неделя, 24 юли 2011 г.

Джо Абъркромби и "Отмъщението на Монца"

Ще ви призная нещо - никога не съм харесвал ортодоксалното фентъзи, от онези  с  провлачени истории за смели герои, красиви принцеси, принцове, страшни войни, магии и драми.


Затова бях малко резервиран към Джо Абъркромби и романа му "Отмъщението на Монца". Но още от първите страници ми стана ясно, че това е широко скроен писател, с извратено  чувство за хумор, разказващ развлекателно и най-важното - той не се церемони и не следва никакви правила. Всъщност ето ви едно интервю, в което британецът говори за книгата. Ще се убедите, че е симпатяга:


 Влияние - В интервюто Джо признава, че се вдъхновява както от литературни произведения, така и от киното.  Основно е черпил вдъхновение от филма на Джон Боорман - Point Blank (1967), както и от книгите на Макиавели, който е описал сблъсъците и междуособиците в политиката на италианските градове-държави през 15-16 век.

Свят и атмосфера -  Абъркромби е изградил един мрачен и тъмен свят на непрекъснати войни и политически интриги, изпъстрен с коварство, алчност, лицемерие и сервилност. Парите определят действията. Свят, в който липсва какъвто и да е морал. Приятелите стават врагове, а враговете - съюзници. Различаването на доброто и злото зависи от коя страна си застанал.
 
Тема и история - Темата за отмъщението е стара като света, тя заема централна роля в голяма част от класическите творби, като започнем от "Хамлет" и стигнем до "Граф Монте Кристо", а и до днес тя е актуална.
Главната героиня е жена, Монца Муркато, сама издигнала се от фермерка до военен лидер. Популярността й се увеличава, а нейния работодател, херцог Орсо, се притеснява да не заеме неговото място. Херцогът организира покушение, в което загива братът на Монца, а самата тя едвам оцелява. Хирург успява да я сглоби и излекува. Монца обаче иска вендета, кърваво отмъщение, и е готова на всичко за да го изпълни докрай. Нищо не може да се спре пред пътя й, не случайно я наричат Змията на Талинс. Голяма кучка е, несъмнено :)

Герои - Нещото, което наистина ме удиви в Абъркромби, е умението му да изгражда пълнокръвни герои, с всичките им тъмни страни и слабости. В книгата положителни образи няма, всички са готови да вземат своето и да следват целите си. В този свят на власт и сребролюбие, оцеляват само лукавите, хитрите и безкомпромисните. Британецът не ни е спестил нищо и не е тръгнал да ни залъгва с истории за идеализъм и справедливост. За съжаление този свят твърде много наподобява нашия, реален такъв... Има вероятност направо да намразите Абъркромби, заради начина по който се отнася с главните му герои. Ще ви накара наистина да тъжите за някои от тях.

Освен красивата и силна като характер Монца, в романа блестят още няколко героя. Дошлият от север здравеняк Тръпката, който иска да заживее по-спокоен и по-честен живот. В началото той казва:

"Кръвопролитието носи само кръвопролитие. Уреждането на една сметка само създава нова. Войната оставя горчив привкус в устата на всеки, който не е откачил"

Но в края на романа възгледите му се променят:

" Животът беше гадно копеле и даваше само на тези, които сами си вземаха. Животът беше на страната само на най-безскрупулните, най-кръвожадните, най-коварните и аплодисментите на тези глупаци го доказваха...."

Друг образ, който ми хареса бе този на Коска, вечно пияният командир и учител на Монца. Води предимно битка с бутилките, но той е генератор на онaзи жизнерадостна , честна и неприлична смесица от мъдрост и хумор:

" Всички се превръщаме в лайна като умрем, но не всички сме лайна като живи...Само повечето. Бог знае, че аз съм"...

Хумор - варира от черен през многоцветен, до направо гнусен :) Благодарение на него аз минах през тези 600 страници. Оригинален, странен, директен хумор, типичен британски. Някои от сцените направо не мога да ги забравя - след като прави секс, Монца хвърля 5 монети на любовника й, а той изсумтява: " К'во е т'ва? Чувствам се като курва", а Монца му отговаря:

"Значи ще убиеш човек за пари, но няма да лижеш жена за пари? Страшни принципи. Искаш ли съвета ми? Вземи парите и в бъдеще се придържай към убиването. Там поне имаш талант"

Сещам се за още една сцена, в която Монца пак прави секс, но я залавят както е гола, а един от наемниците вижда белезите от покушението и я пита от къде са й. Тя му отговаря:

"Ами бръснах си оная работа, и ми трепна ръката"

Не, не си мислете, че книгата е пълна със секс сцени, не знам защо, по дяволите, само тях помня :( Книгата всъщност е доста по-мрачна и тежка, отколкото изглежда. Без да помпозничи, Джо е наситил с точната доза хумор и мъдрост, толкова, колкото те да не досаждат и да направят приключението по-интересно.



Недостатъци - Абъркромби знае как да стигне от началото до края в една история, от точка А до точка Б. Проблемът е, че избира най-дългия път дотам. Ще е добре следващите му книги да са с няколкостотин страници по-малко :) Хич не ми се иска да е поредния автор на фентъзи тухли четворки, твърде ангажиращо и затормозяващо е. Иска ми се романите му да са по-концентрирани и по-директни, за да не се губи динамиката на действието. И да не се провлачва във времето. Това все едно да отидеш на кино и да изгледаш 5-часов филм.  Колкото и да е добър, ще ти писне някъде към третия час. Поне на мен ми се иска да е така, а Абъркромби наистина е страхотен писател, ще е жалко да се загуби из хилядите страници на дебелотомна поредица.

Леле...Това ревю стана бая дълго! Е, не всеки ден чета книжки по 600 страници все пак :)  Много по-различна е от всичко останало, каквото бях чел и се радвам, че се запознах с този млад, извратен и интересен британец. Не знам дали ще имам нервите да му прочета останалите му романи, но определено той е глътка свеж въздух във фентъзи-пространството. :) Не случайно трупа цели армии от фенове.

19 коментара:

  1. Моти, бива ли така! Сега и тая ли, дядо попе, да чета?! Нямате грам съчувствие към бедния ми слаб ангел, ама хич никакво, уважаеми :P

    ОтговорИзтриване
  2. Ламоте, ти нали не четеше тухли, м? :) Чакам си аз да ме зарибиш с някакви си стотина странички, а то какво се оказа ... Е, успя. :)
    Отбелязвам също, че до момента не си ме подвеждал.

    ОтговорИзтриване
  3. ОТ УПОР И Ли Марвин :)
    Вери найс мастърпийс :)
    http://zamunda.net/details.php?id=203525&hit=1

    ОтговорИзтриване
  4. Ламоте, от цитатите ми се струва, че нещо много "философстват". Мразя всички като вземат да се правят на мъже, а отгоре на всичко тук и жените се правят на такива. То ясно де, че една жена, ако не може да те напляска не е никаква жена, ама чак пък толкова. :D

    ОтговорИзтриване
  5. Ностро, о, не исках да пускам спойлери, ама и самите секс сцени бяха яки. В една от тях Монца пак правеше секс (!) и партньорът й не можеше да уцели хм *пещерата* хм, което много я ядоса :D В книгата има 3-4 секс сцени, но са паметни. Не знам дали да ти я препоръчам, може да изглежда като губене на време :)

    Вал, много ти мерси за линка, така исках да гледам този филм :) Всъщност нямам търпение, ще е ордьовър към вечерята

    Точке, имам уплах към тухлите, предпочитам книжлетата по 100 страници :) Не знам дали ще ти допадне, много странно, но ми се иска някой ден те прекарам с някоя книжка :р

    Зори, заповядвам ти да я прочетеш :р Инак ще пратя лошо ангелче да смята с колко лева си "вътрила" читателите на блога ти :Р Като спомена бедния ти слаб ангел, според мен той прави много бели :р

    ОтговорИзтриване
  6. Ламоте, да не намекваш, че ангелчето ми е леко паднало, та чак пропаднало :P
    Довечера ще мина през любимата книжарница, а после ще обиколя женския пазар за подходящ камшик, щото секс играчките са играчки, а един истински e друга работа.
    После чета и ... само чета - надявам се ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Иска ти се, Ламоте, ама тц или поне няма да е скоро :Р Вчера си поръчах известно количество (с гарантирано качество) при антикварите и това ще ми е последното за много време напред. Трябва и да се изчетат натрупаните книги, освен да събират прах. :) После Фнимателно ще си ревизирам списъка с твоите препоръки. :Р

    ОтговорИзтриване
  8. Да има да вземаш!
    Нямам вече сили за такива тухли... :(
    Като заякна малко - тогаз!
    :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ел, и аз веднъж да прочета дебела книжка и всички взеха да ми се подиграват :( Никак не е честно :( Заяквай бързо! Може да ползваш дебелите книжки като щанги :)

    Точке, препоръчвам ти "Историята на световните първенства по крикет", много е добра :р Също така се надявам да ти липсват страници на най-интересните моменти в книжките, които си взела :р Шегувам се :р

    Зори, не искам да съм лош пророк, но докато четеш ще пострадат доста хора :р Съмнявам се, че ще останеш само с четенето :р А ангелчето предполагам е дяволче под прикритие :р

    ОтговорИзтриване
  10. Че Аберкромби не е дебел, бре. За фентъзи мащабите си е бая скромен младежът. Не е чак като Зелазни, който можеше да изпълни със съдържание под 200 страници, но (английският вариант) е някъде около 600+ страници, сравнено с кошмарните 1200 на само една книга от Малазанската поредица, бих казал, Джо Абер. е умерен тухлописач.

    ОтговорИзтриване
  11. Трубадуре, ако го сравняваме с Ериксън е така :) Но на Ериксън вече не са тухли, ами направо щайги :) Честно си признавам предпочитам писатели от сорта на Геймън, Пратчет, Филип Дик, Зелазни, Шекли, които не успяват да разкажат историята си в рамките на 200-350 страници. От там нагоре вече почва да става сапунено :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ламоте, а предходната трилогия, която в момента издават Колибри, чете ли я преди да подхванеш Монцата? "Гласът на острието" и т.н.
    Мнение евентуално?
    Запланувала съм я за отпуската, та да знам друго да нося ли или само това :).

    ОтговорИзтриване
  13. Не съм ги чел, а и доколкото знам третата още не е излязла. В ревютата прочетох, че първата и втората свършват на най-интересното, което е малко гадно. А в интервюто Джо казва, че "Отмъщението на Монца" е отделна завършена книга, която се развива в същия свят като в "First Law"-трилогията, и затова започнах от нея, исках да се запозная с автора и да разбера защо получава толкова похвали. Признавам, в началото бе малко трудно да се ориентирам, но след това се оправях. Нетрадиционно фентъзи е, но ако беше традиционно, едва ли щях да я дочета. :)
    Вземи още някоя книга за всеки случай, та ако тази не ти хареса, да не ме биеш :р

    ОтговорИзтриване
  14. "Леле...Това ревю стана бая дълго!"

    Ами да, дълго е, аз чак сега го прочетох, пък ехеее кога си го постнал.:P
    Затуй и не ги захващам такива книги с по 600 страници и отгоре, щото има опасност епилога на внуците да го чета.:D

    ОтговорИзтриване
  15. Днес най-сетне си я купих и съм на 130-та страница.Ако утре съм кисела... ти ще си виновен :P
    И видя ли Ностро ква библиотека си е спретнал гадината му с гадина - бас държа, че го прави, за да ни дразни ;)
    Обърни внимание на най-горния рафт...

    ОтговорИзтриване
  16. Браво, Lammoth, страхотно ревю. Най-доброто за Абъркромби, което съм чел. Мислех, че аз съм се справил добре с рецензията на "Първият закон", която писах за АзЧета, но тази статия ме накара да се засрамя и да преосмисля нататъчните си творчески напъни. Не се бъзикам, между другото. Разбиваща статия : )

    ОтговорИзтриване
  17. Мерси за похвалните слова, мислех се, че никой няма да го прочете, защото е прекалено дълго.
    А следя "Аз чета" и видях ревюто ти (не знаех, че е твое де :) - и твоето е отлично развито :) Още не съм чел трилогията, събирам пари за нея :))
    И на мен Абъркромби ме върна към класическото фентъзи, беше се закотвило по някое време :)

    ОтговорИзтриване
  18. Tи пък за дължината ли се притесняваш? :Д Повярвай ми, фентъзи феновете, които четат по 312412451451 странични поредици не се страхуват от 2 страници ревю. Мен питаш ли ме как писах рецензия на трилогията, която е с общ обем над 1600 страници :Д? Под 2 страници word текст просто не виждам как може да стане.

    ОтговорИзтриване
  19. Данте, като се има предвид, че ревюираш трилогия не е дълго, напротив, много добре и стегнато си го направил. Аз трябва да я погледна таз трилогия, Абъркромби заслужава да му се отдели време :)

    ОтговорИзтриване