участници в мащабна зомби-пандемия, избухнала вероятно в Китай и обхванала цялата планета. Героите са много и твърде разнообразни: от политици до обикновени работници, лекари, учени, журналисти, търговски измамници и военни. Материалите са събрани от различни точки по света - Русия, САЩ, Китай, Европа, Близък Изток, Индия, Южна Африка и т.н. 

Съгласете се, че зомбитата и зомби културата представляват един много интересен художествен инструмент, чрез който може да опишеш и иронизираш света около нас. В крайна сметка всички ние сме зомбита, до една или друга степен. Някои се вманиачават към социалните мрежи, форумите, Фейсбук, интернет; други пък се палят по футбол, музика, кино, книги, компютърни игри, порното; трети се зомбират в работата, във фитнеса, бягането, диетите, модата, гримовете, метросексуалността, в търсенето на популярност и т.н.

Макс Брукс е поел към по-сериозен курс, романът му е с мрачна, зловеща атмосфера, политически ориентиран, а зомбитата са просто инструмент, чрез който авторът придава художествена стойност на идеите си. Усеща се иронията, острата критика към бюрокрацията, човешката алчност и сребролюбие, лицемерие и неконтролируем страх.

Илюстрациите и корицата на Петър Станимиров пък ми напомниха за времената на книгите-игри и сп. "Дъга" :), а това придава индивидуалност и уникалност на българското издание, което се надявам да е пример за подражание. 




Аз лично бих подходил и написал по-друг начин, но в крайна сметка всички гледаме на света с различни очи и с различно мислене. В случая аз го виждам по малко по-комичен начин, затова моята "Z-та война" би изглеждала така:

ЗОМБИ БЮЛЕТИН, 2030г.
  • Ивицата Газа, Палестина/Израел
Израелци и палестинци сензационно се обединяват и по ирония на съдбата използват именно стените около ивицата като крепост и щит срещу зомбитата. Палестинците с охота приемат израелците зад стените, а те от своя страна носели провизии и оръжия. Заедно успели първи в света да отблъснат и прочистят Голямата вълна. Оцелелите по света се шегували, че зомбитата най-накрая успели да обединят враждуващите страни. След победата обаче отново избухнали размирици и спорове  вътре в ивицата. Споровете били предимно относно разделянето на приходите от продажби на зомби-сувенири. Някои местни интелектуалци сериозно призовали: "Върнете зомбитата! Върнете зомбитата!". 

  • Ал-Риад, Саудитска Арабия
В този район се е разпространил по-особен щам, който заразявал само мъже. Заразените мъже избягвали и изпитвали необясним ужас от женските индивиди. В рамките на няколко месеца в Саудитска Арабия всички мъже били инфектирани, а жените поели контрола над страната, обявявайки първия нудистки матриархат в света. На въпроса "Какво ще правите с мъжете-зомбита?" министър-председателката на интензивно прогресиращата страна, Ясмина Ал-Бубсита, отговорила: " Еми, те и преди си бяха такива свине. Само се дупеха и ръмжаха като тях. Нищо не се е променило".

  • Ватикана
Против всякаква логика, един от първите заразени  бил папата - човекът, за когото се е предполагало, че трябва да бъде най-добре защитен. Носят се слухове, че е бил ухапан от дете-зомби по половия член, но така и не  са се намерили сведения защо папата си го бил извадил.  
Ватикана била първата страна, попаднала изцяло под контрола на зомбитата. Злите езици побързали да заявят, че то винаги си е било така.

  • Глазгоу, Шотландия
Един от най-именитите местни зомболози, Гъф МакЛауд, забелязал някои странни проявления в тамошните зомбита. Гъф разделя зомбитата на два вида - Рейнджърс зомбита и Селтик зомбита. Първите имали слабост към тъмносиния цвят и не понасяли католическите песнопеения, както и зеления цвят, а вторите - точно обратното. Нощем често се събирали и ритали с отрязана глава вместо топка. Загубилите обикновено се прощават с мозъците си и ги поднасят за вечеря на победителите.

  • София, България
България била една от малкото почти незасегнати страни от Голямата вълна. Още в началото на пандемията било направено уникалното откритие, че зомбитата изпитват остра непоносимост към характерната местна музика, наречена чалга. След откритието поп-фолк песни започнали да се въртят нон-стоп навсякъде: в автобусите, автомобилите, заведенията, клубовете, жилищните блокове, училищата, администрациите, стадионите, махалите.... Интересно изказване прави странстващ българин, който дълги години живеел извън страната. Той заявил: "В България всичко е по старо му. "

  • Москва, Русия
Шумен скандал избухва, когато се разбира, че дългогодишният президент на страната РасПутин е спечелил последните два мандата в зомби състояние. Това донякъде обяснявало нечленоразделните му речи и ръмжене през последните години, но по-интересното е как той е успял да активира мозъчната дейност и избирателната активност на зомбитата, които по онова време представлявали 80% от населението. Фактите все още се разследват.

  • Вашингтон, окръг Колумбия, Съединени Американски Щати
 Въпреки че 70% от страната е била напълно опустошена, САЩ бележи забележителен икономически прогрес. Тласък за този финансов разцвет дава т. нар. зомби-индустрия, като с най-голям успех се радвали домакинските уреди "които са толкова стабилни и лесни за употреба, че и на зомбитата им било лесно да ги ползват". Добре се продавали и произведените в Китай зомби-фланелки, зомби-автомобили, зомби-играчки и т.н. През 2025г. излиза филмът "Зомбитата разбиват извънземните", превърнал се в най-касов за последното десетилетие. За него казват "бил толкова як, че и зомбитата му се кефили". В филма за първи път участват истински зомбита, а по-интересното било, че звездата в него, легендарният Чък Норис, бил действително ухапан от тях, но  "нищо не му станало". Така била открита и ваксината чъкнорисус.
В САЩ се появяват и първите организации за защита на зомбитата, като членовете им твърдели, че зомбитата не трябва да се убиват, защото проявявали интелект. Въпреки всички доказателства в полза на противното. 
В Щатите се излюпва и религиозната секта "Казахме ли ви?", която организира масови молитви в чест на Бог и благодарствено поклонение за заслуженото наказание, което Той изпратил. 

---------------------------

 Хм, от това би излязло добра щафета, нали :D На мен ще ми е много интересно да прочета как вие виждате света в такава ситуация :) Всички да се почувстват поканени, стига да ви е харесала идеята :) 

.

19 коментара:

  1. Хахх - ако чалгата ще ни спасява от зомбитата, аз мятам вързопче на рамо и отивам в Ивицата Газа, да правя сувенири! :))))

    пп. Ватикана винаги е била под техен контрол!
    Сори, не можах да си удържа злия език... :P

    ОтговорИзтриване
  2. И аз вторник-сряда я чакам да дойде, та да видим дали е оправдан хайпа около нея :)

    ОтговорИзтриване
  3. Силенциум, има вероятност да ти се стори прекалено монотонна поради епистоларната форма. Аз лично очаквах да е по-хумористично и сатирично насочена, но ти пък харесваш по-мрачните неща, така че не знам дали ще ти хареса. Идеята на Брукс е страхотна, но имам някои някои сериозни резерви относно подходите му :) Както казах, всеки гледа света по свой начин :)

    Ел, идвам с теб :р Ще вземем Ностро, а ти ще ни готвиш :р Е, и ще работиш де, само ти можеш да рисуваш сувенири :р
    Ватикана си е сменила името на Зомбикана :р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивицата Газа звучи, като точното място! Кога тръгваме и може ли да минем първо през Нагасаки, че да почерпим малко антизомби опит от японците? За да им спечелим доверието с теб ще се дегизираме като сумисти, а Ел ще е първата блонди-гейша. :P

      Изтриване
    2. Ностро, така Ел пак ще обере лаврите, а ние пак ще се изложим :р Предлагам да продадем Ел на японците, а ние да си осигурим старините някъде из Карибите :р :)) Можем да вземем Зорито, Точка, Скай, Миленка, Фроги, Ирония, Лили (цял керван!)и тях да ги продадем също :р В такива времена сенчестият бизнес най-върви :р

      Изтриване
    3. Ей, не се отказа от идеята да пробутваш невинни блогърки тук-там, за да имаш повече джобни! :Р

      Почти придобих имунитет вече, дори не ми е пълен денят без онази протяжно-игрива музика на бъдещето. :) В моя бюлетин обаче пише и още нещо: зомбитата се чувствали прекрасно тук, защото България била страна, свободна от футбол, вестници и телевизия (вече цяла петилетка били забранени със закон). Бих доживяла с удоволствие това време. :)

      Изтриване
    4. Точке, не се безпокой, теб ще те продам на красив и млад пират с хубав тен и силни ръце :р Хем ще си далече от зомбитата, хем ще си на морско пътешествие! Е, гледай да слушкаш де, щото иначе ще миеш подовете на каютите :р

      И как така без футбол? :( Не та е срам! :р

      Изтриване
    5. Ох, толкова затрогващо-щедър си в обещанията си, че хайде (от мен да мине) - веднъж на тримесечие може по час футбол да ви се отпуска. :Р И през цялото време Алекси Сокачев ще го озвучава с оргазмите си при всяко докосване на топката. :D

      Изтриване
  4. Не може толкова яка корица с толкова грозен, зле оцветен и елементарен шрифт... просто не може... не давам.... баси ужаса

    ОтговорИзтриване
  5. Тру, не разбирам от книгоиздаване, но текстът изглежда е лепен отделно, което придава по-изпъкнал и лъскав ефект. Поне в действителност изглежда по-добре:) За мен няма проблем шрифта, всичко е направено с голямо желание, авторски илюстрации и корица (а не купена или крадена от интернет), чудесен превод - рядко се случва това в България.
    Единствено се надявам в следващите глави Макс да е по-критичен и по-ироничен към света :)

    ОтговорИзтриване
  6. То текстът винаги се добавя после, освен ако не си гради човек дизайна около него. Просто ме дразни колко грозен, първобитен и първосигнален е - сякаш някой убива номер, нещо, допустимо, когато лепваш най-малоумната картинка от нета, свързана със заглавието, не плащаш нищо, щото пишеш обработка на корицата "джаста-праста ООД" и т.н. ама тук си имаме оригинална илюстрация, демек можеха да се постараят повече и да не използват ЧЕРВЕНО... ненормални ли са? хем, че е селско, хем се изтърка още през 1978-a.

    Иначе да, дерзай, книгата е убиец и се радвам за превода, не че е Джойс в оригинал, простичко пише, ама точно и баш в раната Брукс, тъй че чупи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трубадуре, червеният цвят е най-логичния избор за тази тема :) Който и цвят да бяха сложили, все някой щеше да каже, че е демоде :) Жълт, син, зелен, розов, лилав...
      За мен тези неща остават на заден план де, поне в случая :)

      Изтриване
  7. Ламотий, хахахаххахахахаха - тези твои оригинални хрумки може и да преобърнат мнението ми за жанра :)
    Прекрасно е, че ги сътворяваш толкова интригуващи, и жалко, че Западната цивилизация не се учи от този блог!
    Внимавай окончателно и безвъзвратно да не попаднеш в радарите на "който-трябва" - зомби-среда, извънземни или просто обикновени простаци от Холивуд, които (не дай си Боже!) да те отвлекат и да включат мозъка ти в сложна компютърна система за писане на сценарии... Мамка им, много ще спечелят на твой гръб, не се давай!!! :)
    Нали ще дойдеш на "Операционната" сбирка, да проведем курс за обучение как се оцелява в подобна потенциална ситуация :D

    ОтговорИзтриване
  8. Добре, както се казва, чалендж аксептед ;Р Като я похвана и аз другата седмица, по-другата обещавам и аз вариации... от по-тъмната страна :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ламоте, както е известно, зомбитата обичат ябълки. Говори се, че харесват най-вече адамовите, но по някаква странна причина налитат и на нахапани. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Гост, зомбитата обичат ябълки, а хората ебълки :р Даже дон Пепе ще се съгласи с мен :))

    Силенциум, може да го напишеш и тази седмица, като прелюдия :)) После сподели мнение за книгата, като я прочетеш :)

    Светли, хехе, мерси за добрите думи :) Винаги топлят :) Може някой ден да се съберем и да напишем сценарий с теб и Дринката. Каквото се получи :)) Какво ако след това ни целят с развалени домати, важното е фъна! :)
    Обещавам някой ден да цъфна на някоя сбирка, когато най-малко ме очаквате :Р

    ОтговорИзтриване
  11. Искам сценарий ала ШЕЙМ :)
    http://rutor.org/torrent/186189/styd_shame-2011-hdrip-chistyj-zvuk
    А при Дринов не мога да коментирам . Всички възражения отиват в спама .

    ОтговорИзтриване
  12. Вал, еха, най-сетне по тракерите! Има ли много джиджи-биджи във филма? :))

    ОтговорИзтриване
  13. Дааа :)
    Но няма нищо общо с College Girls.
    Интересно как този клип е жив в Тюбата :))
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=s0r5s3SrPLM#!

    ОтговорИзтриване