понеделник, 5 ноември 2012 г.

Книги, които не мога да чета.

За да съм честен с вас, ще ви кажа кои книги не мога да чета, или поне засега не ми се четат. За да не чакате ревюта за тях :р Не че имам кой знае колко читатели, де :р
  • 1. Езотерика и религия, заедно с всички мистични и псевдонаучни книжлета, вървящи с тях - астрология, гадателства, селф-хелп шитове, духовни извисявания,  приложна психология, парапсихология, извънземни, квантови енергии, оракули, медиуми, алтернативна медицина, хомеопатия, алтернативна наука и други алтернативни отпадъци.  

Да почнем от най-жалкото прахосване на хартия, в което битово-фекалните книжарници се надпреварват да продадат на душевно обогатените с квантова енергия люде безброй книжлета, които учат как да се  потърси астрална връзка с отвъдното и мистичното. Някой ден като хептем изкуфея и остарея може и аз да почна да медитирам върху вълшебно килимче, да пия захаросана вода с памет или да тегля една молитва на Йехова, та да ми спретне три палмови къщичка в рая.  Може и по-рано да започна, ако ми паднат три саксии върху главата, докато пресичам бул. Мадрид например. 

  • 2. Фентъзи тухли четворки и многотомни поредици  

Още един том от 1000 страници, после още. И още. Герои умират, идват нови, а с тях още 1000 страници. От опит знам, че нивото спада във всеки следващ том. Колкото и да е добър един автор, като тръгне да пише 4,5,6 или 12 тома тухли, просто идеята, стилът се губят някъде измежду страниците, а на тяхно място се възцаряват баналното, ленивото, монотонното и досадното. През годините съм ставал свидетел на постепенното превръщане на поначало много добри поредици в епохални сапунени опери. Не си заслужават книговремето, което ще отделя, ангажиращи са и доста ме дразнят като спрат историята по средата за да чакам следващия том/.

  • 3. Политико-икономическа пропаганда - тайни организации, световни конспирации, политически и икономически псевдо-анализи
С две думи - пенсионерска литература. От време на време някой полит-пънкар или изритан от всякъде журналист, може да реши да напише книга, в която да нареди цяла плетеница от мрънкания и конспиративни предупреждения, като се пробва да ни натрапи комплексарските си политически мирогледи. Характерни герои тук са политици, масони с пъклени планове, извънземни, илюминати и теории на конспирациите, консерватори и лошите либерали, зли учени, всичко гарнирано с нечувани сензации, скандални разкрития, дърварски икономически и политически анализи и т.н. Ммне, мерси.

  • 4.  Розова и тийнейджърска литература (ако може да се нарече така, де)

Застаряващи подмокрени писателки изливат бляновете си на хартия. Крехки и колебаещи се героини, които са поставени пред трудния избор с кой да се чифтосат сред многото мускулести мъже, върколаци, вампири, караконджули и други чифтокопитни.
Звучи тъкмо за мен, нали? :D :D

  • 5. Как да станем богати! Как да забогатеем! Как да станем красиви! Предприемчиви! Прочетете биографията на Бил Гейтс! На Стив Джобс!  
Аха, с една-две прочетени книжки и хоп.... ставате милионери. Така е реалността, да знаете

-----

Е, общо взето е това. Както виждате, не съм чак толкова капризен :P
.
.

12 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Точка 3 ми е любима, имам един такъв съсед, постоянно се опитва да ми пробута нещо за четене :)

    ОтговорИзтриване
  3. само - САМО - по точка 2 имам леки възражения, и давам конкретен многотомен пример - Реймънд Фийст, "Сага за войната на разлома" - ша ма прощаваш, душо!!! :)
    За другото си ПРАВ - безпрекословно...
    И книгите на 14-ия Далай Лама Тензин Гяцо не ги причислявам към точка 1, да сме наясно!!! :D

    ОтговорИзтриване
  4. Хм, прекрасно е да ми допадат всички точки до тук. Обаче това ще рече ли, че четеш Хорхе Букай и Паоло Куельо (предварително се извинявам, ако имената на втория са объркани ;)
    Щото на мен Хорхе ми наподобява на селф-хелп, а бразилеца така и не го обикнах.
    От чисто женско любопитство питам :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, Ламот е най-големият фен на Хорхе Букаке и Паоло Кукундрельо. Спал е пред книжарниците, когато е предстояло издаване на техни книги и дори има автографи от двамата - по един на всяка буза (задна). :D

      Изтриване
    2. Ихаааа :)
      Ти си ги виждал ли ( бузите де ) :D

      Изтриване
    3. Правилният (риторичен) въпрос е: Кой не ги е виждал! :P

      Изтриване
    4. мухахахахаххаха - Ностриньооо :)

      Изтриване
  5. Въх ма си сбъркан, тва, дето пропускаш, е най-добрата литература лайк евър

    ОтговорИзтриване
  6. Не съм съгласна за многотомната книготерапия.Няма да се повтарям , ама ще ти натъртя моята любима поредица "Мечът на истината".Епа как не се изгубих в нито една следваща, ти ми обясни?!
    За чиклитите к'во каза?Чакам и за Здрач ;)

    ОтговорИзтриване