понеделник, 2 април 2012 г.

Момчетата на Ананси - Нийл Геймън

Не знам дали знаете, но бащата на Нийл Геймън е бил глава и говорител на британската Сциентоложка църква. Факт, от който Нийл едва ли се е гордял много, а и вероятно се е срамувал в дадени моменти. Но все пак му е бил баща и дължи много на него.



Точно това се усеща и в началото на "Момчетата на Ананси".
Бащата на Дебелия Чарли ненадейно умира, но дори тогава успява отново да го изложи.  Появява се неговият брат Паяка, който обръща живота му надолу - Чарли губи работата си, свободата си, а на всичкото отгоре Паяка изчуква и годеницата му. Чарли разбира, че е син на африканско божество, Ананси, и че ще трябва да се справи с далеч по-мрачни и могъщи противници. В тази битка той ще преоткрие много неща, най-вече компромисите, които човек трябва да направи.

На пръв поглед изглежда семпло, но Нийл Геймън  е разказвач по призвание. Сякаш е потомък на древни бардове, той наистина те кара да се влюбиш в магията на митовете и легендите, в силата на въображението. Тук е вкарал екзотичния и по-рядко използван африкански фолклор с всичките му съставки - Маймуната, Тигъра, Хиената, симпатични бабета, както и зловещи птици, които напомнят на хичкокския филм "Птиците".



За финал, препоръчвам  да изгледате и това видео:


В него Геймън изразява позицията си спрямо нелегалното разпространение на негови произведения. В Русия, където се разпространяват романите му безплатно по интернет, впоследствие са се увеличили многократно продажбите. Това кара писателят да пусне за няколко месеца "Американски богове" да се тегли безплатно, експеримент, с който всъщност са се увеличили отново продажбите с 300%. Накрая заявява, че той не гледа на днешния интернет феномен като на пиратство, а като реклама. 






Други ревюта:
Бран
Силенциум
Шаннара
Аз чета

15 коментара:

  1. Мамка му, натиснах бутона "Публикувай" преди да съм завършил статията :/ Нека така си остане, с всички грешки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ха, точно нея чета в момента.:) В началото съм , но мисля, че ще остана доволна.

    ОтговорИзтриване
  3. Много си е прав за интернет. Но това е позицията на интелигентен творец. На процентна база такивата не са много.
    Между другото, този човек е много симпатичен. Представях си го по доста по-различен начин. Сега се докосвам до него с "Добри поличби", а на Киндъл-а чакат "Американски богове" и "Звезден прах".

    ОтговорИзтриване
  4. Супер беше книжката, да :) А темата за пиратството е много болезнена, но е хубаво, че все повече и повече хора се усещат, че така им се популяризират нещата много по-лесно :Д

    ОтговорИзтриване
  5. Слаба история . Гигафилм и книга би се получило по този действителен случай - Клането в Маунт Кармел
    http://kriminalnidosieta.com/nad-zakona/deyvid-koresh-intsidentat-v-ueyko/

    ОтговорИзтриване
  6. Аз я четох преди няколко месеца, ама минаването на първите 50-60 страници ми беше лекинко тегаво. После ми стана тегаво да разправям за нея. Страшно ме домързя - иначе казано. А и Щеше да проличи какви несериозни неща чета.
    Аре довърши си ревюто, деееее!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, наистина в началото, в първите няколко глави е малко скучна и мудна. И аз я почнах преди няколко месеца, но я забравих при зъболекаря и изчезна. После си я купих пак и завърших :) Някои неща ми се губят :) Това ще е незавършеното ми ревю, в което натиснах публикуване, вместо визуализация :) Не му е от най-добрите, но Геймън си е Гей....мън :р

    Вал, сектите са опасна работа :) Паланюк много добре е обхванал темата в "Оцеляване" :)

    Силенциум, няма да ми стане любимата книга на Геймън, но не е лоша :) *и да живее пиратството :р* :)

    weasell, Геймън пише малко по детски работи, но за пораснали деца :) Препоръчват ти да прочетеш или "Гробищен свят", "Никъде, някога, някъде" или "Звезден прах" преди да минеш на Американски богове или Момчетата. Имам усещането, че ще ти харесат повече :)

    Миленке, дано ти хареса:) После нарисувай едно ревю :)) Но да знаеш, в началото е лекинко скучна :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ламоте, сериозно ли си си я купил два пъти? Хаха, как си се набутал. :P

    Добре де, аз по едно време имах 4 бройки от "Звездни дневници" - 3 от Галактика и една - новото издание. Е, тя обаче си струва. :P

    ОтговорИзтриване
  9. Звездни дневници и аз я имам два пъти, но по-старата я подарих :) Трябва и ти да поучиш от мен и да ми подаряваш повтарящите се, виж какво пише в библията: "ако имаш 2 книжки, едната я дай на Ламот", ...или за ризи да беше? Може би гащи? :р Търся си "Кибериада" и все не я намирам :( Да я имаш случайно два пъти? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам откъси тук. Цялата съм я засичал май в Книжен пазар, ама не ми се играеше да я поръчвам.

      Изтриване
  10. трябва да я преиздадат тази книга :/ Това е едно от най-яките неща на Лем. Проблемът е, че не знаеш в какво състояние са книгите като си ги поръчваш на старо :/

    ОтговорИзтриване
  11. Супер ревю. Научих доста факти за Геймън, които не знаех.
    Прочее, като човек, който е чел всичко преведено на Геймън у нас мога да кажа, че "Момчетата на Ананси" е най-слабата му книга, която съм чел. Не е лоша, никак, но не успя да ме впечатли.И да не ме нападнете - ще кажа, че Геймън ми е в топ 5 най-любими автори евър. Обожавам го тоя човек.
    А, изключвам "Добри Поличби". Сигурно най-голямото ми разочарование на книга евър. Пратчет и Геймън - двама от най-обожаваните ми автори, на които съм им чел абсолютно всичко...и толкова слаб роман. Дори не успях да го довърша.

    ОтговорИзтриване
  12. Dante,
    аз съм на абсолютно същото мнение като твоето. "Момчетата на Ананси" определено е най-слабата дотук. Особено в първите 3-4 глави е много мъчна за четене. Някъде към втората половина става по-интересна, но ако на някой "Момчетата.." е първата му среща с Геймън, може и да се разочарова. Винаги препоръчвам "Книга за гробището", "Никога, никъде, никой" и "Звезден прах". Главно те спечелиха симпатиите ми към Геймън.

    Аз имам някаква слабост към биографиите на автори, художници и композитори. Повечето от тях са много интересни и странни личности, затова винаги ги представям с няколко думи :)

    Иначе добре дошъл в блога :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пък декември ще издават "Книга за гробището" с картинки!
      Трябва пак да я купувам.
      Само споделям, за да се ядосаш и ти! :D :)

      Изтриване
    2. еххааа. това е най-хубавата книжка на Геймън. Веднаа ще си я купя :)

      Изтриване