вторник, 11 октомври 2011 г.

Майк Резник - "Господарите"

 Понякога попадам на страхотни книги и "Господарите" на Майк Резник е една от тях. Тя ми напомни на Станислав Лем и приключенията на Ийон Тихи - смесица от хумор и философия, забъркана с подобаваща доза въображение.



Резник е бил голям любител на африканския бит, история и култура, често посещавал континента и размишлявал върху теми като колониализъм, човешка експлоатация, традиции и прочие. Така му е хрумнала идеята да стартира поредицата от "Хроника на човешкия вид", в която разказва за развитието на човека след като покорява звездите и космоса. Американецът е забелязал, че цялата историята на човечеството се повтаря циклично - появяват се империи като римската, британската, тези на Александър Македонски, на инките и маите (може да включим и САЩ в това число), които доминират, експлоатират, култивират и непрекъснато се стремят да са на върха, а накрая залязват и биват изместени от други. Точно както е устроената натурата на човека.  " Господарите"  не е само едно проследяване на цялата човешка история по един оригинал начин, възползвайки се от инструментариума на фантастиката, но  е и изследване на човешката психика, пориви, желания, на положителните качества и недостатъци.

Творбата е разделена на 5 части озаглавени така: Републиката, Демокрацията, Олигархията, Монархията и Анархията. Всяка част се състои от кратки отделни истории, тематично разделени и носещи заглавия като "Пионерите", "Търговците", "Медиите", "Адвокатите", "Философите", "Олимпийците" и т.н. Резник е иронизирал не само непрекъснатия стремеж на Човека да граби ресурсите на чуждоземни планети и да налага волята си, но и осмива някои чисто социални явления. В главата "Миньорите" е насочил вниманието си върху алчните изнудвачески профсъюзи, в "Администраторите" - върху тромавата бюрокрация и незаинтересованост, в "Дипломатите" се обръща внимание на коварната хищническа политика, в "Медиите" темата пък е свобода на словото и т.н.

Бях си набелязал много цитати, защото книгата е пълна с идеи, но ще посоча само две:
"Говори се, че човек е социално животно, а някои задълбочени мислители твърдят, че той е политическо животно. Познавам жени, които биха се заклели, че той е сексуално животно. Във всички твърдения има известна доза истина, но нито едно от тях не е напълно вярно. Защото човекът е СЪСТЕЗАТЕЛНО животно."


"- Религията е духовна патерица , но и духовно оръжие. В качеството си на патерица тя предлага всеобхватен отговор на необяснимото, докато за далновидни мъже като Мойсей тя е могъщо оръжие, с чиято помощ те налагат своите възгледи, представяйки ги за Божия повеля.
Всяка стъпка по пътя на прогреса превръща глава от библията в безобидна поезия..." 
 Самата история за това как се сдобих с книгата също е поучителна :) След дълго търсене я намерих на "Славейков", разбира се на скромната цена от 15 лева. След дълги преговори, които ми напомниха на времената, когато пазарувах из ориенталските пазари, накрая я взех за 16 лв., но в допълнение получих още две книги на Резник :)


.

18 коментара:

  1. Резник е сравнително симпатичен автор, но никога не е успявал да ме грабне. Образите му са винаги прекалено изчистени, прекалено стереотипни, което му пречи да прикрие достатъчно добре проповедите.
    Любопитно ми е дали някой някога се е замислял да напише документална научна фантастика, разкарвайки излишните литературни герои, които само смъкват качеството. Единственият подобен опит, за който се сещам е на братя Стругатски.

    ОтговорИзтриване
  2. Мо, следващото закупуване на книги, което смятам да направя, трябва да се извърши в твое присъствие и с дейното ти участие в пазаренето :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, добре, но само ако после черпиш какао поничка :p Не знам дали ще ти излезе изгодно:р

    Гост, не съм му чел другите неща на Резник, затова вероятно си прав за тях, но специално за "Господарите" самият формат на книгата не предполага наличието на комплексни герои :) Това са около 30 кратки истории от по 10 страници, с отделни герои и теми, няма как да се изследват характерите в дълбочина, това не е и целта на книгата. Идеята е друга, а Резник се е справил чудесно. Не видях да има ненужни герои или нещо от сорта. Поне на мен ми хареса :)

    ОтговорИзтриване
  4. Няма да ти кажа къде я има за 2 лв., за не се ядосваш. :Р Това местенце съм го спестила в оня списък. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Точке, знаех си че си гаднярка :( С тия 13 лева знаеш ли колко шоколад щях да си купя, щеше да остане и за теб :/

    ОтговорИзтриване
  6. Аз съм на диета от днес. :( Само да си довърша трите Милки с цели лешници от хладилника. :Р

    ОтговорИзтриване
  7. Имаш три милки и не ги споделяш с МЕН!!! Никакво състрадание няма в теб :(

    ОтговорИзтриване
  8. От мен да мине и да видиш, че не съм такава проклетия: друг път поглеждай в auction.bg и prodavalnik.com. Между многото боклуци, ако поровиш, има страхотни книги за по лев-два-три, със снимки, за да прецениш състоянието им и продавачите обикновено са много учтиви и любезни. И повечето са от София, така че ще спестиш куриерските. ;)
    В момента се радвам на една от там, само за левче, неотваряна изобщо.

    ОтговорИзтриване
  9. AAAAAAAA, верно я има за 2 лева :( Мамицата му, преебах се :(

    Е, ама Точке, можеше да ми спестиш тази информация, поне да не се ядосвам :/ На всичкото отгоре я предлага жена, можех и друго да получа :/



    В такъв случай, ще черпиш ли една книжка: :)

    ОтговорИзтриване
  10. Останаха ли такива книжки, които още да нямаш? ;) Чудя ти се и на теб вече къде ги слагаш. :)

    И не се ядосвай, следващите пъти ще си на далавера, ако ровиш повече. :D

    ОтговорИзтриване
  11. Да ти кажа вече нямам, затова почнах да ги слагам при нашите :)

    От друга страна аз обичам да се разхождам навън и да разглеждам сергии с книги, докато ям сладолед например и после да си купя някоя :) Зимата обаче ще я карам по евтиния начин :)

    Баси, има я за 2 лева!!..... Още ме е яд :(

    ОтговорИзтриване
  12. И аз обичам, така удоволствието е по-голямо. :) Но тук почти не зареждат с нищо ново, само двама-трима са, обрала съм ги вече :). А преди мен винаги и най-случайно е минал Ностро и познай какъв богат избор е оставил. :( Затова ровя из сайтовете.
    Само тази все още ми се опъва. Ако я мернеш някъде, свиркай. Поболях се за нея - това да ти е за утеха, че не се ядосваш само ти. :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ай, Ностро ти краде книжките от пазара! Леле, ами причакай го в някоя тъмна уличка и си вземи възмездие :) предлагам да ползваш кухненска дъска за пляскане :р :)

    Точке, добре ще го имам предвид. Ако я мерна ще я взема после ще ти я продам двойно (като на приятел) :P :)

    ОтговорИзтриване
  14. Мисля, че този подход като универсален такъв би паснал не само за него, но и за теб - по случай евентуалния много приятелски жест. :Р

    ОтговорИзтриване
  15. ахам, приветствам, приветствам :)) Да знаеш, колкото по-силно го удариш, толкова повече значи повече го уважаваш :р Така че смело пухай :Р

    ОтговорИзтриване
  16. Хаха, и аз ще си я поръчам за 2 лева, Ламоте!
    Мерси, Точе, в следващите два дни няма да минавам да обирам букинистите. Можеш да се чувстваш спокойна. След това обаче не обещавам. :D

    ОтговорИзтриване
  17. Браво, Ностро, сега очаквам цялото блогопространство да дойде и да почне да ми се подиграва :( И всичкото заради Точка :(

    ОтговорИзтриване
  18. Нямаш ли опция за забрана на досадни коментари в блога си? Можеш да започнеш с моите. :Р

    ОтговорИзтриване