сряда, 22 август 2012 г.

"МеждуСвят" - Геймън § Рийвс

Представете си, че всяко наше значимо решение създава нов алтернативен и паралелен свят. Така световете оформят една вселена във формата на арка. В двата края на тази арка властват две империи - тази на бинарните и противниците им от МАГ. Това са съответно световете на науката и магията. В първия свят властват законите на физиката, химията, това е място за футуристични градове, на летящи коли и машини. В другия свят пък господстват магиите, летящи дракони, митични същества с техните замъци. Светът на познанието, на Хокинг, Нютон, Айнщайн и светът на въображението - този на Салвадор Дали, Пикасо, Йеронимус Бош.



И някъде между тези светове се намира МеждуСвят, междинно място което балансира вселената и не позволява едната страна да затрие другата. На сцената се появява едно 15-годишно момче, което умее да броди из различните пластове на  тези алтернативни светове, където ще започне неговото приключение...

Това е вселената, която са създали фентъзи маестрото Нийл Геймън и фантастът Майкъл Рийвс. Дали всичко това се случва в главата на едно момче или пък е нещо много по-мащабно, ще реши всеки читател сам за себе си. Но посланието е ясно. Крайностите са опасни, независимо какви. Да живееш като технократ е скучно, а да живееш във въображаем свят е измамно. Всяко дете трябва да расте с науката, но не бива да губи въображението си. И обратното.

И накрая доброто побеждава....е, нали казахме, че е детска книжка, или както е по-модерно да се казва - young adult. При такъв род литература е по-важно да има колоритни образи и не се държи толкова на character development-a. Поне на мен ми хареса, не знам защо в goodreads има толкова посредствени оценки :/ Точна такава трябва да е тийн-литературата.

Други ревюта
Бран
Аз чета
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар