събота, 24 март 2012 г.

"Магазинът за самоубийци" на Жан Тьоле

Черен хумор, подплатен с френски финес и симпатичен инфантилизъм, при това само в 100-на страници! Не е ли перфектно за прохладна пролетна вечер?
Прочетох я докато гледах с едното око Майорка-Барселона, като заради нея изтървах и двата гола :/

Тьоле не хаби напразно изреченията и бързо ни въвежда в един пост-апокалиптичени свят, погълнат от сивота и депресия. Семейство Тюваш притежава магазин за самоубийци, в който предлагат въжета за бесене, ръждясали бръснарски ножчета, отровни ябълки и други джунджурийки, с които да задоволи "желанията" на клиентите си. Вследствие на скъсан презерватив се ражда и третото им дете - малкият Алан (кръстен е на Алан Тюринг, който е един от бащите на компютъра и който се самоубива като изяжда ябълка потопена в цианид. Някои смятат, че това е причината Ейпъл да имат емблема с отхапана ябълка). Алан се различава останалите, озарява с щастие и усмивки всичко наоколо, за шок и ужас на родителите му.

Макар семейство Тюваш наистина да напомня за семейство Адамс,  а "Магазинът за самоубийци" донякъде на  "Книга за гробището" от Геймън,  Тьоле е създал свой собствен свят, чийто тъмни краски и  фин хумор се открояват, при това без да отнема на читателя много време.


През есента ще излезе и анимационен филм по новелата на Жан Тьоле, като вече излезе и трейлър:


Може да се стори детинска на някои, но ако не сте загубили детското в себе си, задължително я прочетете.

Ревюта на:

Ана Хелс (специални благодарности, нейното ревю ме инспирира да прочета книжлето :))
Левитация
Десислава Микова в "Аз чета"
.
.

9 коментара:

  1. Ааа, анимацийката моментално ме зариби! Леко в стил "Семейство Адамс", ама с много свое излъчване.

    А това за Ейпъл не знам дали е точно така. Джобс май много обичал сорта ябълки макинтош, а ябълката на Тюринг какъв сорт е била? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анимацията ще е супер, според мен. Режисьорът е интересен освен това. Ламоте, ти стар пост ли "вдигна" или си забравил, че вече писа за тази книга... или пък аз греша?

    ОтговорИзтриване
  3. Скай, и аз имам големи очаквания за анимацията :) Радвам се, че ти е харесала книгата, на мен ми се стори много приятна :)
    А инак имаш феноменална памет :) Постът е нов,книжката я прочетох вчера, но сега се сещам, че преди време бях споменал че съм си я набелязал за четене :) Вероятно от там ти е останало :) де и аз да имах такава памет :)

    Ностро, францулята са оригинални хора, винаги съм им харесвал произведенията :) За ябълката не знам какъв сорт е, но като спомена Тюринг, историята му е била доста интересна :) Книгата е интелигентно написана наистина, сигурен съм, че ще ти хареса :)

    ОтговорИзтриване
  4. Хмм.. звучи интересно и забавно. :)
    И тъй като съм на френска вълна напоследък, след Сартр и Пруст ми трябва точно нещо такова, с доза морбиден хумор...
    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хриси, има опасност след Сартр и Марсел Пруст, книжлето на Тьоле да ти се види крайно елементарно :) Но пък той няма да ти отнеме време, а и имам усещането, че ще ти хареса :)

    ОтговорИзтриване
  6. Супер, тъкмо си търсех нещо ново за четене, а това определено изглежда като перфектната книжка да убиеш известно време :) Анимацията също изглежда много готино, ще се гледа!

    ОтговорИзтриване
  7. Стела, като я прочетеш сподели си мнението :) Ще е интересно :) Както вече споделих със Скай, дизайнът на "Магазинът за самоубийци" е страхотен :) Заслужава си да я имате :)

    ОтговорИзтриване
  8. Оли, не знам къде си получаваш коментарите, за това тук ти сипвам:
    Гледай това:
    "ДМТ"

    ОтговорИзтриване
  9. Светлеее!! Знаеш ли как ме е яд, че тук на високо ми е бавен интернета!! Утре непременно ще го гледам!!! По дяволите не ми работи mail notifier-a :/

    Ти пробвала ли си ДМТ? :) :р Винаги ми изглеждаш в добро настроение, трябва и аз да пробвам :р :))

    ОтговорИзтриване