събота, 8 март 2014 г.

Жените пишат...

 Казват, че кръвта на жените е направена от шоколад. Макар много от тях да се опитват да го опровергаят, като не ядат шоколад уж за да запазят фигурата си ( но затова пък се наливат с кафе),  фактите са налице. Любовта на жените към шоколада е една от мистериите на науката. На практика Жените са шоколади, които обичат да пазаруват различни неща. Най-вече чанти, обувки, дрехи, дрънкулки и книги.

Е, тук ще се спрем на умението на жените да пишат. А те могат да правят това наистина добре, е, поне далеч по-добре, отколкото да карат автомобили, примерно. :Р Ето и моите топ 7 (за всеки ден от седмицата) на жените в литературата:

Мери Шели е един от пионерите на готическите романи, а "Франкенщайн" е несъмнено едно от най-известните (ако не и най-известното) и влиятелни произведения, поставили началото на ужасите в литературата. Шели публикува своя роман през 1818, когато била едва на 21 години, но и до днес красотата на романа и въпросите за взаимоотношенията на създателя и създанието стоят.

Мнозина считат "Убийството на Роджър Акройд" за най-великия криминален роман писан някога, поставил началото на т.нар. туист или изненадващ край. Славният детектив Еркюл Поаро изпитва проблеми при разследването и издирването на убиеца, а чрез него Кристи и до днес е най-продавания новелист за всички времена, с близо 4 милиарда продадени копия.

Харизматичната шведка създава някои от най-паметните детски герои като Карлсон и Пипи, а вече има и астероид, кръстен на нейно име. През тази или следващата година Шведската банка обяви, че пуска банкнота от 20 крони, на която ще бъде поставен нейния лик.

  • 4. Жените пишат фентъзи:  Джоан Роулинг - сериите за "Хари Потър"(1997-2007)
7-те тома за малкия Хари Потър се превърнаха в най-успешната и най-продавана книжна поредица в историята на литература, с продадени над 400 милиона копия. Роулинг се превърна и в най-влиятелната жена във Великобритания, а филмите по Хари Потър пък са най-успешната филмова поредица в киното. Цяло поколение деца, израснаха заедно с очилатия магьосник.

Алиенде е най-четеният испаноговорящ автор, а "Къщата на духовете" е преведена на над 37 езика. Нейният роднина Салвадор Алиенде е президент на Чили през периода 1970-73, а самият живот на Изабел е толкова бурен, колкото са и романите ѝ.

Всъщност Атууд е известна с блестящите антиутопии, но понеже не съм ги чел залагам на едно от най-свежите произведения, които съм срещал - "Одисеята на Пенелопа". В този приятен роман жената на Одисей разказва приключенията на своя мъж от нейна гледна точка. Пародия за стереотипите и лицемерието, за двойните стандарти и равенството.

Един от най-оригиналните романи, които съм срещал, в които Игън разчупва модела на мейнстрийм писането. Роман за Времето, което винаги се опитваме да игнорираме, неумолимо тече и оставя незаличими биологични следи по телата ни.

---


7 коментара:

  1. С притеснение дочетох...добре, че не си включил жените пишат еротика :-) че язък за добрата класация и хубавите думи :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Тъй ами... Писал, писал, а никъде не написал, че жените пишат Здрач и 50 нюанса сиво :P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ма моля те, Ламот е кавалер :-) днес решил да не ни обижда - здрачните нюанси в друг ден :D

      Изтриване
    2. Е, писането на еротика не може да е недостатък ;-)
      Ама и мъжете го правим - вижте Никълъс Спаркс например, но даже в писането на лигавщини жените пак са по-добри :Р :))

      Изтриване
  3. "Франкенщайн" не е първият роман на ужаса. Дори е спорно дали изобщо е ужас. Не, че не е ВЕЛИКО произведение :)

    ОтговорИзтриване
  4. Слави, никъде не е написано, че е първият роман на ужаса (това никога не може да се определи за нито един жанр), но определено е horror fiction, при това един от най-влиятелните. Ужасите се появяват като продължение на готическите романи.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Horror_fiction

    Не случайно "Франкенщайн" е споменат там многократно ;)

    ОтговорИзтриване
  5. С известно закъснение, но по-добре късно,
    отколкото никога, ще коментирам така:
    Каква чудесна публикация за 8 март!
    Много интересно и ... приятно! Благодаря ти.
    В навечерието на Великден сме, така че -
    Светъл празник, драги Ламот!
    Успех!

    ОтговорИзтриване