петък, 20 април 2012 г.

Разочарованието Хосе Карлос Сомоса и "Зигзаг"

Захванах се със Сомоса и "Зигзаг" с голям ентусиазъм, заради обещаващото описание на задната корица, където пишеше, че става на въпрос за суперструнната теория, физика и пътувания във времето.



Звучи чудесно! Действително в романа се споменават на десетки места имената на Стивън Хокинг, Нютон, Шрьодингер, Айнщайн, Максуел, бегло се споменават пространствата на Талаби-Яу, брани и т.н. Дори главната героиня присъства на симпозиуми, в които говори Стивън Хокинг. Идеята да се направи научен трилър е хубава, но за съжаление роденият в Куба и живеещ в Испания писател ме разочарова тотално с изпълнението.

Централна фигура в произведението е Елиса Робледо - млада, но гениална физичка, с апетитно тяло. Всъщност този тийнейджърски трепет, с който Сомоса описва интимностите на Елиса, е много дразнещ. А аз си мислех, че красавици-учени има само в по-тъпичките холивудски филми. Да караме по-нататък. Героинята успява да впечатли професор Бланес, чийто теории правят революция във физиката. Този професор успява очарователно да докаже, че времето също е съставено от свръх-струни и е близо да открие начин, с който можем от настоящето да видим миналото, и да станем свидетели на знаменити събития. На помощ идва Елиса, чиято идея затваря теорията. Така тя е взета в екипа на професора, който събира млади учени за мащабен проект. Всички заминават на тайнствена база, построена на  остров Нуева Нелсон, нейде из Индийския океан. Проектът е спонсориран от правителството, като скритата им цел е да използват откритието за военни цели.

Разбира се, нещата се объркват, когато групата учени тръгва да разгледа библейските събития край Йерусалим. Появява се страшно зло... Оттук нататък романът по-скоро се превръща в криминален трилър, в който участниците умират един след друг...

Съжалявам за спойлерите, а ако очаквате още такива, няма да има, защото се отказах от четенето на книгата. Причината е Сомоса и неумението му да изгражда реалистични и убедителни герои. Елементарният и еднообразен начин, по който се опитваше да създаде някакъв съспенс, също ме издразни. В повечето случаи използваше гръмки изречения като "...и тогава то се случи!", след което следва нова глава или нов абзац.
Елиса пък бе  заобиколена от учени мъже (като Виктор и Валенте), които през цялото време точеха лиги по нея. В първата третина непрекъснато авторът ни намеква, колко е умна и колко е секси, и как привлича погледите към нея - все пак не е много обикновено да се види красива жена в тези среди, нали?

На всичкото отгоре, романът е 500 страници. Това е половин хилядарник, по дяволите! Ако Сомоса не разтягаше толкова много ненужни локуми, може би щях да я дочета докрай. Но  съм от хората, които захвърлят разочароващите книги настрана и не си губят времето с тях.

Много ми се щеше да е добра, всъщност идеята и темата много ми харесват, но не съм очарован от Сомоса. Може би предните му книги са по-добри. Тази обаче не става.

За десерт един цитат, който всъщност доста ми допадна. Жалко, че нямаше повече в този стил:

Времето като че ли надява различна маска в зависимост от начина, по който го изследваме, включително и по който го усещаме. За физика дефиницията на една секунда е точния отрязък, заключен между 9192631,770 трептения на атома на цезия. За астронома една секунда е равна на единица, разделена на 31556925,97474, а това представлява времето, за което Земята се завърта на 360 градуса, тоест,  една тропическа година. Но за всеки, който е очаквал да се появи лекаря, за да му съобщи дали е минала успешно животоспасяващата операция на любим човек, една цезиева или астрономическа секунда невинаги се равнява на една секунда. Секундите в нашия мозък могат да се влачат безкрайно бавно.

Има добри попадения, но като цяло е шит кръстоска между Дан Браун и Майкъл Крайтън. Май е по-добре да пробвате с останалите му книги като например ревюираните от:

Блажев
TANSTAAFL

 .

10 коментара:

  1. Със сигурност не се радвам да чуя това, тъй като книгата събира прах от няколко седмици и тъкмо щях да я почвам, но пък ще имам едно на ум като я чета :) Дано да ме грабне с нещо в началото, иначе... Но хубаво ревю, тъкмо на време - много обичам случайностите!

    ОтговорИзтриване
  2. Съчувствам ти, Мо. Но пък, абсолютно сигурно е, че следващата, която ти падне в ръчичките ще е страхотна. Има някаква зависимост и при мен тя работи безотказно. Даже чат-пат се радвам на някое книжно прецакване, защото по закон следващата се оказва находка ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, не се знае, при мен понякога се получава поредица от такива книги :р Аз пък се радвам, че си я взех за 2 лева от панаира, защото яко щях да се ядосвам за 18-те кинта корична цена :р Набелязал съм си за по-нататък тази за цирка, която ти ревюира :) Много обичам цирк :)

    Стела, прочети първите 100-на страници и сама прецени, може и аз да съм станал прекалено капризен :)) Темата е интересна, дано я развие някой както трябва :) После сподели мнение, защото може и аз да бъркам :)

    ОтговорИзтриване
  4. Е случва се понякога. На мен така ми се случва с филмите - харесам си някой по трейлъра и после ме е яд че съм отишла да го гледам на кино...

    ОтговорИзтриване
  5. Време ти е за Мопасан :)Отново предпремиерно :)
    http://rutor.org/torrent/189308/milyj-drug_bel-ami-2012-dvdrip-avc-ot-r.g-avi-avc-licenzija

    ОтговорИзтриване
  6. Ламоте, книгата всъщност е доста добра. :)
    Прочети "Клара и сянката". /тя е по-добра/

    ОтговорИзтриване
  7. Скротуме, аз съм на противното мнение :) Идеята е добра, но оттам нататък героите са прекалено...холивудски :) Особено Елиса и пубертетските описания на автора :) Но пък е приятна за четене, ако не друго :)

    Вал, в този филм участва Патинсън! :) Не съм сигурен, че ще ми хареса :) Но пък може и да не съм прав, знае ли човек? :)

    ОтговорИзтриване
  8. Четох "Ключът към бездната" и беше тъпа. До Сомоса втори път няма да припаря.

    ОтговорИзтриване
  9. Стига дее :)Кроненбърг разчита на Патинсън :)
    http://vimeo.com/40626629

    ОтговорИзтриване
  10. Бла, значи не съм единствен читател, който го намира за зле :))

    Вал, поне русата мацка от трейлъра заслужава здраво шляпане :р

    ОтговорИзтриване