петък, 9 януари 2015 г.

Футболната лига на динозаврите

Както знаете динозаврите са били създадени от Бог преди 6000 години и са загинали по време на Големия потоп, тъй като не е имало място за тях в кораба на Ной. Добре де, шегувам се. :Д

Представете си София преди 50-150 милиона години. Империята на динозаврите е достигнала своя зенит, а в столицата им - Динософия (старото име на София), била техен културен център. По това време се е появило и първото голямо динозавърско футболно първенство, при това точно в Динософия. Да разкажем за това първенство, чрез което най-добре ще разберете за живота на динозаврите.



Представете си, че динозаврите са спретнали едно голямо футболно първенство в които участват две големи родословия: гущеротазови и птицетазови. Както сами се досещате, делението е въз основа на строежа на тазовия пояс, което прави гоненето и ритането на топката различно. Разделението на двата основни еволюционни клона е станало преди 210-215 млн. години (през късния триас) като подразделения на прародителите на динозаврите: текодонтите. Текодонтите пък се играели в най-стария отбор- този на архозаврите от клас влечуги (Reptila).

В дино-лигата на динозаврите, мачовете се играят в две конференции (като в НБА) - тази на гущеротазовите и тази на птицетазовите. От своя страна в гущеротазовата конференция има две дивизии - на тероподите, и на завроподоморфите. Нека представим отделните отбори:


  • I. Гущеротазовa конференция

1. Дивизия Тероподи

1.1 Отбор Мегалозавриди - известни са сред футболните дино-фенове с прозвището "гигантските хищни динозаври". Техни предшественици са били легенди  като Спинозавър, който е дори по-голям от Тиранозавъра, а главата му била по-удължена, като при крокодила. Други известни играчи са били Магалозавъра и Торвозавъра. Трудно мениджърите комуникирали с такива гиганти, затова те играели по-неорганизиран футбол.

1.2. Отбор Карнозаврите -  Отборът се води от голямата звезда Алозавър (Биг Ал), чийто останки били така запазени, че учените успели да възстановят 95% от реалния му скелет.  В отбора се подвизава и китайската звезда Монолофозавър. Съдиите ги е било страх дори да им покажат жълти картони. Никак не е приятно да се сблъскаш с Гиганотозавъра или с Тиранотитана.

1.3. Отбор Целурозаврите - Играчите на целурозаври се славели  с грамадните си черепи и с малките предни крайници, и повече напомняли на птици. Те играели груб футбол, разкъсвали жертвите си на хапки. Безспорната звезда на отбора е страховития център-нападател Тиранозавър Рекс, чиято височина е 6 м, а на дължина достигал 15м. Зъбите са му били остри, 15-20 см дълги, а само главата му е била 1,5 м. Сред другите звезди на отбра e и друг гигант - Тарбозавър (буквално преведено като Гущер разбойник). Сред играчите на целурозаврите имало и  много по-дребни от тиранозаврите, с по-малък череп и сравнително по големи крайници. Като Велоцираптор, който е бил бърз, и вероятно е играл като крило. Или като Орнитомимозавъра, който удивително напомнял на щраус.

2.Дивизия Завроподоморфи

2.1. Прозавроподи (Платеозавриди) - Най-популярни футболисти, типични представители на местната школа на прозавроподите са Платеозавър и Унайзавър , които за разлика от по-модерните завроподи (които играят с четири крака), тези са играли с два. Унайзаврите са били дребнички, само два метра и половина.

2.2. Завроподи - Съдбата на завроподите не била много щастлива, защото много от тях веднага влезли в менюто на мегалозаврите и тиранозаврите, които им причинявали много контузии. Това вероятно е била една от причините те да очертаят тенденция към гигантизъм и футбол с повечко високи центрирания.  Завроподите имали малък главен мозък, и дълги шии, с които посрещали центриранията на топката ( а и яли листата на високите дървета). Именно тези динозаври са развили и вторични мозъчни центрове в областта на таза. Сред звездите на завроподите са били Диплодокус, Бронтозавър (известен още като Апатозавър) и Брахиозавър, които достигали 27-30 метра дължина. Диплодокуса е по-дребничък (10-30 тона), а останалите двама достигали 30-80 тона. Перфектните централни защитници. Най-големият завропод е титанозавърът Аржинтерас, който е бил дълъг около 37 метра и с тегло до 100 тона. Можел да натупа дори трансформърите. За изхранването на такива играчи е трябвало по 300 тона фураж за всеки, така че не е било лесно на клубния президент!

------

В птицетазовата конференция има само два отбора.

  • II. Птицетазова конференция

1. Тиреофори - Най-изявените футболисти на тирефорите са безспорно прочутите Анкилозавър и Стегозавър. Те били така да се каже на гребена на тогавашните модни течения. Стегозавърът е имал два реда триъгълни остри плочки на гърба, с които пронизвал противниците  (и им отнемал топката). А пък Анкилозавърът е бил още по-ексцентричен сред хай-лайф обществото, като имал на гърба си щит с малки шипове, а опашката му завършвала с нещо като боздуган.

2. Цераподи - Цераподите имали страховити голмайстори,  в предни позиции играели цератопса Трицераптор (с два рога) и еднорога цератопс Центрозавър. Сред най-атрактивните играчи на цераподите били орниподите динозаври, които имали какви ли не интересни гребени и израстъци на главите, и били много бързи бегачи. Сред тях и бил Хадрозавъра, който имал много интересна "прическа". A на птерозаврите (сред които бил и Птеродактил) им е било забранено да играят футбол, защото може ли да летят! (ама че расизъм!)

А сега някои факти и рекорди от лигата:

*Най-стари динозаври в лигата: архиозавъра "Чудовището от Мадагаскар", с възраст около 223-230 млн. години
*Най-големи динозаври в лигата: Архентинозавъра (35-40 м, 80-100 тона)
Сеизмозавър (32-37 м, 30-80 тона), Ултразавър (30 м, 80 тона),
*Най-дребни динозаври в лигата: Микрораптор (хищен теропод) - 40 см, до 2 кг
Компсогнат - 60 см, до 3 кг
*Най-големи хищници от кредния период: Тиранозавър (12-15 м, 6 тона)
Царкародонтозавър (13м, 5,5 тона)
*Най-бързите динозаври в лигата: Орнитомимозавърите - до 56 км/ч
*Най-умните динозаври (които показват най-голямо съотношение между размерите на мозъка и големината на тялото (коефициент на цефализация EQ): динозаврите от групата на щраусоподобните като Велоцираптора и Стеноникозавъра.

------------------------------------

Ясно е, че горната статия няма много общи неща с посочената по-долу книга, която прочетох (част от информацията е от книгата, но открих някои грешки и ги поправих), но пък беше приятно да си припомня някои неща, а и е забавно да ви покажа по какъв начин запомнях нещата в МГУ ( а после казват, че футболът е безполезен) :)




"Империята на динозаврите" от Тодор Николов и Вяра Минковска

1 коментар:

  1. Ламоте, футболът е много полезен. Особено за бирата :D Колкото до динозаврите и МГУ, най-важна е мотивацията, нали :)

    ОтговорИзтриване