неделя, 24 юни 2012 г.

"Зъл мрак, угаснали звезди" - Стивън Кинг

 Много ме мързи да пиша при такова слънце, но ще се напъна :D
 
Любимите ми неща на Стивън Кинг са "Особени  сезони" и "Четири след полунощ". Почеркът им е един и същ - съдържат по четири новели, обединени от един общ мотив.
В "Четири след полунощ" основната тема е страхът, както и последствията от него върху психиката на всеки човек. Дали това ще е страх от неизвестното, непознатото (Ланголиерите), страх, породен от травма в детството (Библиотечна полиция), или страх, породен от комплекси и самота ( Таен прозорец, тайна градина; Слънчевото куче) - все е онова остро чувство, което така силно влияе върху светогледа ни.
В "Особени сезони" Стивън Кинг бе поставил на изпитание волята на своите герои, изследвайки докъде би се разпростирала тя. Волята на група малчугани, тръгнали на опасно пътешествие (Тялото), волята на несправедливо обвинен интелигентен човек (Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк), волята на майка, решена на всяка цена да роди своето дете (Начин на дишане).



Когато видях, че "Зъл мрак, угаснали звезди" е писана по същия модел, веднага си я взех, въпреки солената цена. Чудех се кой Стивън Кинг щях да срещна в книгата - стария добър Крал, или разочароващия нов такъв. Е, срещнах и двамата.

 И тук имаме един основен мотив, а именно - възмездието и неговата природа. Набързо за четирите новели:

"1922" - Фермер разказва за драматични събития в личния си живот, които се случват през 1922г. Тогава решава да се отърве от съпругата си след спор за земя, която става пречка за съвместното им бъдеще. Фермерът успява да прикотка своя син и заедно, по доста недодялан и груб начин, успяват да убият жената. Но оттам насетне започва техния кошмар... Последствията са жестоки, дори прекалено сурови.
Това е най-доброто произведение в книгата, което напомня за стария Кинг. Оставя те да се чудиш дали някои от нещата са реални или са плод на въображението на човек, изтерзан и покрусен от вина и угризения.

"Големия шофьор" - Авторка на криминални романи бива жестоко изнасилена и пребита от грамаден дебелак. Едва оживяла, тя решава да търси отмъщение... Темата е твърде сериозна, на моменти се проявяват психическите травми, получени след изнасилването (разговаря с котарака й, както и с други образи), но новелата е далеч по-неубедителна от например "Библиотечна полиция", която разглеждаше подобна тематика.

"Изгодна сделка" - Понеже разказът е само 40-50 страници, ще си позволя спойлери. Мъж, болен от рак, чийто шансове са минимални, среща амбулантен търговец на име Ялвод (игра на думи очевидно за Дявол), който му предлага сделка - да го излекува. Но в замяна ще трябва да избере човек, който мрази, и върху който да прехвърли негативната енергия. Болният човечец избира своя най-добър приятел  от гимназията, който е богаташ и към който сякаш съдбата е прекалено благосклонна. Ролите се разменят. Животът на най-добрия му приятел главоломно се свлича, докато неговият процъфтява. Общо взето това е. На мен ми се струва незавършен, идейно и сюжетно. Щеше да ми хареса, ако имаше още един туист и нещата пак се бяха обърнали.

"Щастлив брак" - новела за жена, която научава, че съпругът й е сериен убиец, убиващ по особено жесток начин.  Тя решава сама да се заеме с този проблем... Не лошо като идея, но някак твърде банално му видя сметката :/ Твърде холивудско.

---

Нелош сборник, но далеч от нивото на "Особени сезони" например.  Много ми хареса послеслова от Кинг в края на книгата. Там той казва: "Нямам нищо против "интелектуалната" литература, в която, общо взето, необикновените герои попадат в обикновени ситуации, но като читател и писател проявявам по-голям интерес към обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации"

Други ревюта при:
Бран 

8 коментара:

  1. А може да пише и за необикновени герои в необикновени ситуации. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бях попаднал на "Щастлив брак", но както казваш ти, не блестеше с оригиналност. Затова и реших да не търся сборника, но думите ти за "1922" и "Изгодна сделка" са на път да ме разубедят.

    ОтговорИзтриване
  3. Много килъри , и канонада от изнасилвания :)
    В "Антропофагус" основната тема е страхът от людоеда !!!
    http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3066576

    ОтговорИзтриване
  4. Особени сезони и Четири след полунощ съм ги чел по два пъти. Наистина те са четива, което те завладяват напълно. Но нещо не ми се стори ентусиазиран коментара ти относно новото произведение на Кинг. Между другото каква е цената на книгата?

    ОтговорИзтриване
  5. Фокси, 22 лева е. Сам прецени дали си заслужава :) "1922" е страхотна новела и много напомня тези от Сезоните и 4-ри след полунощ :)

    Вал, еха и изненадващ секс ли има (т.е. изнасилвания! :))

    Чивас, дано ти харесат, ако решиш да си го вземеш :). "1922" наистина ми хареса, но не знам дали мнението ми е меродавно :) После сподели и ти какво е мнението ти :)

    Ностро, и такива е писал :) Важно е въображението :)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудя й се още откакто е излязла и продължавам след ревюто ти. Ще споделяш само еднозначни впечатления, след такива аз си знам какво да правя. :Р

    ОтговорИзтриване
  7. Точке, нека ти е гадно :Р Не е лоша, но и не е нещо голямо :) Цената й е солена обаче :/ Бих ти препоръчал други неща на Кинг, но като те знам, вероятно ще си ги чела вече :))

    ОтговорИзтриване
  8. Допадна ми, добра книга. Подкрепям автора за 1922- не можах да го оставя, адски силен разказа с доста драма и увлекателност, разтърси ме!
    Е, историите не са най-доброто от Кинг, но в сравнение с другата комерсиална литература, са просто чудесни и въздействащи!

    ОтговорИзтриване