петък, 21 октомври 2011 г.

Zотов - "Еликсир в Ада"

Вероятно на всеки му се е случвало да попадне на книга и да си каже: "Я, това все едно аz съм го писал!" Е, аz попаднах на такъв писател, който не само харесва същите метъл банди като мен (Blind Guardian, Helloween, AC/DC и т.н.), но харесва и същите филми! Да не говорим, че zдравата е омаскарил библейските истории в поредния опияняващ еликсир, чийто поп-културни съставки предиzвикват хумористична треска :)



Но какво представлява Ада според Zотов? Един беzкраен град, иzвестен просто като Града, където грешниците иzтърпяват накаzанията си. Времето е ужасно, а бирата винаги се сервира топла. На всякъде гъмжи от досадни реклами на Кока-Кола (а теzи, които я харесват са настанени там, където има реклами на "Пепси"), по телевиzиите текат непрекъснати реклами, риалита и досадни сериали, a всеки жител непрекъснато си има проблеми с мобилните компании....

В романа на Zотов гастролират редица популярни личности, като  зa всеки е иzмислено подходящо накаzание от креативния отдел zа накаzания. Хитлер живее в еврейския квартал при еврейски пенсионери, Мария Антоанета пък се е уредила като секретарка на самия Шеф, Менделеев продължава да работи като лаборант, граф Дракула продава цветя, дон Карлеоне е съветник във Ведомството (всъщност това е Марлон Брандо, който не може да иzлеzе от ролята на Кръстника и продължава да говори по същия начин като във филма). Мерилин Монро пее в евтин клуб, където я целят с домати, Клеопатра е обикновена перачка, която си съсипва ръцете от некачесвения сапун, Сталин непрекъснато се забърква с проблеми и се крие. Роли също получават и Мао Дзе Дун, Брус Ли, Ленин, даже на едно място се споменава баба Ванга :)

Сетингът и саундтракът са също култови. Има си вампирски квартал, в който деня zапочва след като zагасят осветлението в Града (едни пигмеи се качват на уличните лампи и си гасят), има също и китайски квартал, Чайнатаун, в който може да си купиш какви ли не евтини джaджи, еврейски, арабски, даже квартал на тъщите, който вече е "същинския" Ад....


O, zабравих за историята! В Града върлува тайнствен сериен убиец с още по-тайнствен еликсир, който zапочва да иzбива някои от най-популярните личности, като ги праща в Небитието!  Полковник Калашников и неговия глуповат, но добродушен помощник Малинин се zаемат със zадачата да раzкрият таzи мистерия и да спрат беzчинствата. Една история, в която са замесени още и Евангелието на Юда, загубеното евангелие с апокалиптично Пророчество....

Толкова zа книгата. Може да посетите и блога на Zотов тук, с който може да си поприкаzвате, както го направих аz, а той е zемен човек. А може да прочетете и далеч по-добрите и забавни ревюта на:

Блажев (от него откраднах снимката ;р)
Ел (с чудесна рисунка, даже Zотов я похвали)
:)
.

13 коментара:

  1. Крадец! Но яко ревю! Отива във Книгогвоздея!

    ОтговорИзтриване
  2. Да zнаеш, че като отидем в Града никакъв шанс нямаме за Blind Guardian! :)
    А по тивито ще въртят само Масларова, рекламираща брошки...

    ОтговорИзтриване
  3. Аце-деце не са метъл. Убачи тая книга ми е съмнителна, не че нещо, ама Иво Сиромахов се беше опитвал да пише подобно нещо (даже го беше издал), а подобен факт винаги хвърля неприятна и миризлива сянка върху (предполага в случая добър продукт - какъвто е горепосочената книга).

    С др. думи - Сиромахов ме дразни.

    ОтговорИзтриване
  4. Трубадуре, да ми сравняваш Сиромахов със Зотов е все едно да ми сравняваш триколка с Бентли ебати :) Романите на Зотов са издадени преди нощниците на Сиромахов :) . А за ЕйСиДиСи-то - могат да се приемат за всякакви - рок, хард-рок, буги метъл, хеви метъл или хеви рок'Н'рол :) Както и да е :)

    Ел, като гледам каква си гаднярка и какви идеи имаш, съм почти сигурен, че ще те вземат за началник на Отдела за наказания :р Сигурно ще ме сложиш в апартамент без камили и само с чалга :(

    Блажев, мерси :) "Книгогвоздея" звучи като Рай за книгите, а ние сме като свети Петровци - решаваме кои да отидат там :))

    ОтговорИзтриване
  5. И Сатан влезе в твоя блог :))
    Enter The Devil
    http://www.cultmovieforums.com/forum/showthread.php?17549-Enter-The-Devil-(Frank-Q.-Dobbs-1972)

    ОтговорИзтриване
  6. Пак останах неразбран - аз не сравнявам, просто използвам всяка възможност да плюя по и.сиро-в, ама не може да почна директно със "сиромахов е ебаси фейла", требе си и прелюдия :)

    ОтговорИзтриване
  7. Мо, дори няма да крия отровната си завист, че имаш време да си четеш. А, че се шматкаш по потник из нета - това даже няма да го коментирам :P

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, не се оплаквай, нали съм все още с гащи :р А за четенето, не се притеснявай, не ставам по-умен от него, напротив :р

    Трубадуре, вярно е, не съм разбрал :) съгласен съм, винаги трябва да подхождаме със съмнение когато Сиромахов напише нещо :))

    Охо, Вал, пак монахини и секс :)) Юпии! :))

    ОтговорИзтриване
  9. zачетох се и чета, чета, иzбодох си очите и накрая нито един шоколад елZ не намерих.
    :P

    А токаджиите са си жив алтернативен рок!:P :D Аz като ги слушам и ми се ще да имах друга алтернатива.:D Нещо не се сдругарих с тая група. Но пък концертът им минала пролет беше супер, не мога да си иzкривя душата (че да вzема после да ида в ада...хич не обичам топла бира:))

    И трябва да вzема да я прочета накрая...

    ОтговорИзтриване
  10. *да имах алтернатива де, без "друга":)

    ОтговорИзтриване
  11. Миленке, как да няма шоколад Ел Z? Я виж кой е направил втория коментар :р :))

    Освен това в Рая е забранено да се пие алкохол, затова по-добре да идем в Града, където има поне топла бира :р

    ОтговорИзтриване
  12. Тази книга бробуди интереса ми :) Но странно в един сайт за онлайн продажба на книги пише, че е временно спряна... или аз пак нещо не съм разбрала.

    ОтговорИзтриване