понеделник, 17 октомври 2011 г.

Вече не правят такива книги :(

Всеки път, когато вляза в книжарница, виждам рафт на който има етикет "Наука" или "Научно-популярни книги" и където се излагат книги по различни теми. За съжаление напоследък виждам какви ли не глупости, като започнем от езотерични такива и стигнем до тайни истории на тайни общества. Намират се и такива като на Сейгън, Голдейкър и т.н., които контрират и атакуват псевдонауките, но честно казано това не би трябвало да е основната цел на книги, които се тагват като "Наука".

Малко е разочароващо, че изчезнаха онзи тип книги, които бяха едновременно забавни и образователни. Книги, които те потапяха в дадена област и бяха подходящи за малки и големи. И които се използваха както от начинаещи, така и забавляваха напреднали.
Тук не говорим за професионална литература, пълно е с такава, а за онзи тип книги, които те караха да се влюбиш в дадена наука и тя се превръщаше в нещо като странично хоби, което използваш от време на време за да си потренираш мозъка. Поне да не закостенее на стари години :)

Не говоря и за енциклопедии, също е пълно с тях, повечето от които са прекалено детински и имат повече картинки (не че това е лошо, де).

Ето няколко, които са останали от дядо ми и от тях съм научил доста неща, помагаха дори като бях ученик и студент:

 • Забавна механика 


Да си призная, като остарея планувам да напиша порно-механика, като ще има задачки като тази по-долу, но вместо шейна, момченцето ще е яхнало момиченце, а вместо наклонена равнина ще има счупено легло :р Смятате ли, че ще имам успех? А? :р • Пътуване из електротехникатаПокрай псевдонауките тази схема долу стана твърде популярна. Наистина е страхотна книга, ако я намерите си я вземете. Основата на електротехниката обяснена в прост и забавен стил :) Точно като за мен, защото сложните думички ме преспиваха в училище и университета :) • Занимателна география:


Любим предмет в училище :)

 • Математическа досетливост

38 коментара:

 1. Ееее, поне една има като ново издание:

  http://www.cenite.com/cena/%D0%97%D0%90%D0%9D%D0%98%D0%9C%D0%90%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%9D%D0%90+%D0%93%D0%95%D0%9E%D0%93%D0%A0%D0%90%D0%A4%D0%98%D0%AF/73583865

  Фроги

  ОтговорИзтриване
 2. Човеееееееееек, "Занимателната география" съм я чел десетки пъти и още помня какво ли не от нея! Ето това е книга за деца и си напълно прав в поста си!

  ОтговорИзтриване
 3. Фроги, тази я имам, същото издание като на Ламот, но другите не съм ги засичала нито из кашоните на антикварите, нито из сайтовете. Ще почакам неговите преработени издания. ;)

  Ламоте, не само по тези рафтове виждам какви ли не глупости, изложени така, че да ти грабнат погледа. Затова и рядко влизам вече, питам на касата за определена книга, носят ми я, плащам и си тръгвам. Предпочитам да пазарувам с куриер и наложен платеж и да не се ядосвам, гледайки за какви бестселърни дивотии са похабени тонове хартия.

  ОтговорИзтриване
 4. Точке, аз обичам изненадите :) Отивам в някоя кногопродавница и съвсем спонтанно си взимам някое неочаквано заглавие, един вид сам се изненадвам :)
  В момента приемам всякакви идеи за преработените издания, така че ако имаш някоя, сподели я! :р

  Блежев, моето издание също се амортизира от четене :/ Сега може и да е леко out-of-date, но пак е пълна с любопитна информация и пак бих я прочел :) Дано издават повечко такива книги :)

  Фрогии, въобще не подозирах, че има и по-ново издание на Занимателна география :)) Дано я намеря. За съжаление е с изчерпан тираж :/ Винаги става така :/

  ОтговорИзтриване
 5. Попаднах на една поредица от десетина книжки със заглавия от сорта на "Занимателна астрономия", "Занимателна ботаника" и т.н. Всъщност всичките си ги купих на куп за по един лев на книжка (аре сега, не ми завиждайте!). Мисля, че са издадени през 80-те, т.е. пак са си аут-ъф-дейт, но могат да се отбират интересни факти из тях.

  Иначе твоите и аз не съм ги засичал. Ще се оглеждам при букинистите. Може пак да открадна нещо из под носа на Точка, като "Физиците продължават да се шегуват" например. :D

  ОтговорИзтриване
 6. Да беше почерпил една бириШка поне за "Физиците ..." и останалите 30+ книги! :( Повече няма да ти казвам лично и специално, когато дядките напускат всичко по 1,50. :Р
  Остави им адреса си, да идват директно пред вас сутрин и ако нещо остане след това, да разпъват сергиите и за нас.

  ОтговорИзтриване
 7. Ностро, и аз имам доста такива книжки, но не всичките са направени добре. Специално за "Забавна механика" и "Пътуване из електротехниката" - това са две от най-ценните ми книги, тъй като са обясняват в забавен вид основите на две фундаментални науки, а и биха могли да ти помогнат и в практиката :) Само за химия подобна книжка нямам, ще трябва да помагате да си намеря :Р :)

  Точке, а дали дядките приемат подкупи? :р Ще им кажа като ти носят книжките да откъснат незабелязано по някоя страничка (на най-интересното) за да ти е гадно. На мястото на липсващите страници ще има бележка "Поздрави от Ламот" муахахахах. ама че съм гадняр, а ? :р

  ОтговорИзтриване
 8. И двамата сте гадни!!! :(
  Повече няма нито да ви показвам на какви литературни шедьоври съм попаднала, нито да ви говоря, т.е. да ви коментирам! :Р

  ОтговорИзтриване
 9. Ааа, Точе, за 30+ не се черпи, ми направо банкети се вдигат. Естествено обаче на мен не ми останаха стинки от толкова харчене по книги, та чакай си банкета без много надежди, чети повече и пиши повече, че да не изстине призрачната поредица, която си започнала. Всъщност, ако не напишеш още разкази по темата, ще започнеш да срещаш и бележки с надпис "Поздрави от Ностромо", муахахаха! :D

  ОтговорИзтриване
 10. Точке, така и така Ностро засегна темата, ще включиш ли секс между призраци във втората част? :-)

  ОтговорИзтриване
 11. Ако не ме болеше крака, така щях да ви наритам дупетата!
  Точе, никаква информация на тия, че се оляха...
  :))
  Ама за продължението съм съгласна с Ламот!

  ОтговорИзтриване
 12. Ел, не се оправдавай, може да ни напляскаш с някоя дебела папка от офиса ти :р

  А, аз си намерих Зотов в една книжарница, така че не ми я търси. дадох 14 лева, а малко по-надолу я имаше в кашони на една сергия за 5 лева :( Пу да му се не види, все се прекарвам :( Ти си виновна :р

  ОтговорИзтриване
 13. Ок.
  Остава да ми погасиш само транспортните разходи в размер на три порции наденички с картофки... И да не се измъкнеш, ей!

  Почвай "Алегрия към магия" - има чудесни разкази.
  "Смъртоносен интериор" такива идеи ми даде... :D :)))

  ОтговорИзтриване
 14. На вашите заповеди, полковник Ел! :)) Аз всъщност прочетох половината, но в момента се заех с друга книжка :) Не се и съмнявам, че ти идват такива идеи :р Човек да го е страх от теб и с бронирани гащи да трепери :р

  ОтговорИзтриване
 15. Ламоте, ако нарисуваш с думи сцената (тази тема ти върви доста добре), мога да се опитам съвсем евентуално да я допълня до някаква втора част. ;)

  ОтговорИзтриване
 16. Точке, в момента размишлявам върху дълбоко-философския въпрос - как по дяволите призраци ще правят секс, след като не се осъществява триене на ерогенните зони? Аве, горките призраци, никога досега никой не се е замислял върху този факт. Точке, ти може да си първата :р

  ОтговорИзтриване
 17. Елементарно, Ламотсън! Призраците са ектоплазма (каквото и да е ектоплазмата), така че дори да са вълнови функции на квантовите си вероятности (пак каквото и да значи това), то би се получила интерференция, която ще е пропорционална на изпитвания от призраците оргазъм.
  ПП: Ностро е виновен - той ме изпрати на псевдонаучни честоти!
  ППП: Това значеше "Точе, бий Ностро (сега вече освен причина си имаш и повод)!" ;))

  ОтговорИзтриване
 18. Гост, това ще го пратя на Точето, за да види, че от научна гледна точка сексът между призраци е ВЪЗМОЖЕН и никой няма да възрази срещу това!

  Йей :D

  Една пречка по-малко! :)

  ОтговорИзтриване
 19. Може би практикуват нещо тантрично-подобно, където не е необходимо проникване или допир, за да намериш пътя към (к)рая. Бяло петно ми е обаче, не съм го дискутирала точно с призраци, нито с практикуващите го светила в музиката. Не мисля и да пробвам лично, понеже ме влекат реалните, не абстрактните и отвлечени неща.

  П.П. gost, ако успея да го докопам, идея си няма какво го очаква.

  ОтговорИзтриване
 20. Гост, ако призраците са, дето викаш такива ми ти квантови, щом бъдат забелязани, вълновите им функции трябва да колапсират в нещо конкретно. В този смисъл, за да правят призраците секс, трябва някой да ги наблюдава, иначе ще са в състояние на суперпозиция и изобщо няма да е ясно правят ли или не правят. Откъдето стигаме до извода, че призраците правят секс само на светло и пред хора, т.е. са ексхибиционисти. Точе, ти си. :D

  ОтговорИзтриване
 21. Добре, добре, вече стана много сложно :Р Предпочитам тантра-теорията :Р

  ОтговорИзтриване
 22. Ностро, има и друг вариант:
  Сексът между призраците е самонаблюдаващ се. Т.е. Призрак1 наблюдава призрак2 и обратното, а двамата заедно наблюдават как правят секс. От тази гледна точка призраците са си самодостатъчни и образуват своя отделна Вселена. Това поставя нови въпроси за естеството на нашата собствена Вселена, като един от основните от тях е: "Коя топка е Земята?"

  ОтговорИзтриване
 23. Хм, Гост, вече мога да се обзаложа, че тази Призрак2, който е женски, има с една черна дупка от мъжкия Призрак1 :р

  ОтговорИзтриване
 24. Ха,ха секс между призраци :р Сестра Сара играе превъзходно :D
  http://itrulyloveamber.tumblr.com/post/11062015870/sheshallbleed-behind-church-walls
  А за книжка по химия - не съм срещал . Нали съм завършил химия на металите :)

  ОтговорИзтриване
 25. хромиране на стомани,а? :) Cr-Ni стомана е огнеупорна и затова е идеална за бронирани гащи :р

  Вал, клипчето е велико :)) Наистина много ми хареса :) може ли да ми кажеш как се казва песента? Ясно е, че накрая това "Lick my pussy and my crack" е пародия на рап песен, която беше хит преди време :)

  ОтговорИзтриване
 26. Нямам идея как се казва парчето . Тъй като не съм правил филмчето :) Явно е че трябва да се разфасова на части :D Подобно на един от великите гангстерски филми правени някога :)
  Prime Cut
  http://avetorrents.com/details.php?id=193550
  http://www.youtube.com/watch?v=3b9k1mqlF6Q&feature=related
  И да изгледаш този ПЪРВОКЛАСЕН ТОВАР :D Щото нема такъв филм :)

  ОтговорИзтриване
 27. Ай, стига бе! Дядо ти трябва да ми е набор:-(

  "Фрагменти" ("Осколки") Виталий Петрович Шелест изд. Наука и изкуство 1985г.

  ОтговорИзтриване
 28. И още по онази тема :D
  Alucarda, La Hija De Las Tinieblas
  http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2029188

  ОтговорИзтриване
 29. Вал, вече съм във Фейсбук :) Дабавих те като приятел :) Чакам потвърждение на сделката :р Брей, нов тракер се е появил изглежда :)


  Иво_иса, благодаря, това трябва да се прегледа :)

  ОтговорИзтриване
 30. Ламоте, голям си подстрекател! Вместо да си правя снежен човек в събота, подредих цял таван, докато си открия това. :)

  ОтговорИзтриване
 31. Точкееее! Край, купувам си билет и шперц и ида да ти обера библиотеката!

  Ако продаваш "Пътуване във физиката" ми свирни! Веднага ти давам два сребърника и 5 дамски чанти за нея! :р

  ОтговорИзтриване
 32. Що си мислиш, че можеш да ме подлъжеш с женски джуджавки, м? :D

  ОтговорИзтриване
 33. Добре де, ще ти дам комплекта ми с гаечни ключове :р

  ОтговорИзтриване
 34. С инструменти мога да те замервам от нас до вас и обратно. :Р

  Само замяна - ще ти дам и трите срещу "Животът ми като мъж", "Чай в пустинята" или “Историята на окото”. :)

  ОтговорИзтриване
 35. Ама даваш ми и трите, ако ти намеря една от горните :)) Леле, това е сделката на века :))

  ОтговорИзтриване
 36. Успех в търсенето! :D

  П.П. наблегни на първата и третата, понеже за втората вече имам някакъв хипотетичен вариант. ;)

  ОтговорИзтриване
 37. Велики книжки, велики. Имам ги до една, макар и да не ги знам къде са. Както е казал писателят, "Да имаш и да нямаш".

  ОтговорИзтриване
 38. Така е, много жалко, че не издават повечко такива в днешно време :/

  ОтговорИзтриване