вторник, 15 май 2012 г.

Наградите "Книга за теб" и Ламотските предложения за най-култова корица/книга :)

Преди няколко седмици, Блажев ме покани да бъда част от журито на "Книга за теб", определящо най-добрите книги, излезли през последните 12 месеца. За мен бе удоволствие да участвам, а идеята я намирам за брилянтна, поздравления за организаторите. С времето тези награди или своеобразни книжни Оскари ще натежат и ще станат влиятелни, сигурен съм.
Мисля, че съм длъжен да дам кратки обяснения за книгите, които номинирах в категорията за чуждестранна нехудожествена литература:  

  • Най-добра чуждестранна нехудожествена книга:
На първо място поставих "Как се раждат добрите идеи" на Стивън Джонсън. Имайки предвид целия шум, който се разрази около АСТА и авторските права, тази книга е много актуална и поглежда нещата по един нов, аналитичен начин.  Надявам се повече хора да се докоснат до нея.
На второ място сложих "Физика на бъдещето", един грандиозен труд на Мичио Каку, който се е съветвал с над 300 от най-знаменитите учени на нашето време и е описал как най-вероятно ще изглежда света в следващите 100 години. За съжаление остана неоценена. 
Третото място е за Ричард Докинс и "Най-великото шоу на Земята" - едно истинско книжно събитие за мен, което ни запознава с невероятния механизъм, по който работи природата.
Останалите две книги, които предложих, са "Това не е краят на книгите" от У. Еко и Ж.К. Кариер, както и "Псевдонауката" на Бен Голдейкър. Последната вече я давам на 5-и човек да я прочете, наистина е много полезна. :)
Засега "Псевдонауката" води убедително, което ме радва, защото това е единствената категория, в която не попаднаха слаби книги.


Останалите категории:

Не съм достатъчно компетентен да говоря за тях :)
Трябва по-широк поглед и повече време за да мога да обхвана всичко и да дам мнение, а аз го нямам :)

.-----------------
В класацията на Блажев и Алекс има награди за корици. Това ме подсети и аз да направя такава, като събирах материали през последните няколко дни в goodreads. Боже какви книги издават на Запад :))
После казват, че в България не се правят хубави корици и се издават много глупави книги.....




"Вагина, обладана от духове" !!! Да се издаде! Да се издаде! БГ издателства, чувате ли?
----
 "Направи си секс-играчки!" Това е задължително за всяка библиотека във всеки шибан дом!
---

 "Защо мама пъшка" - детска книга за патилата на тате :р
----
 Ммм, сигурен съм, че това ще най-най-най-любимата корица на Точето и Зеленгорова. Със сигурност ще получат оргазмични спазми при вида й :р
-----
 Мне, въобще не изглежда педоф...подозрително :D
-----

 "Игри, които можете да си играете с вашата писанка" - подходящ подарък за жена :р
----

 Книга за истински мужленца! :)
----

 Това е незаменимо помагало, задължително! " Как да акаме в гората" - всеки се нуждае от такъв наръчник!
----


 Обогатете си речника с нови думи! :))

-----

Секс след смъртта - езотерично изследване на сексуалната енергия
----

 бхахахах, класически, велик Кристофър Хитчинс!!! Мисионерската поза!
----

 Дий, дий конче!!! Лесбо-истории за малки и големи :))
------

ААААААААА. Не искам повече книги по женска анатомия :(((( 
------


Блокче за боядисване :)
----
Горкичкото :(



ееееей, някой ми е откраднал идеята >:(

 -----

е, това беше. Има още де, но ми омръзна да добавям снимки :р
Добре де, добре, ето ви още малко:

..

Невидимата патка?? Seriously?
Ще я пляскам :)


ЪЪЪЪъ-ъъъъъъъааах. Освободих дзен-енергията :р

..
Е, това вече е КРАЙ

.
.

13 коментара:

  1. Има култови просто. И аз наскоро гледах подобна подборка :Д
    Някои заглавия са тотално :Х

    Което ме подсеща да видя как се движат гласовете и дали моите фаворити водят :Д

    ОтговорИзтриване
  2. Ламоте,
    що реши, че ще точа лиги по тоз' смешник /не е хубаво така да обиждам момчето, щото може пък да е добро, умно и интелигентно... с красива душевност :)))))))) ама не е мой тип :)/ аз съм перверзна, не ми ли личи, особено като не го крия... общоприетия набеден за сексуално привлекателен външен вид, въобще не ме разтича... и с книгите съм същата, тези дето най-ме кефят и ги считам за ценни, са дълбоко неизвестни за широката публика, само за посветени са :)))))))))))
    еее, има и изключения, без тях на къде - Мичио ме пали и подмокря едновременно, както и аз вдигам ръка за "Това не е краят на книгите".

    п.с.
    Мъдро и находчиво е, от страна на Блажев, да те привлече като консултант в това, заслужаващо уважение и подкрепа начинание. Чест и почитания на Блажев! :)


    ...

    пс.пссссс
    силно се надявам, някой разумен интелигентен човек, с предприемачески дух и позиции във водещи издателства, да се вслуша в предложенията ти - неустоими са... вълнуващи, вълнуващо, подлудяващо неустоими...
    Стискам палци и с двата крака, по- бързо да се започне работа по превеждането и издаването им на български език.:)

    ОтговорИзтриване
  3. Това със викинга е излизало вече. Както и доста подобни корици в сериите на Бард и подобни.

    ОтговорИзтриване
  4. Трябва ли да съм трогната, че непрекъснато се опитваш да ми пробуташ любовта си към някои поредици на "Бард" и "Хермес"? :)
    Аз такива дебели, чувствени, страстни, увлекателно-разтърсващи и мъдри книги не мога да чета, дори и заради кориците. :Р

    На твое място бих се захванала с нов бизнес - гледай колко много качествена и интригуваща литература чака да бъде преведена и издадена. :Р

    ОтговорИзтриване
  5. Ламоте, надскочил си себе си. Откъде ги изкопа тия култовите книжки? Да не би да ги имаш? :P

    ОтговорИзтриване
  6. Ностро, нямам ги, но някои от тях много искам да ги имам :р защо не издават такива книжки тук :(

    Точке, сигурен съм, че имаш специална колекция с голи пирати, мускетари и голи романтични бандити, знам аз :р Сложил съм камера в банята ти за да шпионирам какво четеш :р

    буквите, наистина е пълно с такива книги :) Явно имат широка женска аудитория :))

    Светле, падаш си по големи и дебели книШки с латексови корици и перверзно съдържание, писани от екзотични автори с екзотичнали именаа, нали :))))? Знаех си аз :р В момента чета последните ти статии, обаче, държа да знаеш, че се гордея че те крадат и те публикуват навсякъде :)) Иде ми да пиша коментари отдолу - ПОЗНАВАМ Я, ПОЗНАВАМ Я :))) Виж как те четат и те харесват :)

    Силенциум, кажи кои са твоите фаворити? :) Аз да ти кажа съм разочарован от повечето водачи :/

    ОтговорИзтриване
  7. Ми... Да ти кажа честно, макар да не съм изненадан, това доминиране в доста от категориите на "Z-та световна война", ми е малко прекалено :) Както писах, книгата е много яка, ама чак пък толкова... Предполагам, че всичко се дължи точно на добрата рекламна кампания, която смятам, че трябва да спечели. За турската книга почти нищо не съм чул, освен, че я мяркам по онлайн книжарниците и е определена този месец за четене в Литературния клуб в гуудрийдс-а :Д
    Малко съм разочарован при издателствата... Колибри вярно, че имат добри попадения и все пак... Но всичко е въпрос на лична гледна точка. Аз си признавам, че гласувах за Арт Лайн още в предварителните подборки, както и за Изток-Запада, които също извадиха няколко много добри книги в последно време (а и още предстоят).
    При художествената литература съм изненадан. Но не съм чел книгата на Риърдън и не мога да коментирам. От настоящите гласувах за "Книга за гробището", ама като гледам няма никакъв шанс :Д Поне си личи, че надпреварата тук ще е много... оспорвана хаха :Д
    За преводите ми е много трудно да коментирам, защото само на Пратчет съм чел в оригинал, но пък превода не съм, обаче предните книги от поредицата имаха ужасни бг еквиваленти що се отнася от към превод, та... Но пък тук Лазаровски не мисля, че ще има конкуренция :Д
    При нехудожествената съм дал глас за Псевдонауката, защото само нея съм чел. Другото не мога да го коментирам. Както и останалите категории (особено тези за бг литература), защото не ме вълнуват и не съм запознат с тях :)

    Баси и дългия пост дето стана :Д Ама рано сутрин музата не е избягала още... Почвам да работя :Д

    ОтговорИзтриване
  8. Прегледах всичко набързо със затворени очи, но към края усетих лек аромат! :D

    Ламот, от толкова четене остава ли ти време за най-важното? :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ел, тайната е, че нямам ТВ! Хората губят страшно много време докато гледат ТВ! Кое е най-важното? Секс? Сладолед? Работа? :))

    Силенциум, мненията ни съвсем съвпадат за класацията :) С изключение за нехудожествена книга, там гласувах за Докинс. И аз не съм поглеждал бг авторите, от там нищо не съм чел, какво да се прави :/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първите две, Ламотски. :Р Третото е само съпорт за тях и други благинки. :)
      И тайната е още, че не само нямаш ТВ (аз имам 3 и не гледам ни едно), ами и че нямаш други грижи и слугинажи, освен да разходиш кучето. :) Ако си една жена, ще ти е трудничко след работа + деца + некраткия списък задачки не само с книжките, ами и с важните неща. Ще наблягаш по-често само на сладоледа и шоколада. ;)
      Въпреки идиотите зад волана, се радвам, че всеки ден се друсам междуградско - един Пърдоний е приблизително два дни по пътищата. :)

      Изтриване
    2. Разбира се, че са първите две! :)))
      На мен Пърдоний ми е между две галактически чикън унищожения. Ама и така трябва да е!

      Пък Ламот да се накаже за кучето! Да му се дадат три кучета и пет котки на отговорно пазене. И две жени индийки! :)

      Изтриване
    3. Индиииийкииии!!!! Йеееееей!! :))))

      А сега отивам да яяяяям :Р

      Изтриване
  10. Точке. светът ще е ужасно място, ако се пръкнат още едно-две малки ламотчета :р Не искам да имам деца засега. Плюс, още нямам собствена къща :р
    И не съм ви виновен, че сте си народили хулигани :р Шегувам се :р И аз чета в тоалетната, и в Метрото, и в градинката :р
    Между другото дадох кучето на мама и тате, писнало ми е от него :р

    ОтговорИзтриване