понеделник, 4 юли 2011 г.

"Гняв" - Стивън Кинг

"Гняв" е едно от по-малко известните произведения на Стивън Кинг. То е първото писано под псевдонима Ричард Бахман и носи в себе си типичните характеристики на ранното му творчество - семпъл сюжет, в който авторът рови из прашните чекмеджета в  дълбоките тъмни места на съзнанието, откъдето вади най-мрачните страхове и мисли на героите.




Вероятно това е най-скандалната книга на Кинг. Влияние върху написването й са оказали няколко драматични събития със стрелби и насилие в училищата, шокирали Америка по онова време (1974-76г.). Това насилие никак не е намаляло и след издаването на "Гняв", и ако отидете в статията за книгата в wikipedia, ще прочетете, че поне в четири от случаите извършителят е бил повлиян от романа на Кинг. Нещо, което кара автора да се откаже от следващи преиздавания на творбата, заявявайки "(Rage is) now out of print, and a good thing".

  Историята се върти около един психически нестабилен ученик, Чарли Декър, който нахлува в класната стая, застрелва учителката по математика (чиито последни думи са: "ако увеличим числото на променливите величини, аксиомата остава непроменена) и взема за заложници неговите съученици. Оттук нататък той започва да манипулира училищните му другарчета и да изкарва наяве техния гняв, тяхната болка. С разговорите му с тях започват да се открояват вечните проблеми по оста родители-деца, междуособиците между приятелите и неприятелите в училище, първите сексуални премеждия - всичко това може да остави дълбока следа и сериозно да повлияе върху бъдещето на даден индивид. Чарли успява ловко да финтира и да изкара извън нерви училищния психолог (знаем ги психолозите и техните обвинителни въпроси, тук Декър му разказва играта с "Ако зададеш въпрос, ще гръмна някого),  да разкрие комплексите на някои от съучениците му, доказва и закона на тълпата - "нахвърляй се върху този, който се дели от групата".

Книгата е от около двеста страници, едър шрифт, чете се лесно и бързо. Липсва ми този стил на Кинг. За заключение ще кажа, че Стиви е психопат :)

19 коментара:

  1. Заедно с "Дългата разходка" и "То", "Гняв" допълва челната тройка на любимите ми книги на Кинг. Просто великолепна и това, че разни идиоти се влияят от нея, си е тъжно, не страшно. И прословутият "Спасител в ръжта" има подобна мрачна слава, а всъщност е лигава история за хейтър, който търси патки в парка. Въпрос на светоглед.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  2. И другият психар - ученик :D
    If...
    http://zamunda.net/details.php?id=254403&hit=1

    ОтговорИзтриване
  3. Много е силна!

    Излишно е да казвам колко добре, оригинално и въздействащо засяга тривиални теми като семейство, приятели, взаимоотношения и в същото време със сериозни препратки към сложното човешко съзнание.

    И да, наистина се чете много бързо.:)

    ОтговорИзтриване
  4. Блажев, и при мен "Гняв" се вмества в челната тройка на Кинг :) Кралят си е крал! :) Трябва да си призная много харесвам книгите излезли с псевдонима Бахман :) Сегашните неща на Кинг са големи тухли и честно казано досаждат в повечето случаи. А, психопати винаги е имало. Сещам се някакви бяха стреляли заради някаква песен на Джудас Прийст :/

    Вал, това е много странен и все пак гениален филм, един от малкото, които харесвам от 60-те де, и които са издържали теста на времето. Беше ми хрумнало да направя класация за филмите от 70-те, а после на 60-те, ама ме мързи :/

    Миленке, напълно съм съгласен с това, което казваш. Това една от онези книги на Кинг, които наистина сякаш човърка из подсъзнанието :) Радвам се, че и на теб ти е допаднала :) Аз я прочетох за две нощи, обаче винаги тръпки ме побиват като чета Кинг нощно време :Д

    ОтговорИзтриване
  5. Моята тройка е абсолютно същата - "То", "Гняв", "Дългата разходка". Слагам и "Тъмната кула", де, ама тя е поредица, тъй че да мълча за нея.

    Неква вметка, "Спасителят в ръжта" бива напълно опустошен в един епизод на Саут парк, където 4-та олигофрени решиха да пишат книга и я напълниха с всевъзможни извращения и гнусни сексуални актове, което не попречи на САЩ да я сметне за брилянтна и да не зацепи какво са направили малчуганите.

    ОтговорИзтриване
  6. Не съм чел То и Дългата разходка, затова моята тройка е по-различна. Харесвам "Особени сезони", най-вече последният зимен разказ за бременната жена, също и "Четири след полунощ", "Зеленият път" , Гняв - опс май станаха повече от три :)). Общо взето съм фен на сборниците му с разкази и новели. Снабдих се с "Дългата разходка" и ще я прочета през следващите дни :)

    Иначе в Саут парк имат много яки попадения понякога :)

    ОтговорИзтриване
  7. За песента на Джудас Прийст - не помня коя беше, но ставаше въпрос, че тийновете са се самоубили, защото са чули в песента да се казва "Do it" или нещо от сорта. Болна работа...
    Не съм чел книгата, но напоследък имам желание да чета книгите на Кинг. За съжаление трябва да чета българска литература /Вазов, Ботев, etc.../ което ми е доста тегаво... :/

    ОтговорИзтриване
  8. Любимият ми автор. Просто Кинг няма равен, чел съм му доста книги и определено Гняв е една от най-въздействащите.

    ОтговорИзтриване
  9. Ангеле, и аз не си спомням коя е песента, но проверих в уикипедията, и се оказа "Better By You, Better Than Me". Чудя се родителите на тези момчета за какво съдят Джудас, след като синовете им били яко надрусани :/ Горещо ти препоръчвам "Гняв". Тя е кратка и наистина една от най-добрите творби на Кинг. Дори бих я поставил на първо място :) Има я в читанка ;)

    Фокси, чудесно е, че има още фенове на Кинг :). Дори от днес нататък, на хора, които не са чели Кинг, ще им препоръчвам да започнат от "Гняв". Лесно се чете, а и чудесно показва стила му на писане :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ламоте, ако трябваше да избирам дали да правя секс или да чета за първи път "Дългата разходка", щях да измисля нова поза от Кама сутра, включваща и четене на книга. :D

    А от "Особени сезони" харесвам особено "Способен ученик". Направо я слагам до "Гняв".

    Много уважавам и едно сборниче с разкази, към което ме свързват сантиментални спомени, защото навремето си го откраднах от библиотеката. :D

    Също интересна е и "Пътна мрежа". Странен опит в социалната драма. Честно казано сюжетно е невероятно далеч от всичко писано от него, но стилово си е той.

    ОтговорИзтриване
  11. Аве, Ностро, къде изчезна ве? Вече почнаха да се носят слухове, че си отвлечен от дългокраки руски туристки, които са те заключили в неизвестна спалня ;р Вал да не ти е пратил монахини и да снимате заедно сексплоатейшън?

    Да ти кажа честно мен "Пътна мрежа" ми хареса повече от "Дългата разходка", така се получи :))

    ОтговорИзтриване
  12. Ехехее здрасти бре :)) Гняв е много яка книга :) Да знаеш за блогър, че има опция коментарите да ти излизат на малко прозорче без да презарежда на нова страница публикацията.

    ОтговорИзтриване
  13. Здрасти :) и добре дошъл :) Да "Гняв" е жестока :)

    Хм, казаха ми, че е по-удобно да се коментира без изскачащ прозорец, всъщност нямам представа как сега излизат де :)

    ОтговорИзтриване
  14. И за мен "Гняв" е една от най-добрите, излезли под кралското перо. А откъде мога да поръчам книги на Стивън Кинг на английски?

    ОтговорИзтриване
  15. Marta, от тук може би ще ти излезе най-евтино, макар да не съм го ползвал, за да знам със сигурност. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря, gost! Имах предвид български сайт, миналата година поръчвах от http://books.bg/, но сега не мога да открия книга на Стивън Кинг в наличност

    ОтговорИзтриване
  17. Хеликон могат да ти свършат работа. Те внасят от чужбина каквото си поръчаш, но ще ти излезе малко повече. :)

    ОтговорИзтриване
  18. Любимият ми роман на Краля. Веднага след него се нареждат Дългата Разходка и Необходими Неща.

    ОтговорИзтриване