петък, 14 август 2015 г.

Андерш де ла Моте - "Измамата"

Финалът на трилогията се оказа разочароващ, най-вече заради провала на де ла Моте да представи нещо ново, иновативно или поне нещо запомнящо се. Първата част "Играта" започна отлично, засегната бе интересна тема, а авторът елегантно се надсмива над модерния интерактивен свят, в който всеки бленува да стане популярен в социалните мрежи и да събере най-много "лайкове", гледания, прочитания и т.н. Представени са интересни герои с всичките им недостатъци и страхове. Във втората част "Тръпката" се разглеждат теми като значението на споделената в интернет лична информация, дирижирането и управлението на тази информация, както и манипулирането на мнения и възгледи. След двете обещаващи книги с нетърпение очаквах третата, но в нито един момент тя не достигна нивото на "Играта" и "Тръпката".



В "Измамата" не е разгледан в дълбочина нито една тема, няма социална критика, няма и водещ мотив  като в предните две части. Фокусирано е предимно върху събитията, които бурно се вихрят около главните герои, Хенрик и сестра му Ребека, като това донякъде принизява последната трета книга до криминален роман, който с нищо не се отличава от останалите на пазара и тъне в посредственост. Оставам с усещането, че Андерш де ла Моте предварително е събрал материали за построяването на три къщи, но разточването в първите две довежда до това, че последната къщичка се е наложило да бъде построена с кал и клонки. Дори непрестанните обрати и туистове, с които авторът се опитва да държи в напрежение, тук вече не работят, тъй като читателят вече е подготвен и знае какво да очаква. Постоянният терор, на който е поставен Хенрик, или НР,  започва да става досаден. Любовната нишка, която се оплита около Хенрик, е може би една от малкото положителни страни на книгата.

Като цяло трилогията обаче много ми хареса, Андерш де ла Моте е успял да разчупи стереотипите на трилъра, издигайки го в съвсем други измерения. Ето и че чрез екшън-трилър един автор може да направи дисекция на обществото, което все повече се превръща в зависимо от мрежата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар