петък, 29 юни 2012 г.

"Животът пред теб" - Ромен Гари

Евреин да напише книга, с главен герой мюсюлманско момче, отгледано от бивша еврейска проститутка (не бих използвал думата "курва", поради уважението ми към тази професия :р)? Това вече е интересно.



Ромен Гари е френски писател, роден в семейство на литовски евреи. Той печели два пъти "Гонкур", въпреки че наградата се дава еднократно. Причината за това е, че той издава няколко книги под таен псевдоним - Емил Ажар, една от които е "Животът пред теб", за която получава споменатата награда "Гонкур" през 1975 г.

Децата не страдат от предразсъдъци и това се вижда добре в "Животът пред теб", където десетгодишният мюсюлманин Момо (по-късно се оказва, че е на 14) израства сред една необикновена среда. Той е отгледан в пансиона на мадам Роза, еврейка, бивша проститутка, която след като остарява решава да отглежда нежелани деца на проститутки. Всичко е на границата на легалното и нелегалното. Момо съжителства с хора от ниските прослойки на обществото,  като сред по-интересните от тях е мадам Лола - бивш сенегалски боксьор, шампион в тежка категория, работи като травестит, чийто изкуствени цици са с различна големина.

Случва се така, че мадам Роза се разболява тежко, поваля я неизличима болест, а Момо преживява тежко нейните мъки, тъй като тя е единственият му близък на този свят. Момо прави всичко в неговата немотия за да бъде възможно най-дълго с мадам Роза. Редуват се тъжни и весели случки. В една от тях Момо извика местен наркоман да бие инжекция на мадам Роза, но наркоманът обърква инжекциите и вкарва своята дневна доза в дебелия задник на еврейката....

Ромен Гари ни описва един мултиетнически свят, с колоритни герои от ниските прослойки, които съжителстват без набитата политическа и религиозна омраза, без предразсъдъци. Лъсват чисто човешките проблеми характерни за всички хора от бедните нива на обществото, независимо от техния пол, религия или цвят на кожата.

Странен, много странен роман, на моменти наистина напомня лудориите на Борис Виан, но роман изпреварил времето и рамките на тогавашното мислене. Определено ще потърся и други неща на Гари.

Благодаря и на човека, работещ в книжарница, който ми препоръча тази книга. Определено силно попадение.

Други ревюта:
Блажев (+ ревю на "Голям гальовник")
Smiling
.

8 коментара:

  1. Пробвай "Нататък билетът не важи" ;)
    После можеш да минеш четирите книжлета на Ерик-Еманюел Шмит Оскар и розовата дама, Господин Ибрахим, Маларепа и Синът на Ной :P

    ОтговорИзтриване
  2. Хващай първо "Голям гальовник", после ннатам :)
    Гари е един от настолните ми писатели... от най-интимните ми :)

    Има уникално интересна биография. Като откача малко време ще сипя инфо :)

    ОтговорИзтриване
  3. Браво Ламот :)Тъкмо ще видя какъв режисьор е Ромен Гари :)
    Kill!
    http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2731952

    ОтговорИзтриване
  4. Ха, ха :)
    Ето я и филмовата адаптация на романа :)
    Мадам Роза
    http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=433331

    ОтговорИзтриване
  5. Яй, Вал, мерси за линка към филма! Веднага си го тегля :) Ще ми е интересно да го изгледам, както съм чел прясно книгата :))

    Светле, наистина много интересна му е автобиографията :) Най-накрая уцелих автор, който ти допада :) Ще потърся негови неща, даже сега ще мина да взема една от майка ми :)

    Ей, Зори, искаш да ме разориш ли? :р Все пак прегледах книжките на Шмит, поне са мънички по 50-100 страници :) Ей така се пише :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да те разори изобщо предложението на Зори. Подкрепям го и аз. :) Виж там, където те пратих за Упражненията по стил. :Р

      Момо е много сладък и във филма. Но там не се усеща толкова стилът на Гари, нито простичките детски мъдрости:
      "Това, когато майка ми не успяла да се абортира, си е жив геноцид. Животът не е лъжица за всяка уста."
      "Мадам Роза казва, че животът може да бъде прекрасен, но още не са открили истинския, а дотогава все някак трябва да се живее." и т.н.

      Изтриване
  6. Точке, аз намерих в библиотеката на майка ми "Корените на небето" :) Чела ли си я? Сложих си я в списъка за четене. И на мен много ми допаднаха някои неща, които каза Мохамед/Момо. Наистина книгата е стойностна, трябва да изгледам филма, като намеря време :)

    ОтговорИзтриване
  7. Не съм я чела, препоръчаха ми я отдавна. Можеш да ми я приготвиш за ръдъто. :Р

    ОтговорИзтриване