понеделник, 27 юни 2011 г.

"Донесете ми главата на принца" - Зелазни и Шекли

Това е от онези книги, които веднага влизат в графата "незабравими от детството" или, ако сте я прочели в по-късен етап, отива в графата "незабравими, но по дяволите, остарях, а все още вярвам в демони и вещици!". Ако въображението в главите ни е ластик, то големи разказвачи като Зелазни и Шекли успяват да го хванат, да го разтеглят и да засвирят такава мелодия, каквато има само в приказките.



"Донесете ми главата на принца" е роман-приказка, пропит от черен хумор, черва и кръв. Демонът Аззи решава да се включи в състезанието между силите на доброто и злото, което се провежда всяко хилядолетие, и което определя съдбата на човечеството за следващите хиляда години - дали да бъде управлявано от добрите ангели или от злите демони. Аззи започва да проектира своя коварен план, а той е да пресъздаде приказката за Спящата красавица. Но няма да завърши толкова лигаво и романтично, а красавицата ще убие принца. Така Аззи започва да сглобява своя принц и принцеса, взема за основа главите на трагично загинала двойка влюбени, чийто страхлив мъжки представител е изоставил женския. Взема за помощник и гърбавия верен слуга Фрике, който послушно изкормва крака, ръце и глави, за да осигури необходимите части на господаря му Аззи.


Но накрая всичко се обърква....

Не знам как Шекли и Зелазни успяват да пресъздадат силите на злото по такъв начин, че въпреки делата им, накрая ти стават симпатични.  Всеки читател би бил съпричастен и би се усмихнал на несгодите и несполуките на Аззи, който накрая губи всичко. Присъстват и колоритни образи като прелъстителната вещица Илит, ангелът Бабриел, Безименен ужас и т.н.


С две думи - велика приказка :)

17 коментара:

  1. В моето детство тази книга още я нямаше, така че ще отиде във втората графа. Тя ми е съвсем по мярка, освен това много обичам приказки (може и без картинки). :D

    Започна ли вече продължението й? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много любима. И по мое време я нямаше, затова я прочетох наскоро. Има още две - "Ако с Фауст не успееш…" и "Просто шеметен фарс". В chitanka.info може да ги откриеш - в поредицата "Аззи" :)

    ОтговорИзтриване
  3. Човек, кога ще я махнеш тая стрелка от заглавката? Рядко нещо толкова ми е бъркало в центровката като нея :)

    Иначе, убава е книгата (трилогията, да кажа), ама Шекли и Зелазни са бая по-добре самички. Както и Пратчет и Геймън, де, написаха хубава книга заедно, но поотделно си е друга работата, там е истината :)

    Вещицата е юбер пич обаче.

    ОтговорИзтриване
  4. Мда, и аз съм от вторите явно ;ДДД
    Много хубава книга. Имаше нещо, което ме издразни, но не помня какво точно, което говори добре :) Но аз лично още не съм прочел продълженията...

    ОтговорИзтриване
  5. Силенциум. и аз още не съм ги чел, но доколкото знам са идентични :) Предполагам, че си се издразнил на това, че доброта накрая побеждава :р

    Трубадур, стрелката е важен идеологически елемент от хедъра :р На Зелазни му почнах две книжки, но така и не ме грабна. Ще пробвам пак де :)

    Aquawoman, аз ги изтеглих, вероятно ще ги прочета по-нататък. :) Аз я четох едно време, но тогава бях твърде сериозен и не я довърших. Сега се изкефих на макс :)

    Точке, в момента започвам така хвалената "Хиперион" на Симънс, след толкова много препоръки, как да не се захласне човек :) Иначе много харесвам подобен род приказки с черен хумор. Страшни са :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ламоте, искаш ли след "Хиперион" да прочетеш това и после да споделиш впечатления? :) Много ме блазни, а нямам доверие на всички ревюта. Да знам има ли смисъл да прережда останалите чакащи. :)

    ОтговорИзтриване
  7. А ти, гад такава, какво правиш!
    Това твоето какво е!? А,а?
    Първо ми припомни колко съм дърта, после какво заблудено детство съм имала и как съм го пропиляла за простотии, а за капак - трилогия за четене. Много внимавай - стрелката, дето вади очите на Трубадура, да не стане мълния...
    Горното е само пара, не се стряскай... много.

    ОтговорИзтриване
  8. Хахахах... то това едно на ръка, ама... май не беше то :Д Но не помня, остарявам и аз... Забравям тцтц :Д Някой ден може да се сетя :Д

    ОтговорИзтриване
  9. Силенциум, аз не си спомням какво съм чел преди две седмици и затова си направих този блог, за да не чета или гледам едно и също нещо два или три пъти :))) Ех, верно остаряваме :))

    Зори, не стига, че дракончето ме опърли с огъня, ами сега искаш и да мяташ мълнии по мен :@ :)) Трябва да подпишем пакт, който да ни задължава да пишем негативни ревюта за да не се подстрекаваме и да харчим спестяванията си :Р

    Точке, това изглежда интересно, надявам се да е с по-малко страници :Р Нещо тухлите ме притесняват :))

    ОтговорИзтриване
  10. Втората ме накефи най-много. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Знам, че с коментара си няма да добавя нещо ново към казаното, обаче това е супер яка книжка. Много ме кефи детайла - как се зарадваха, примерно, като намериха на "принцесата" ръка на джебчийка.

    ОтговорИзтриване
  12. Скай, хах, или със страхливото сърце на принца, който не може да върти меча :D Наистина детайлите са изпипани :)

    Фроги не ме зарибявай, ще ви съдя всичките :р

    ОтговорИзтриване
  13. Помня как преди години седях и се чудех дали да си я купя, но тази колаборация със Зелазни нещо не ми вдъхваше доверие, въпреки че Шекли и до днес го любя, тача и милея. :D

    Ще си я зачета от Читанката. :)

    ОтговорИзтриване
  14. Хе, аз пък съм наобратно - умиргам си за Зелазни и, за мой срам, Шекли все е започнат и недовършен горкият. :)

    ОтговорИзтриване
  15. оп, пак съм забравил да проверя за коментари в този блог :Д

    Ностро, аз почнах няколко книги на Зелазни, някак не ме привлече напълно. Ще пробвам и "Господарят на светлината" дано ми тръгне четенето, иначе засега съм на твоето мнение :)

    Фроги, аз съм така за Зелазни :р В момента се хванах за Симънс и "Песента на Кали", преди да започна "Хиперион" :) ех, като нямам ТВ, какво да правя вечер (освен да си харча парите по мадамата :)

    ОтговорИзтриване
  16. ооо - много съм разсеяна - така е, като все не стига времето!!!
    Ламотий, грях ти на душата, братко! Именно с тази книга преди мнооого години се запознх с гения на Зелазни :D УНИКУМ! И освен втората/трета част, а и както добре си се упътил към "Господаря на светлината", те ЗАКЛЕВАМ да прочетеш "Една нощ през самотния октомври" (ооо, Смрък!), както и прекрасното творение "Господарят Демон"... Няма - спирам, 'щото ако продължа с одата, ще се получи докторат! Обожавам го този човек, безапелационно :)
    Enjoy :D

    ОтговорИзтриване
  17. Споделям възхищението ти към книгата. Аз наистина много я харесах :) Заредих се с толкова много романи, почнал съм 5-6 и не знам с кой да продължа :) Трябва да измислят чипове, в които да се вкарват информация :)) Иначе веднага обещавам да прочета "Една нощ..."! Видях за какво се разказва и изглежда също голяма забава :)

    ОтговорИзтриване