петък, 15 юли 2011 г.

Из "Наука и ненаука" на Леон Митрани

Попаднах съвсем случайно на тази книга. Купих си я за 2 лева. Тя смърдеше на мухъл, бе доста прашясала, а на всичкото отгоре разлях и бутилка вода върху й. За радост оцеля :). Но да караме по същество.

Леон Митрани се е опитал да обясни просто нещо: какво е наука и какво не е. Не бях голям фен на такива книги, защото смятах, че едва ли ще науча нещо, което не знам. Но се оказа много интересна и задълбочена книга, с много любопитни истории и факти. Авторът е обяснил разликата между наука, религия и псевдонауките, има ли морал без религии, развитието магии-религии-наука и т.н. Бих казал, че е нещо средно между книгите на Карл Сейгън, Бил Брайсън и Ричард Доукинс. Но Митрани не е изритал религиите, а обяснява причините за тяхното съществуване. Нека извадя някои интересни съждения от книгата (не са точно цитати, а обобщения):

Книгата започва с представяне на няколко любопитни нови религии.
Едната от тях е култът "карго", появил се на няколко острова в Полинезия. Тези острови по време на Втората световна война били превърнати от американците в бази за снабдяване. Туземците, дълго време отцепени от света, приемали самолетите като богове, защото идвали от небето. Американците в замяна на услуги, като носене, теглене и т.н., им давали консерви, питиета и шоколади. След като белите хора се оттеглили, туземците издигнали самолетите им в култ и дълго време се молели те да се върнат, дори построили дървени макети. Много скоро се създала организация, йерархия и символика около този култ. Фактът, че след всяко "богослужение" на "летището" не идвали самолети, не намалявал вярата. Напротив. "Жреците" придобивали все по-голяма власт, а тези, които не вярвали в идването на самолетите били брутално потискани. Ето как за 10-20 години, в наше време е извървян цикъла от зараждане до институционализиране на нова религия. Представете си изненадата на новодошлите европейци след това.
Разгледани са и някои други нови религии, като сциентологията ("наукология") и как основателят на това вярване станал милионер за сметка на останалите членове, а по-късно починал на яхта извън юрисдикциите на закона, преследван от всички. Подобен е и култът Рас-Тафари.

Какво е  наука?
Въпреки че за построяването на една система от знания, за създаването на една научна теория е необходим един минимум от вярвания (т.е. допускания, които произлизат логически от други основни положения), науката до голяма степен влиза в конфликт с вярванията. За науката винаги е по-приемливо, когато количеството вярвания е минимално. Знанията преди всичко са резултат на опитни данни, тяхната проверка, логическата им свързаност в единна система. Колкото повече знания има, толкова по-малко вярвания са необходими.

А какво е религията?
За вярващият, всички процеси, явления, случки с човека и неговите близки са ясни и разбираеми, като се изхожда от вярванията. Приятните и неприятните събития са съвсем лесно обясними. Той е в състояние на нирвана. Няма съмнения, няма вътрешен конфликт, няма развитие. Очевидно е, че общество съставено от "вярващи" не може да се развива, защото развитието е основано на отхвърлянето на едно или друго вярване. . Не случайно голяма част от физическите закони се изразяват с негативни твърдения ("не е възможно топлината от само себе си да преминава от по-студено към по-топло тяло", "не е възможно да се създаде енергия от нищото" и т.н.). Религиозните догми са задължителни, твърди, непоклатими. Хората, които се отклоняват от тях, биват преследвани или заклеймени. Научните догми подлежат на изменение, на съмнение, на проверка. Могъществото на науката започва не с вяра, а с откриване на невъзможностите.

Но кое е по-лесно?
Да вярваш или да знаеш?
Кое изисква по-малко време, труд и съмнения? Като вярваш, ти имаш вътрешно равновесие без никакви усилия, но да знаеш ти трябва да изразходваш много труд. Това е и главната причина, поради която голям брой хора предпочитат вярата пред науката. Библейското обяснение за сътворението на света, пред формулите на физиката и астрофизиката.

----

Друг интересен казус, който се разглежда, е морала. Вярващите обикновено смятат, че религиите са единствените носители на моралните, етически ценности. Само че, моралът се променя, той е като науката - ако навремето се е считало за справедливо да пребиеш с камъни жена или да пренесеш в жертва сина си, то това днес е недопустимо. Т.е. за да имаме действаща морална система, то отново прибягваме до методите на науката. Те не са догматични, те се развиват и подобряват на базата на опит и търсене към по-добър живот.
-----

Не искам да разказвам цялата книга, но определено ми хареса начинът, по който авторът е подходил в този свой анализ. На места стилът е прекалено академичен, но си заслужава четенето :)

Благодарение на ентусиазма и труда на Павел, вече може свободно да се чете тази уникална книга:


29 коментара:

  1. Жестоко, това ще го намеря обезателно!
    Само като вметка - другия месец или началото на септември ще издадем "Псевдонауката" на Бен Голдейкър, която също разнищва кое е наука и кое (основно) не е :) Лично съм я препоръчал за превод, та гарантирам!

    ОтговорИзтриване
  2. Не е лошо като за начало, но вземи прочети нещо сериозно, най сетне :)
    Какво е религия и какво е вяра?!?
    Ако Ония не ВЯРВАШЕ, че ще светне, щеше ли да направи към 100000 опита?
    ---
    "..ако навремето се е считало за справедливо да пребиеш с камъни жена..", то сега също можеш да я пребиеш в градината в София, пък и защо само една. Хакваш една атомна бомба, като в миналия век симол на "прогреса" и край:)

    ОтговорИзтриване
  3. И за да не излезе, че казвам така, защото ми е горещо и се чудя как да се бъзикам, ще ти дам линк пак към български физик, по съвпадение също от Пловдив като др.проф.Митрани:
    http://eftimov.log.bg/
    Също малко академично, но мисля, че сравнително масово разбираемо...Ако човек има желание,разбира се :)

    ОтговорИзтриване
  4. Блага, надявам се да я намериш :) Изданието старичко, но при антикварите може да се намери, предполагам :)

    Кръстю, ако библията е "сериозна" книга, тогава се радвам, че чета несериозни книги, благодарение на които съм в средите на науката :) "Ония", който направи нещото да светне, се казва Томас Едисон, и е един от най-заклетите атеисти в историята, да благодарим, че е следвал учебниците, а не библията. Аллах едва ли има пръст в това ;) Атомната бомба не е символ на прогреса, а вина за нея имат политицита, а не учените. Който не иска прогрес, да живее в пещери. Всеки може да бръкне в контакта и да се изпържи, за това вина няма науката :) В теистична Саудитска Арабия изнасилванията и насилието върху жени е многократно повече отколкото в атеистична Япония ;)

    Блажев, това е чудесна новина, аз ще я очаквам с интерес :) Много се радвам, че издават такива книги. Знаеш ли, онзи ден отидох в една книжарница, и там имаше рафт на който беше написано наука. Погледнах и бях втрещен - Физика на чудесата, енергийни матрици, биополета и биоенергии, астрологии, езотерики, крационистки глупости и какви ли не щуротии...Направо не знам как може да се четат подобни неща :/

    ОтговорИзтриване
  5. Ти май не видя втория ми коментар с линка и запали моторетката :)
    Прощавай за нескромния въпрос, но на колко години си? Щом сега научаваш за проф. Митрани...

    ОтговорИзтриване
  6. Кръстю, само напълно неграмотен по физика би се възхищавал на уравненията по-горе:). И защо християнство, а не ислям, юдаизъм или индуизъм? Азмога да замествам с чушки и домати така. Пълна плява. Напомня ми на една статия в другия ми блог, където се ебавах точно с такива идиотизми. Статията се казваше математически доказателства за съществуването на Бог, и повярвай ми на подобни неща са се смели всички в Европа.
    Какво общо има колко години съм? Има цяла статия в архива на сайта на БАН за проф. Митрани. Знаеш къде бачкам ;)
    Познай истински учени като Хокинг какви са. Но това няма никакво значение. Тук никой не отрича ролята на религиите. Нито ти ще ме накараш да вярвам в Аллах, нито аз в обратното. Тука става на въпрос за архаично и догматично срещу недогматично и рационално възприятие на света. Нямам нищо против да съществуват и двете :) Но аз съм към вторите.

    ОтговорИзтриване
  7. Не зная къде бачкаш Ламот, съвсем сериозно.Сайта на БАН не го следя редовно,ако намекваш, че си там.
    Но не това имам предвид. Имаш, обаче навик да се ебаваш с неща, които не ти са съвсем ясни. Никой не е безгрешен, аз също минавам за зевзек не споря, но не мисля, че съм пълен неграмотник по физика, въпреки,че не мога да се меря с проф Митрани, при който писанията, които си представил са по скоро мироглед, отколкото физика.
    То е ясно, че няма да се проникнем взаимно (смях) и не виждам смисъл да започнем да Ги делим на сериозни и несериозни, нещо като кой е за Бойко и кой за Костов.
    --
    По тия теми сме писали, писали и съм се убедил, че коментарите не вършат никаква работа.
    Но жегите явно си казват думата, гледам не сме само ние на тази вечна тема...
    Днес свърших рано картинката и не ми се спи :)
    Лека нощ!:)

    ОтговорИзтриване
  8. А, още нещо ми дойде на ум, нали знаеш, че на българите все отпосле ни идва(смях): Политиците викаш били виновни, не учените...Да не би политиците да са извънземни, нали и те минават за хора (смях)и се пръкват от шибания народ?! :))))

    ОтговорИзтриване
  9. Кръстю, това на горния линк наука ли е? :) Явно е, че имаме разминавания относно това , кое е наука и кое не е :) две формули са достатъчни да те впечатлят, но за вярващите лекомислието е характерно като възприятие.

    Останалото са празни приказки :)
    Лека нощ. Отивам да си чатя с Йехова сега :)

    ОтговорИзтриване
  10. Добро утро!А това което ти представяш наука ли е?Някакви вариации на "Златната клонка" на Фрейзър, а всяка формула е просто едно съкратено записване. Науката е систематизирано знание, обосноваващо се на факти и обяснено с логика.Нищо повече, не, че е малко.Не зная къде е това жури, което определя кое е наука, или не, може и да си се вредил в него(смях).
    На Йехова му кажи да не се прави на пич и,че Библията е сборник-приказки за овчари :)

    ОтговорИзтриване
  11. Квантовите взаимодействия между материалните обекти имат вероятностен характер, а не причинно-детерминистичен (една причина може да предизвика едно изходно явление със сто-процентна вероятност), както това става с действието на природните закони. Бог може да контролира (и изменя) вероятността на поява на различните варианти-изходни събития, без да нарушава при това действието на природните закони. Тази втора, много съществена страна в поведението на неживата и живата природа, не може да бъде описана с математически уравнения. Тук е царството на Бога и неговата всеприсъстваща и всемогъща сила над света.Амин!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Добро утро Кръстю :)
    Успя да ме разсмееш още рано сутрин, преди да изкарам кучето :)))

    Няма нужда да ми преписваш дословно неща на Чуканов, с тях може да впечатлиш само кокошките :р Това ли е твоята наука? съвсем сериозно? Хахах, леле, лекомислието достига нови висоти :) Напомнят ми за писанията на професор еди-кой-си за биотоковете и биополета, за които споменах по-горе. Или за професор Александър еди-какъв-си и астрофизичните му уравнения с които доказва правотата на Астрологията и как планетите влияят на човека, както и софтуера, който е разработил за гледане по звездите... Не е за вярване как хора могат да почнат сляпо да следват такива "учени, използващи комбинации от сложни думички

    Великата Квантова Вълна на Живота....хахаха, това е суперзабавно :)))

    Чакай малко, искаш да кажеш че Бог отговаря за появите всички билиарди на n-та степен частички по едно и също време? За кой Бог става на въпрос? За ТВОЯТ бог? :) Какво променя казаното по-горе, ако го заменя с джуджета и елфи или с голяма цицореста богиня? Или големия магически всемогъщ морков? Това наука ли е? Хахаха :)) И кой е създал Бог? Твоят Бог?

    Все още чакам някой индус да се появи и да почне да ми разправя как единадесетте Рудри отговарят на единадесетте измерения на М-теорията и той да я върже с квантовата механика :))) хахах И понеже работя с арабските страни в момента, се сещам и за един доктор от Бахрейн (скоро може и да стане професор), който ми редеше цитати от Корана и доказателства за тях от механиката :))) Ех, щом е професор, значи много знае, нали?

    Ето затова са полезни такива книги като г-н Митрани. За да разберат хорицата какво е заблуда и какво е истинска наука.

    Но както и да е, мирен ден и Аллах да е с теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Невярата не е достатъчно доказателство за вярна посока

      Изтриване
    2. Какво значи "невяра"? Вие в триглави змейове вярвате ли? А в Буда?

      Изтриване
    3. Нее! Змейовете са само едноглави!

      Изтриване
  13. Аха, книгите на др.Митрани са за простите хорица, наука за всеки, като дънки за всеки, тези дето няма време да четат "Златната клонка", че той да им я обясни със свои думи. Може и някоя формулка да вкара, да знаят, че е физика все пак. На тях толкова им стига, като видят формула я гледат като папуас запалка.
    Обаче ти признавам, четеш яко и запомняш, нарочно не сложих имена позна и двамата!
    Аз пък ще викам за Нютонъ, неговите работи, за разлика от тези на Митрани ми вършат работа в работата :)
    Щях да ти давам разни линкове, но се сетих, че ти четеш и се отказах, не искам да бъркам главите на хората, дето ти четат научно-популярните книжки.Не е хубаво, сериозно.
    Тези работи с коментари не стават, имаме си по два блога,най-добре там да си пишем.
    Но не крия, че от всички атеисти с теб ми е най-приятно да ...беседвам. Разсмиваме се взаимно.
    Нали знаеш какво е казал Ония(последно, по памет) :" Науката е като чаша, пиеш, пиеш и на дъното те чака Бог!"(смях)

    ОтговорИзтриване
  14. Кръстю, това, което ти наричаш наука, аз го наричам Псевдонаука. ако за теб науката са формули, в които участва бог в тях, а като не участва - това е псевдонаука - аз искрено те съжалявам. Няма смисъл да ми копи и пействаш глупости от научния креационизъм (или по правилно научния кретенизъм), защото и 5 годишно дете би ги оборило. Не отговори на нито един мой въпрос, така че, наистина няма смисъл. Замени Бог в по-горното ти твърдение с какъвто и да е друг параметър (дядо Коледа, дядо Праз, Чубака) и нищо няма да се промени. Доказваш само колко е велик твоят Аллах или дядо Коледа така. Браво за научните твърдения.

    А за Нютон, предполагам сигурно си мислиш, че е вярвал в Бог, нали. Ами много ясно, щото ако не го направи, малоумната църква ще тръгне да го пържи и да го гони, както го е правила със стотици други учени и свободомислещи жени. Много се радвам, че съвременния свят й е турил един шут в гъза и поставил църквата, там където й е мястото - в ъгъла, без правото да избива интелигенцията. Иначе горко му на Хокинг и на останалите.

    Вярвай си в Аллах, дупи се, моли се, все ми е едно. Всеки да си възприема света както намери за добре. Но моля ти се, не ми обяснявай колко съм тъп и какво не разбирам, точно на мен. Аз се занимавам с наука, а не с псевдонаучни глупости. Няма да ме впечатлиш и уплашиш с епохално безсмислени формули ;)

    ОтговорИзтриване
  15. За НАУКАТА!!! С три ръце (и три години вече)
    А трите удивителни да не се тълкуват по твоя шифър, Ламоте.:D

    И аз се занимавам с наука, ама нищо не разбирам и съм псевдоучен.:D

    Ама аз пък с такива сложни формули се занимавам, че и Господ не може да ми ги реши.:P :D

    ОтговорИзтриване
  16. Миленке, Господ в момента гледа "Копа Галактика", футболното първенство на Южна Вселена и е зает :р Затова се помоли на някоя богиня, може тя да ти ги реши :р
    Миленке, освен това ти се занимаваш с магии, правиш от нищо нещо красиво, и току виж са те обявили за лоша вещица :р

    :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Всъщност обещавам да не пиша повече за религии, много чувствителна тема е, особено като ми се яде сладолед :(

    ОтговорИзтриване
  18. Богохулен текст, Ламоте, засрами се! Сега Господ ще те интегрира с почвата под корен квадратен. :D

    ОтговорИзтриване
  19. Ностро, Бог трябва да се нареди на опашката :р Преди него Буда иска да ме превърне в прасе, Аллах да ме гори, Йехова - също, Зевс да ме удари с мълния, Тор да ме нашамари с чук, Афродита да ме изнасили...хм за последното няма да се дърпам :))

    ОтговорИзтриване
  20. Е, ама ти все изкарваш късмет. Пробвай да умилостивиш Кали да те видя. :D

    ОтговорИзтриване
  21. псевдоатеисти :P

    Ностро, не знам за Кали, ама да не те набара съпружето й, оня многоръкия (май бил шивач), особено ако преди това е забравил да ушие завески на Калиту.:D

    ОтговорИзтриване
  22. Да ве, Кали има много ръце, ако реши да ме шамари или не дай си боже да си пада по садо мазо, после половин година няма да мога да си седна на задника :(

    Иначе ще е яко да гледам как пердаши Шива, щото завеските не й допадали :Р

    ОтговорИзтриване
  23. Ейййй, чак сега виждам този пост! Книгата на Митрани си я купих на старо като гимназист и я прочетох на един дъх! Тогава нямаше Докинс, нямаше Сейгън на пазара. Четох, подчертавах с един червен маркер, пак четох, пак подчертавах...
    Мисля, че тогава всъщност ми се концентрира мисълта в тая посока - на рационалното, на неверието, на науката, на скептицизма.
    Страхотно би било, ако някой преиздаде тая книжка!

    ОтговорИзтриване
  24. Да, книгата на Митрани е едно от най-добрите неща, които съм чел! Определено съм съгласен и трябва да се преиздаде. Често и аз хвърлям поглед към нея :)

    ОтговорИзтриване
  25. Тъкмо написах за ния статия в блога си. Ще я пусна след 20-30 минути. Благодаря ти, че ме подсети за тази прекрасна книга.

    ОтговорИзтриване