петък, 16 септември 2011 г.

Бен Голдейкър - Псевдонауката

Поръчайте си вълшебните таблетки "Пръц прас" само за 99.99 лв.! Ако поръчате сега ще получите 2 опаковки!





Живеем в доста странен свят, в който непрекъснато някой се опитва да ни пробута поредния чудотворен медикамент. Някои от тези шарлатани станаха милионери благодарение на наивността и лековерието на хората, липсата на осведоменост, като се възползват и от доверието към науката (и съответно съсипват имиджа  и същността й). Точно поради тази причина, в книгата си "Псевдонауката",  Бен Голдейкър се е заел да разкрие тези измами от страна на фармацевтични, козметични компании, както и на различни нутриционисти, хомеопати и други евтини печалбари. Не искам да разтягам локуми, затова ще се спра върху някои от основни точки, които ми направиха впечатление в книгата:

Плацебо ефект -  както знаете, плацебото е лъжливо лечение, при което се изписват различни терапии, хапчета или инжекции, които нямат никакъв реален ефект, но се цели да се въздейства върху психиката на пациента, който уж може да се почувства по-добре след това. Типичен пример за това е хомеопатията, при която на практика се ползват "захаросани" хапчета, които в действителност не вършат нищо. Бен Голдейкър се е заел да разбули всички измами, които седят зад този бизнес с хомеопатични лекарства, както с детоксикациите, антиоксидантите и т.н.

Ефектът на Хоторн -имало теория, според която при по-добро осветление можело да се увеличи производителността в даден завод. Лично Томас Едисън отишъл и направил експеримент в завода "Хоторн" на Уестърн Електрик" в щата Илинойс. И действително - когато увеличавали нивото на осветеност, изследователите установили, че производителността се увеличавала. Но когато намалявали осветеността, производителността пак се увеличавала. Това е така, защото като кажете на работниците, че са част от специално изследване, проучващо производителността и после направите нещо....те наистина я повишават. Това е като плацебо ефекта. Голдейкър ясно доказва  как се нагласяват някои резултати от изследвания, как се избира неправилен подход, като с това излиза извън рамките на медицината и дава точно определение каква е същността на науката.

Учените-авторитети - много често някои учени и професори се мислят за недосегаеми и недостижими авторитети, и започват да злоупотребяват с това. Щом са професори значи много знаят и лековерните хора биха ги последвали без много да мислят. Бен Голдейкър отделя специално внимание на два феномена - професор Патрих Холфорд и д-р Джилиан Маккийт, доктор на науките. Двамата са нутриционисти, т.е. специалисти по храненето. За да си създадат пазарно пространство и да оправдаят съществуването си, те забулват храненето с тайнственост и го правят свръхсложно, за да подхранят нашата зависимост от тях. Д-р Джилиан Маккийт е телевизионна знаменитост, авторка на бестселъри, има асортимент от храни и загадъчни прахчета, може да ви даде хапчета за всичко. Вече е и мултимилионерка. В книгите си тя препоръчва да ядем по-тъмните листа на спанака, защото съдържали повече хлорофил, а те са били "богати на кослород" и щели "наистина да оксигенират кръвта ви". Богат на кислород ли е хлорофила? Не! Той спомага за производство на кислород. При слънчева светлина. А в червата ни е доста тъмно. Колкото и хлорофил да изядем, дори и д-р Маккийт да ми навре в ЗАДНИКА фенерче, пак нямаше да усвоя кислород чрез червата си, защото червата са приспособени да усвояват храна, а белите дробове са оптимизирани за усвояването на кислород.
Голдейкът направо я разнищва отвсякъде, нея и всички останали нутриционисти :)

Медиите - медиите са много сериозно средство за дезинформация, манипулация, както и за популяризиране на всякакви съмнителни продукти и теории. Медиите правят пари. Журналистите винаги гледат да публикуват някакви гръмки и шокиращи заглавия, с които да привлекат вниманието на масите, обикновено базирайки се на гореспоменатите авторитети-самозванци. Голдейкър обръща сериозно внимание и на тях в може би най-любопитната част от книгата.

Статистически данни - Голдейкър шеговито ни учи как да станем профита в манипулирането на данни и статистики.  Шегата настрана, но наистина той ни дава ясна представа какво представляват науччните изследвания и статии, както и науката като цяло.



Въпреки, че на моменти е "суха" и понякога изпъстрена с ненужни данни, аз наистина ви я препоръчвам :) Още повече, че можете да си я вземете с голямо намаление (наистина е голямо) от издателство "Изток-Запад" ( а и да се похваля, получих напълно безплатно каталози и показалец :))
Тук е мястото да благодаря на Блажев от Книголандия за препоръката му на тази чудесна книга, а и може да прочетете далеч по-професионалното му ревю тук :)
.

21 коментара:

  1. Скоро ще дойде и в моите ръце! :)

    Ламот, искаш ли да си намерим опитен мишок / сини очи, метър осемдесет и пет примерно/ за провеждане на опита с фенерче и спанак? :P

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ревю, успял си да се удържиш, не като моето изсипване. Щастлив съм, че книгата ти е допаднала! Сега да видим как да се доберем и до хората, които наистина имат нужда от нея :)

    ОтговорИзтриване
  3. Палци - горе, хомеопатията - долу!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудно! Ще видим кога момците от "Изток-Запад" ще ни уредят и нас! :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ламоте, казвал ли съм ти колко си фотогеничен, особено като си мърдаш горната устна? Не? Ами това е, защото не обичам да лъжа. :D

    Плюс това, ако кажа нещо такова, трябва да имам поне два псеводнаучни източника, които да го потвърдят. Пък аз нямам, щот не мога да им платя. :(

    Забранявам ти да четеш повече от петстотин страници на ден! Точка! :P

    ОтговорИзтриване
  6. И аз ще я пипна за ... между кориците.

    ОтговорИзтриване
  7. Ламоте, понеже не мисля да пиша ревю, ще споделя тук. Още в първите 60-70 стр. открих поне 3 причини да съм горда и щастлива:
    1. Нашето МОН, колкото и глупости да твори, е пропуснало мозъчната гимнастика в училищата;
    2. Избрала съм си джипи без хомеопатични залитания;
    3. Открих начин да разгонвам досадните дистрибутори на козметика по системата МЛМ. Ще им приготвя сбирка избрани цитати, например: "По принцип човек не поема добре разни неща през кожата си, защото нейната цел е да е сравнително непромокаема. Ако седнете с благотворителна цел във вана с бобена яхния, от това няма да надебелеете, нито ще почнете да пърдите."

    И аз благодаря на г-н Блажев за тази книга. :) При преиздаването й нека помислят за твърди корици, съдържанието предполага многократно разгръщане, а при цялото ми внимателно пипане, предната корица на моята вече се отлепва от тялото и ме е страх да продължа.

    ОтговорИзтриване
  8. Точка, перфектен коментар за книгата! И ние мислехме за твърди корици, но щеше доста да оскъпи книгата. Изключително изненадан съм, че корицата ти се разлепва, това по принцип не бива да се случва - дори и меките ни корици са качествено залепени и предназначени за многократно препрочитане. Ако имаш път, мини през офиса на издателството, ще ти я заменим веднага с нова, не правим компромиси с това.

    ОтговорИзтриване
  9. Не бива, но аз съм си карък. :) По същата причина не успявам и с телепортацията, иначе бих дошла още вчера лично да се оплача. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Точке, да не би да си пляскала някой непослушник с нея :р Шегувам се :р Но ако имаше с дебела корица, бих я предпочел :) Иначе като хартия е добра :) И шшш, може и тези от МОН да не знаят и току виж почнали да тъпчат децата с рибено масло за да станат по-умни :Д Ех, жалко че си я прочела, тамън исках да ти шитна някой чудодеен хап :/

    Блажев, поздравления за чудесната работа по книгата :) Наистина харесвам научн-популярните книги и е страхотно че сте се насочили към такива книги като тези на Хокинг, Грийн, Докинс :)Чакам още заглавия :) Честно казано съмнявам се точно тези хора да престанат да вярват в щуротии, но поне се надявам да се замислят след като прочетат книгата :)

    Танко, препоръчвам ти я, а Голдейкър има хубаво чувство за хумор :) Ушите ми в действителност са лееко по-дълги :)

    Ностро дее, недей ме издава :)) Ако продам 100 таблетки, ще осъществя мечтата си и ще замина за Перу или Китай на пътешествие. Даже и теб ще взема, не се безпокой :р :) Освен това, аз 500 страници ги прочитам за две седмици :) Кат ми се чете де :))

    Дринов, надявам се да ти я продадат по-скъпо, за да ти го натяквам :р Иначе 12 лв са нищо за такава книга ;)

    Бла, вярно книгата не е по темата за религиите, но ме изкефи как Бен се кодоши с тях на няколко места :))

    Ел, аз предпочитам опитът да се проведе върху синеока и руса мадама :р Хм, сетих се за някой :р Преди да си я прочела би ли си купила от таблетките рекламирани горе? Йефтино ги даам :)) :р

    ОтговорИзтриване
  11. Ламот колко пъти да повтарям че истината е в протестантизма :) И че тази книга трябва да се ковне на някое дърво :P Ще го направя като Мартин Лутер :D Преди години всички се превъзнасяха по Айн Ранд . А тя се оказа шибана сатанистка :D
    http://bg.wikipedia.org/wiki/Църква_на_Сатаната

    ОтговорИзтриване
  12. Viva Глазгоу Рейнджърс :D
    Извинявай за шегичките но днес е петък ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Вал, при цялото ми преклонение към британската монархия и култура, би трябвало да подкрепям Рейнджърс, но странното е, че католическо-ирландския Селтик ми харесват повече, имам слабост към келтите :) Противореча си, нали? :))

    Айн Ранд има много интересни идеи, проблемът е там, че хич не я бива да пише. Доста скучна е. Но пък есетата й и размишленията биват :))

    ОтговорИзтриване
  14. Eее, да наистина има някои качествени статии :) Но повече уважавам Едгар Алън По( велик протестантин ) с неговите канибалски истории :)

    ОтговорИзтриване
  15. Стига баламосва бе, Ламоте. Хич няма да ти се вържа, че си я прочел.
    И изобщо, трябва да съм пила "захаросано" хапче, че да седна да ти чета псевдоревюто.:P :P
    :)

    ОтговорИзтриване
  16. Миленке, не съм я чел разбира се! просто търсех случай да рекламирам таблетките ПП! За теб ще направя специална отстъпка! Плащаш 3, получаваш 2! :P :)

    Вал, Е.А. По се е оженил за 13-годишната си братовчедка, със сигурност е бил странен, най-малкото :))

    ОтговорИзтриване
  17. проздрав, Ламотий! вече бях решила, че ще се сдобия с творбата, защото на препоръките и мнението на г-н Блажев безпрекословно може да се разчита, и ревюто ти само доказва, че трябва да побързам... така де, да не изоставам с информацията ;)
    thumbs up!!! отказвам категорично промоционалните оферти с епитет "вълшебни" :P грух!

    ОтговорИзтриване
  18. Светли, чух че книгата има вълшебни свойства и лекува лековерие :р Ако ми купиш сладолед ще ти покажа как да гледаш в бъдещето чрез нея :Р
    Грух Грух :))

    ОтговорИзтриване
  19. Купуваааааам - карамелов, нали?!
    Поне две кила - едното за мен, да ти правя компания! Че сладолед най-сладко се яде в блогърска среда ;) 8) ееех, туй бъдеще - ненагледахме му се, ама нищо - ще надзърна пак, както ни учат важните учени (в твое лице) :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  20. Който търси намира. Аз как стигнах до тук!? Търсих :)
    Живи и здрави да сте момчета и момичета, че ви има и деянията в тази посока са човекополезни, смислени и интересни. Аз малко съм я закъсал с парите :( и си я дръпнах на английски. Но определно ми се иска да имам и българското издание. Дали пък няма вече да се пускат книжките в PDF формат, та още да им падне цената, а и по-лесно и бързо да става купуването? :)

    ОтговорИзтриване
  21. Светли, не съм забелязал коментара ти :*) Извинявам ти се :) Е, трябва да побързаме с яденето на сладолед, че вече започва да става студено :/

    Иво, ако живееш в София и отидеш да си купиш книгата от издателството (в случая Изток-Запад) ще получиш 30-35% намаление, което е наистина добро предложение (аз я взех за 12 лв и нещо). За pdf-ите си прав, наистина бг-издателствата трябва да помислят за такъв вариант, но предполагам че евентуалното им бързо и безплатно разпространение в интернет засега ги спира. Може да се свържеш и с Христо Блажев (http://www.knigolandia.info/), той работи за издателство Изток-Запад и мисля, че ще те посъветва как да си вземеш книгата най-изгодно или да отговори на въпросите ти :)

    ОтговорИзтриване