петък, 1 юли 2011 г.

"Титаник - звездният кораб" - Дъглас Адамс и Тери Джоунс

Да събереш Дъглас Адамс и Тери Джоунс на едно място е все едно да събереш селитра и сяра, и само малко въглен за писане ти трябва за да получиш експлозивен смехотворен барут. Но нека ги представя. Дъглас Адамс няма нужда от това - всички знаем легендарната хумористична поредица за Галактическия стопаджия. Тери Джоунс също не е необходимо да се представя - сценарист и режисьор на култовите комедии за Монти Пайтън, като особено паметен е филмът "Животът на Брайън", където Джоунс прочита библейските събития по свой уникален и забавен начин. Май идеята за представянето им бе глупава, те са достатъчно големи.



"Титаник - звездният кораб" веднага ще влезе в класацията ми за петте най-забавни и несериозни истории, които съм чел. Тя е толкова абсурдна, че е трудно да се опише.
Най-гениалният ум във вселената построява най-великолепния кораб. Построяването му предизвиква финансова криза на цяла планета, става жертва на заговор, а в крайна сметка е завършен от неомъжените майки-тийнейджърки. По случайност там попадат трима земляни, а главният мозък на кораба е сериозно повреден.... Ще помня дълго време колоритните образи от книгата - ненаситната Люси, която се скъса да прави секс с надарен извънземен, с прекрасни оранжеви очи (отдавна не бях чел книга с толкова много секс, но това не е чиклит, по-скоро е пародия. Просто ситуациите, в които ставаха тези неща, ме накараха да се търкалям от смях.  Има препратки и шеги към романите на Джeйн Остин); годеникът й Дан, който осъзнава много неща, както и прекрасната блондинка Нети, заради която тримата земляни се озоваха на кораба и след която въздишаха всички мъжки представители на извънземните. Тримата земляни ще се опитат да се завърнат на Земята, но биват въвлечени в най-абсурдното приключение в галактиката. Обобщено - това е малък, чудесен роман за релаксация или за дълъг път, стига да не страдате от липса на въображение.

Идеята за книгата я дава Дъглас Адамс, но е написана от Тери Джоунс, след което е била редактирана от автора на "Пътеводителят...". Носи се мълвата, че Джоунс е писал книгата чисто гол. Но никъде не пише, че трябва да я четем голи :) Е, освен ако не експериментирате като мен :р

18 коментара:

  1. Ламоте, избери си ден и час за наказание!
    Намери си гащите за заземяване и се моли да ми размине малко.

    ОтговорИзтриване
  2. Избирам си 30 февуари догодина :Д
    Дай ми време да се скрия на някоя планета :P :D

    ОтговорИзтриване
  3. Неомъжените майки-тийнейджърки :P Колко прав е Тери :Д
    Ти ми препоръча едни комедии на Мел Брукс. Време е да изгледам две от тях :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз само играта съм играл, която е по книгата... Обаче... искам да издам една тайна... Не мога да понасям Дъглас Адамс и неговия "наръчник" :ДДД

    ОтговорИзтриване
  5. Не разбрах само, ти докато релаксираше или докато си пътувал дълго си я чел гол.:P
    И за други несхватливи като мен ще е добре да добавяш и снимков материал как четеш.:P :D

    пп. чела съм само "Пътеводителят...", даже днес докато пътувах към работа се сетих точно за нея.:)

    пп1.бе не мога да си вляза в профила, ама би трябвало да става ясно коя съм.:)

    ОтговорИзтриване
  6. Милена, не искам да загубя детската си аудитория :р Иначе аз я четох вечер и в моя защита ще кажа, че просто пробвах нови технологии за охлаждане :р :)

    Силенциум,да ти кажа на тази съм се смял в пъти повече отколкото на "Пътеводителят..." По-разкрепостена е :))

    ОтговорИзтриване
  7. Вал, ето това е най-добрият филма на Брукс :)

    http://zamunda.net/details.php?id=128953&hit=1

    ОтговорИзтриване
  8. Даа :)
    Ще се гледа .Вчера си припомних че съм гледал неговия История на света - част първа в която се заливах в неудържим смях. Особено в сцените с евнусите :)

    ОтговорИзтриване
  9. Е, Блуаян, щом има секс, ще се чете. :D
    Макар че повече си падам по детските книжки. Наскоро си взех една тънка с големи букви, визуално точно в стила на "Мъхеста брада, Маншон и Полуобувка". Май се казваше "Месарят" ама още не съм я чел. :D

    ОтговорИзтриване
  10. Ностро, някои детски книжки са гениални! :) Знаеш ли, че мернах няколко бройки "Мъхеста брада, Маншон и Полуобувка" на площад Славейков, като цената варираше между 20-30 лева :/ Докладвай после за Месарят :)

    Вал, Историята на света си е класика, но аз харесвам Младият Франкенщайн, защото е направена като пародия на филмите от 30-те години, и се е получило много добре :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ламот, за добрия филм който предложи (нямам забележки към него) получаваш голям бонус от мен :)
    А той е - Touching the Void
    http://zamunda.net/details.php?id=250053&comments=1#startcomments

    ОтговорИзтриване
  12. Да направим сборна наказателна група - пъхаме Ламот в космо-бъчва с две гладни монахини с кодови имена Нети 1 и Нети 2 и го изпраскваме в тъмната материя!
    И никакви книги!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Да,Eл. И никакви книги. Ламот като че ли пише дипломна работа :))

    ОтговорИзтриване
  14. Уффф, това трябва да е велико!!? На мен любимата в жанра ми е "Най-страхотното шоу в космоса" на Робът Ранкин.
    Добре си се докарал, да не се вмириса обесения палец?

    ОтговорИзтриване
  15. Ел и Вал, нямам нищо против да ме пъхнете в бъчва с монахини-нимфоманки :) Да не забравите да сложите и сладолед :)

    Богомиле, това е таен блог :Р , който вече не е много таен :> Току що намерих две книги на Ранкин в читанка и си ги изтеглих. Струват ми се забавни :)

    ОтговорИзтриване
  16. Амиии, аз ще запазя тайната ти и няма да влизам повече, освен ако не решиш да ми я споделиш :Р

    ОтговорИзтриване
  17. Аз да се намеся по средата и аз :Д На Ранкин имам само двете, които са издадени от Инфодар, друго не съм чел, ама... супер забавен е. В пъти повече от Адамс :) Но предполагам е въпрос на вкус.

    ОтговорИзтриване
  18. Богомиле, тайната вече е споделена :р Освен това обичам гости :)

    Силенциум, след твоята и тази на Богомил препоръка, съм го сложил на изчакване. Реших да препрочета "Ерик" на Пратчет и "Фермата" на Оруел, четох ги като бях ученик,а оттогава е минало цяло столетие:) А и те са по 100 странички :)

    ОтговорИзтриване