събота, 17 март 2012 г.

Как да напишем фентъзи роман

 Вчера реших да почна да чета един от така популярните фентъзи многотомни епоси,  но накрая не издържах и се отказах. Като си представих колко страници ми предстояха, се отчаях. Но от целия си опит, както и след съветване с гугъла, мога да изведа следния алгоритъм, план, по който всеки може да напише фентъзи поредица от тухли четворки:



  • Начало

1. Гледайте през първите 200-300 страници да не се случи нищо особено. Само представяне на героите и света около тях.
2.Това  е така, защото обикновено идеята е да се напише трилогия, всяка част е от 700 до 1200 страници....
3. ....които се оказват недостатъчно, затова обявявате че трилогията ще бъде удължена с още 3-4 тома от по 700-1200 страници. Които пак не са достатъчно, защото трябва да разкриете и предисторията на самата история в някакви си още 3-4 тома...
4. Давайте по-екзотични имена на героите и географските обекти. Те трябва да смърдят на древност, т.е. гледайте да са с латински или саксонски окончания, например -гард или -ус. Героите е хубаво да имат лъскави и плашещи прякори като "Усойницата", "Тигърът от еди-къде си", "Едноокия" и т.н. Обектите също трябва да са колоритни, от сорта на "Мостът на изгубените души", "Ханчето на кривогледия" или Джигенхаленгард.....
5. Включете и няколко карти на местностите, за да е по-внушително.
6. Подберете предизвикателно име за заглавие. Ако пишете епично фентъзи, изберете  такова, което включва някаква кралска принадлежност - трон, корона, пръстен, жезъл и т.н.
7. Корицата на книгата е много важна. Ако ще пишете тийнейджърско ърбън  фентъзи, сложете на корицата прегърнати емо-момче и емо-момиче. Ако искате да привлечете мъжката аудитория сложете нещо от сорта:


Накратко: Мъже и жени с кожени атрибути и оскъдни облекла са за корици на епични фентъзита, а провлачените дрехи в емо стил са за тийн-вампи-ърбън романите.
  • Изграждане на герои:
1. Героят традиционно е от простолюдието, обикновен фермер или трудовак, но с мистериозно потекло. Обикновено той е един от наследниците на трона, но дори и не подозира този факт.
2. Сложете и някое крехко девойче, което трябва да бъде спасено (или е отвлечено, или е дадено насила на някой дърт влиятелен мръсник)
3. Винаги трябва да има и един мистериозен образ, странник или скитник, с величествени сили, но неговото минало не ни е разкрито докрай, за да ни държи под влага.
4. Много е популярен и образа на някое клето животно или роб/затворник, чийто живот е спасен от главния герой, но по-късно жестът му е върнат. 
5. Може да вкарате и един женски образ, който да изрази еманципацията на жената и да представи феминистките идеали.
6. Нека присъства и някое същество по-ниско от метър и двайсет (джудже), което да създава комична и иронична обстановка.
7. Мъжките образи традиционно са грубовати типажи, въртящи тежки мечове и боздугани, а женските пък са хитри малки гадинки, боравещи с малки кинжали, ками или с отрови.
8. Ако ще вкарвате свръхестествени герои (вампири, върколаци, демони), те трябва да са с ясно изразени горещи чувства към някое същество от другите раси, както става все по-модерно напоследък.
9. Не забравяйте образа на подлеца. Трябва да има някой нещастник, който непрекъснато прецаква работите.
10. А и също така и образ на някой стар, опитен воин, бард или магьосник, който е източник на предълбоки мъдрости и сентенции.

  • История:
1. Историята по традиция е за млад герой или героиня, които постепенно придобиват огромни сили, с които да победят  могъщия представител на злото.
2. Героите непрекъснато пътуват и се местят от едно населено място на друго.
3. Вържете главните образи с някое древно пророчество, поличба или предсказание. Може да добавите и някакъв загадъчен и магичен предмет, от който зависи съдбата на света.
4. Трябва и да има история за невъзможна любов, която след много перипетии достига някакъв щастлив или драматичен край.
5. Хановете и странноприемниците са много важни при изграждането на сетинг. Винаги там стават кавги, убийства, уреждат се сметки, срещат се герои, правят се сделки.
6. Корабите във фентъзи романите се използват само за риболов и пиратство.
7. Масова битка. О, няма как да се мине без някаква мащабна, кървава сеч сред някое поле, където хвърчат различни органи и фонтани от черно-червеникава течност. Грабежи, изнасилвания и терор. Добрите губят всички битки, но накрая печелят войната.
8. Героите обикновено биват заловени от лошите, като последните едва тогава си разкриват злите планове.
9. Вкарайте темите за алчността, корупцията и предателството. Развийте феодален строй. 
10. Ако има магии, то добрите ги използват мъдро и правилно, а лошите ги пилеят и разсипват всичко наоколо.

Е, какво чакате. Хващайте химикалките и почвайте :р

.

24 коментара:

  1. Боже Ламоте ха ха ха. Музата тръгна да търси дърво да ме беси ха ха ха

    ОтговорИзтриване
  2. Добре де, Ламоте, нали се разбрахме да напишем научно-езотеричен фентъзи роман с еротични елементи, в който да се разправя за папата и покръстването на индианците. Кво е тва сега!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ностро, мисля, че Ламот с последното си изречение те подкани за първите 200-300 страници с нищо случващо се.:P

      Изтриване
    2. Е, защо трябва да пиша най-скучната част? Толкова ли са ми отегчителни постовете? :(

      Добре де, такива са, ама не е по моя вина. Аз само пиша това, което ми диктуват гласовете на умрели автори на фентъзита. :P Умрели да не се разбира буквално. :D

      Изтриване
  3. Ама ти к'во чакаш..изпълни си плана направо :)И от кое фентъзи се отказа, ако смея да запитам аз?

    ОтговорИзтриване
  4. Същите правила важат и при създаване на гейм ролеви игри в няколко парта . Вчера се чудех какво става с ДИАБЛО 3.
    Аз принципно не си падам по фентъзита. А по първични реалии с много сексексплоатейшън елементи. И задължителните среднощни ездачи - снайперисти :)
    http://vimeo.com/38485792

    ОтговорИзтриване
  5. Къде ми е химикалката... поне молива да си намеря...
    ;) Подробни указания!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Амазонке, може да направим екип и да напишем няколко тухли от фентъзита :р :) Всеки, който има желание може да се включи :) 1000 страници не се пишат току-тъй :)

    Вал, аз харесвам книгите писани с въображение, но там е работата, че много рядко може да попаднеш на нещо наистина оригинално :) Някои автори смятат че трябва да съставят някакъв широкомащабен свят с десетки герои и хиляди страници. Не е моята чаша чай, какро казват англичаните :) Инак игри не съм играл, не ги умея тези неща :))

    Лили, пробвах се с втората част на популярна поредица, по която се прави сериал в момента и първия сезон изтече - Игра на тронове. Взех "Сблъсък на крале" от мой приятел, но бързо се отказах. То първо не си спомням някои персонажи от първата част, второ се оплетох и накрая ми писна. Има толкова по-стойностни неща за четене. Миналата седмица се пробвах с Реймънд Фийст - пак не се получи :/ За какво ги хвалят толкова :/

    Миленче, правилно, кажи му го, той само ме експлоатира и една книжка не ми е дал :(! Да напише не 300, а първите 500 страници :р

    Ностро, нашето фентъзи няма да се движи по традициите - ще е нестандартен роман, т.е. с много нестандартен секс с участието на всякакви свещеници и малки деца, монахини и голи индианки :Р Ще има и ненаситни индиански божества на плодородието :р Но да не издаваме сюжета, да го пазим в тайна. И без това след написването му ще ни анатемосат :р

    Руми!!! И ти ли се включваш в писането? :))) Еха, възлагам ти и на теб 500 страници :р

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аве не е ли редно първо да съгласуваме сюжета, а? :/

      Изтриване
  7. Ламоте, много добре си се справил. :)))

    Няма да е лошо да намериш това: http://www.sfbg.us/book/BARD-FSA-ESSF

    В раздел "Мъдри съвети" ще видиш още мъдри съвети, които ще дообогатят творческия ти процес. Пукнах се да се смея, ще знаеш. :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има ли нещо по-лошо от сериен убиец? Да, и това е сериен фетишист, луд на тема нокти… И как да открия романа :))

      Изтриване
    2. Ами намерих на едно място:
      http://book-bg.com/details.php?id=13001

      Може и при Блажев да е останала: http://www.knigolandia.info/2009/10/blog-post_02.html

      Другият вариант е да ми пишеш във ФБ името и адреса си, за да ти я пратя за временно ползване. :)

      фроги

      Изтриване
    3. Ааа, Фро, прати ми я първо на мен! Обещавам, че като я прочета, може да ти я върна. :P

      Ама верно книжката изглежда, като жива класика!

      Изтриване
    4. Фроги, разменям временно "Алергия към магия" на същия автор :))

      Изтриване
  8. Моти, ако поради някаква причинане стана Богата (тм) и Известна (R) с книгата, която написах по твоя план-конспект, ще те държа лично отговорен! и ще се пляскаме! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Миди, ако станеш богата искам 50% от приходите! :р Освен това си имам бункер, където да се скрия от теб :р :)) Теб те бива в писането, трябва да напишеш някое фентъзи :))

    Ностро, Фрогито първо на мен ми я обеща, така че първо не мен ще я прати :р На теб ще ти прати банички :р
    Добре де, давай идеи за романа! Искам да включим и монахини! И летящи пингвини! Задължително!
    И каква корица ще изберем? :)

    Фроги, аз имам "Алергия към магия" пак на същия съставител, но това изглежда да е по-забавно! Ще видя дали мога да си я поръчам, ако не ще ми я пратиш :) Аз обещавам да не я ям :р

    Вал, да не си попаднал на фетишистка с дълги нокти и да си пострадал? :Р :) Хумористичното фентъзи е фентъзи от друго ниво, стига да е написано както трябва :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моти, комплимента трябваше да е преди искането за 50% от приходите :))

      Изтриване
  10. Пак съм изпуснала купона, ама като скитам по горите... то не останало нищо за писане :))))))))))

    Ако решите да включите сцена, в която...
    загрубял, въртящ ятаган мъжага изнасилва монахиня пътьом, но по време на акта тя му завърта главата със стихове... той се влюбва и й предлага брак, а тя му казва, че ще си помисли най-добре по време на ганк - банк парти, като включи тъмничаря на манастира, игумена, няколко дружки по килии, две-три джуждежа от близката горичка... няколко елфи с големи магични прътове... 5-6 вакханки и за сега толкова май стига, та няколко серии по -късно, монахинята му разбива сърцето като избягва с брат му, оглавявайки армията срещу шестата раса на скакалците, а мъжагата се помонашва и така среща Фани Хорн... и ей тия...
    та, мога дави драсна малко пълнеж, ако ви останат празнини :)

    п.с.
    още миналата седмица ти казах... стига чете, почни да пишеш... ей на... цял отряд тебе гледа, ами организирай ни, дейба!
    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зеленгороооваааааа!!! Заслужавам пердах задето не съм забелязал поредният ти симпатичен бисер :))) хахха, идеята ти може да прерасне и да се превърне в култ! хаха, Фани Хорн!! Чудесно измислено!

      Не аз, ами ти трябва да напишеш нещо, ще съм ти най-големия фен, заклевам се :))) Защото съм сигурен, че ще е много яко! :) Така че и ти се захващай, инак светът ще загуби велико фентъзи ;)

      Изтриване
  11. Мда, хванал си основните неща, които се очакват от фентъзи романа. Всичко е само въпрос на изпълнение и детайли ;)
    Пропуснал си едно от най-любимите ми явления: някои от главните герои да има сириъс дади ишус. Обезателно сцена, в която се оказва, че таткото на въпросния герой е Големия Лош.

    ОтговорИзтриване
  12. Опс, аз верно трябва да си оправя браузера, щото не ме информира за получени мейли :))

    Шаннара, вярно, това го има много често, имало го е и преди прословутата сцена с Дарт Вейдър и Люк :)) Но си права - изпълнението и детайлите са нещата, които правят фентъзи романа добър или лош :)

    ОтговорИзтриване
  13. Трябва да направиш и пост от къде да черпим вдъхновение. Примерно всяка слабопопулярна легенда от скандинавските страни може да е чудесен извор за подобна творба. Стига да не се направи грешката да се дадт същите или подобни имена на героите и най-вече, човек да има акъл да вмъкне нещо по-така туайлайтско и модерно, като льгльо вампир, то спокойно после може да претендира, че не е и чувал даже за подобна легенда. :D

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте аз съм нов тук.И почнах да пиша фентъзи книга.И по точно хорър .Изчел съм поне 100 хорър романи.Написъл няколко разказета.Приятелите ми ги прочетоха и ми казаха, че пиша добре, но ми трябва хубава идея.Даже от едно от мойте разказчета единият от приятелите ми се оплаши и сънувал една вечер кошмари.И така дълго време нямах идея и зарязах писането.И преди
    няколко дена сънувах един кошмар аз не съм от страхливите, но се събудих изпотен и треперех.Веднага пуснах лампата и си записах с един маркер на гърбът на един стар тефтер ,който ми беше под ръка
    съня или по-точно каквото помнех от него.Въз основа на него почнах да пиша хорър романът си.И като ме хвана музата изведнъж започнах да пиша 2-3 дни вече когато имам време обикновено по 3-5 часа дневно . Написъл съм вече първата глава 40 страници.Смятам, че като цяло сюжетната линия е оригинална.Имам заряд поне сщза 300-400 страници.А иначе мнението ми за това което е писал Lammoth напълно съм съгласен с вас повечето фентъзи трилогий четирилогий и така нататък са едни раздути бози.Вместо авторът да напише например 500 страници ,но стойностни той пише по 1000 страници в който разтяга локуми.И все едно и също старата претоплена манджа в нова опаковка.Няма разлика ни в сюжета ни в героите много рядко има изключения.Явно на повечето автори им е трудно да избягват клишетата.

    ОтговорИзтриване
  15. Браво братле пиши.Иска се смелост ,труд и понецмалкоцталант.Опитай се да си оригинален.Може да не напишеш трепач ,но хората искат разнообразие.

    ОтговорИзтриване