вторник, 21 май 2013 г.

Бъдещето на книгата

 Току що се връщам от бъдещето и сега ще ви разкажа какво става с книгите. Докато пътувах си водех бележки, показвам някои от тях:

2023 г.
Книгите се правят от специална прозрачна хартия, на която се вграждат специални микрочипове. Те позволяват да се показват 3D изображения, както и да се пуска любима песничка по време на четене. Книгата е интерактивна и директно свързана към интернет. Читателят има възможност онлайн да види колко човека четат тази книга в момента, колко са си я купили, колко "Like" е събрала, а и също да участва в гласуването на ТВ шоу, на което са поканени съответните писатели. Събралият най-малко "Like"-a писател ще бъде хвърлен в красива клетка с гладни крокодили и лъвове, а зрелището ще бъде предавано директно по системата "pay-per-view".

2036 г.
Книгите вече са само холограми. Представляват миниатюрни устройства, които създават илюзията, че държите книга, с желаната големина и форма. Имат сензори, които скенират мозъчните ни вълни и според чувствата, настроението и желанието се генерира следващата част от произведението. Писателите са по-скоро програмисти. Ще се продават гени на автори по кибърнет. Може да си имплантирате гени на О'Хенри или Стайнбек и да станете прекрасен разказвач, или пък може да си сложите гените на автор на екстремна любовна лирика, с която да спечелите сърцето на киберпънк-принцеса или съответно на здравеняк с добавени слонски гени.

2045 г.
Реалността се слива с виртуалния свят и вече читателят може да участва в действието.  Четенето губи истинския си смисъл. Информацията се имплантира директно в медиалния кортекс и от там може да пуснете приложението. Изживяванията са истински, защото се телепортирате в други вселени. Оказва се, че всяка книга е описание на съществуваща вселена. Ако четете "50 нюанса сиво" на другата сутрин се събуждате с подпухнал задник и следи от камшик. Ако си пуснете микрочипа с книгите на Пратчет, ще може да се избира дали да сте Ваймс или костенурка с пет слона на гърба си. Четири, де. Аз лично винаги си избирам Ангуа и се опипвам...

2059 г. 
Неизвестен писател и създател на вселени, създава книга-вирус, която експлодира и се получава Нов голям взрив... Историята започва отначало...

Няколко милиарда години по-късно
Пещерен човек започва да дълбае върху кална плоча, създавайки първата книга в света.

11 коментара:

  1. Много-много-много ми харесва, Ламотче :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много-много-много ми харесва, Ламотче :)

    ОтговорИзтриване
  3. Точно така ще стане. Обаче си пропуснал нещо. Оня ден се завърнах от 2015 г. Реших да подкарам машината на по-бавно темпо, че скоро и направих нов тунинг. Още тогава към всяка книга се продва микро чип, който се слага под езика, благодарение на него се усещат всички вкусове и миризми, които са описани в книгата, дори има настройки за алкохолно опиянение. Известна група от обществото, най-вече в Холандия, настояваха за легализация на чипове с наркотично действие.

    ----
    Аз си оставам консервативен. Предпочитам хартията пред файла, що се отнася до книгите.

    ОтговорИзтриване
  4. Night, добре дошла в блога :)
    Ганев, това го пропуснах, щото скоростната ми кутия не бачка както трябва :)) Трябва да взема твоята машина и да направя кръгче :) това с миризмите е яко, стига да не четеш роман за тоалетни :))
    Абаджиев, epic fail? :p :D
    Светли, ама не колкото Хидълстън, нали? :)))
    Иво, това език на бъдещето ще да е :)
    Кайти, така е, все хубави неща ни чакат, нали? :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гледай! Куписих си точно такъв роман от 2015 - за тоалетни! Продаваха го с бонус ароматизатор борче ;)

      Изтриване
  5. Много ми хареса браво за положения труд

    ОтговорИзтриване
  6. Беше ми наистина забавно да прочета това произведение.
    Все пак обаче смятам, че са объркани годините, действието ще се развие по-бързо :)

    ОтговорИзтриване