неделя, 7 август 2011 г.

"Топли тела" - Айзък Мериън

Сдобих се с книгата след като прочетох позитивното ревю в Книголандия (както и това на Бла), а и пък никога не бях чел роман, в който главни действащи лица са зомбита.



Няколко думи за автора. Както пише на задната корица, Мериън е прекарал целия си живот в района на Сиатъл и се е занимавал с инсталиране на топлопроводи, охраняване на електроцентрали, доставяне на смъртни легла за пациенти на приюти (хм, последното някак обяснява тематиката на произведението) и други подобни дейности.  Връзвал е някак двата края. Не е ходил в колеж и няма никакви спечелени награди. 

Впечатляваща визитка, нали? :))  Показва ни, че за всеки има място под слънцето стига да преследва мечтите си. Може и да не е завършил колеж, но се е справил много по-добре от колегите си професионалисти.

Мериън има и блог. А зомби-маниак като Саймън Пег е останал възхитен от дебютния роман на американеца. Айзък не е изпълнил  творбата с много събития: момче, превърнало се в зомби,открива че изпитва някакви странни чувства към живо момиче. Дали тези чувства ще го върнат обратно към живота? Къде е границата между живота и смъртта, и каква е разликата?

Ето ви и един цитат, който ясно ще ви разкрие посланието на "Топли тела" (колкото и наивно да звучи):

"Усмихваме се, защото така ние спасяваме света. Няма да позволим Земята да се превърне в гробница, в масов гроб, въртящ се около оста си в пространството.Ще плачем и ще кървим и ще желаем, и ще обичаме. Ще излекуваме смъртта. Ние ще сме този лек. Защото го искаме."

След като прочетох романа, имах нещастието да вечерям наденица, която на фона на още пресните ми спомени от книгата имаше вкус на подметка за обувки. Запитах се дали се различаваме от зомбитата и от първичните им инстинкти - менюто ни е пълно с плът, болка и кръв, ядем автоматично, серем и ходим на работа. Това се повтаря всеки ден. Празнотите между тези дейности запълваме с чувства, а от тях зависи дали наистина живеем. Без тях сме наистина като зомбита.

Макар и да не е кой знае какво, "Топли тела" ми хареса. Може би има много слабости, но е написана добре, чете се лесно и напълно изпълнява целта си.






17 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Оплетох се малко с имената - чело недопрочело коте книжки...

    Харесвам литература на тази тематика и ме заинтригува. Ще я потърся. :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Охо. Зомбита и любов - при толкова много вампири, ти естествено се заемаш с нещо по-различно. Да разбирам ли, че Мериън (при тово CV) е нещо по-различно и "човешко"?

    ОтговорИзтриване
  4. Wild cat, дано не останеш разочарована :) Тук и без това ме заплашват с физически разправии за лошо препоръчани книги :) Като Зори например (шегувам се :р) Доста е странна, в момента чета Зотов, той ми харесва много повече, препоръчвам ти го с две ръце :)

    Зори, за първи път чета истински зомби роман, хареса ми и Мериън е интересна личност, непрофесионалист, но е доста прям и затова е успял да пробие. Книжката има и хубав дизайн :) Определено е доста по-човешко :) Ако не ти хареса книгата, ще ти слугувам в Ада :р В Рая се отказах да ходя заради Зотов :р

    ОтговорИзтриване
  5. Аааа, аз никога не съм имала шанс и за двете - дай да живеем. А и скоро почва отпуската, ще се пробвам и аз с "Топлите тела"
    P.S.
    Монца не беше за изхвърляне, дишай :P

    ОтговорИзтриване
  6. Ламоте, Ел се пита кога намираш време да ги четеш тия книги... Аз отдавна спрях да се питам. :D

    ОтговорИзтриване
  7. Ностро, вечер понамалих порното, чета по 50-на страници и после захърквам :) Какво да се прави, остарявам, да му се не знае :( Негледането на порно е първи признак на остаряването :(

    Зори, аз съм абонат за ада, но ще гледам да отложа посещението възможно най-дълго. Офф, слава богу, че не е за хвърляне. Да ме биеш с 600 страници ще е болезнено :Р

    ОтговорИзтриване
  8. Ма ти защо мислиш, че ще ползвам тая книга за бой - Библията е къде, къде по-душеполезна. Имам една с чудесна кожена подвързия. Тежичка и масивничка. Даже има и релефни изображения на подвързията - за по-красива орнаментация на задника ти :P

    ОтговорИзтриване
  9. яй, заболя ме още при описанието *преглът*

    ОтговорИзтриване
  10. Ха, Ламоте верно остаряваш.;) Аз като ги прочетох тия "Голи тела" и влязох с очакването да видя поне снимки. И то не на голи, ами направо на разгорещени (голи) тела.:P

    Иначе и аз чета по 50 страници на ден - 5 преди за заспя и 0 в градския транспорт. Е, до скоро четях основно в градския, че пътувах мноооого дълго, обаче все си сядах. Сега пак си пътувам мнооого дълго и все не сядам.:(
    Еми така е, сменям жилище, сменям градски транспорт, сменям навици...ама така ще е, поне докато ми оправят метлата.:D

    ОтговорИзтриване
  11. мдааа, не на ТОПЛИ имах предвид.:))

    леле, днес съм много зле....отчайващо зле

    ОтговорИзтриване
  12. хахах, ама и заглавието съм сбъркала.:D
    е, нееее...баси майката

    ОтговорИзтриване
  13. Ех, Миленке, ако книжката се казваше "Голи тела" аз нямаше да я чета, ами щях да разглеждам картинките :)

    Е, ново жилище, нов късмет! Дано съседите ти не се казват "семейство Адамс" :р

    Какъв модел ти е метлата? :р

    ОтговорИзтриване
  14. Ай, ай, Миленчеее - какви голи мисли минават през главицата ти... ;) :D
    Аз пък веднага си представих как дузина разсъблечени, приятно мокри мъже перат на стълбите в новото ти жилище! :)

    Аве, Ламот! Ти нямаш ли домашни задължения, че ти остават толкова угнетяващо много свободни часове за четене? :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ай, Ел, разконспирира ли ме. Лъсна голата истина.:D
    И да ти кажа, аз мога и сама да си пера, ама нямам нищо против тия, дето ги спомена да ми простират прането, че ми е нависоко простора.:D За простора сериозно, разбрах, че преди мен там живяло доооста височко момиче.:)

    ОтговорИзтриване
  16. Яй, Ел, последната книга прочетох преди две седмици, а аз си избирам едни такива тънички за да си помислите, че чета много :) В сравнение с Шанара, Блажев и другите чета бая по-малко, пък и ти имаш повече ревюта на книги от мен :р
    Освен това нямам деца (светът все още не е готов да има още две-три идиотчета в повече), а и съм си наел евтини робини от Шри Ланка :р Поздрава е много хубав и точен :Д Йей!

    Миленке, значи ти и Ел измъчвате мъже и ги карате да ви слугуват само с едно намигване, а? Ех, какво щяхте правите, ако бог не беше направил мъжете леко глупавички като видят хубави мадами, а? :) :р

    ОтговорИзтриване