вторник, 8 януари 2013 г.

"Калки" - Гор Видал

Според индуизма, преди много време е имало върховен бог, наречен Праджапати. Той има три страни. Брама - създателят, Вишну - закрилникът и Шива, унищожителят. Когато Вишну е легнал върху водите, от които са дошли всички хора, от пъпа му израснал лотос. От този лотос се родил Брама. А Брама създал света.
До днес Вишну е идвал на земята девет пъти. Осмото превъплъщение или аватар на Вишну е бил Кришна. Последното превъплъщение на върховния бог Вишну е било преди 9 хиляди години, когато се появил като непалския принц Гаутама, или както е по-известен - Буда, т.е. Просветения. Десетото превъплъщение на Вишну ще се нарича Калки и трябва да се появи в края на сегашната епохата, наречена епоха на Кали, яхнал бял кон.
----



От книгите на Гор Видал винаги може да научиш много, затова е удоволствие да го чета. Ако четенето на книга е разходка в гора, то от всяко дръвче в гората на Видал може да набереш нещо полезно.

Много малко писатели успяват да изплетат сполучлив роман с толкова много различни нишки. На пръв поглед историята е семпла - бивш американски военен, химик и участник във войната с Виетнам, заминава за Катманду, Непал, където се обявява за Калки - десетото преображение на бог Вишну. Събирайки хиляди последователи, той обявява дата за край на света. В същото време върти търговия с наркотици, като харизматичната му личност привлича както интереса на медиите, така и този на тайните служби и престъпни групировки.
Калки пожелава да говори в медиите само с Теди Отинджър - нашумяла авиаторка, чийто идол е самата Амелия Еърхарт (Иърхарт в романа), авторка и на скандален роман. Теди със сигурност е един от най-интересните и колоритни образи, които съм срещал в литературата. Изключително интелигентна, с откровено рационален начин на мислене, атеистка, с бисексуална ориентация, но предпочита ласките на интелигентни жени пред това да е в ръцете на мъжe. А след като ражда 2 деца, тя се подлага на салпингектомия, т.е. операция, с която се премахва маточната тръба. В наратива й се забелязва саркастичния й поглед върху лудостите и неравновесието в света, както и част от философията на скептици като Дидро. Поглед, в който прозират идеите на Гор Видал.

В крайна сметка Теди попада под магнетичното поле на Калки и дали от любопитство, дали от възвърналото й се либидо или от чист прагматизъм, тя се съгласява да се присъедини към неговия план. Изненадващо краят на света наистина идва и Теди, Калки, заедно с неговата любима Лакшми и още двама учени остават единствените оцелели на планетата, като мисията им е да започнат ново начало на човечеството. Но дали наистина ще успеят или ще се проявят отново гибелните човешки страсти и слабости?

Писана през вече не особено близката 1978 г., в "Калки" Гор Видал е разгледал редица проблеми, които са актуални и до днес - лицемерието с търговията на наркотици, както и участието на всички в този процес, еманципация на жената и половото равенство, бисексуалността, разработването на оръжия за масово унищожение  (които водят и до края на света в книгата), суеверието, главоломния прираст на населението и проблемите, свързани с това, и т.н. Бих разделил романа на две части. Първата част ми бе по-интересна, по-саркастична, а втората - далеч по-мрачна.

За край, ето един цитат:

"Преди няколко хиляди години Индия страдала (както винаги) от свръхнаселеност. Въпрос в главите на управниците: да се изядат кравите или да се използват в земеделието? Земеделието спечелило. Обявили кравата за свещена. Никой нямал право да закача кравата - още по-малко да я яде. Кравата била първият трактор. Резултатът? Твърде много хора и твърде много крави."

Други ревюта:

Мила Мила
Археология на подсъзнателното
Аз чета
Книголандия








4 коментара:

  1. Любима, ама много любима книга ми е.

    ОтговорИзтриване
  2. и на мен много ми хареса, но жалко, че я нямам с горната корица, която също много ми харесва :D

    ОтговорИзтриване
  3. Гор Видал е неповторим! След като прочетох шедьовърът "Сътворението", доста задълбах в четенето на негови есета и интервюта. Чувството му за хумор е съвършено. Трябва да се сдобия и с още някоя негова книга в най-скоро време!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз много искам да я прочета също :), но я нямам, а пък да се кьоравя на четеца или компютъра (има я в читанка) на 700 страници, няма да издържа :) Предпочитам аромата на хартията и мастило, хехе :)

    ОтговорИзтриване