петък, 8 юни 2012 г.

Магията на реалността - Ричард Докинс

The Magic of Reality. Най-новата книга на Ричард Докинс е предназначена за деца и е богато илюстрована. Страхотно се е получило. Шапка свалям на този човек, който от години се бори срещу суеверието и глупостта. Всяко дете заслужава тази книга.







Не знам дали ще излезе на български, но се надявам на това. През това време може да си я изтеглите от пиратския залив и да я прочетете, а може да я ползвате като двойно помагало за детето ви - по английски и по запознаване със света, който ни заобикаля.
.

10 коментара:

  1. Рано или късно ще се появи на български. Дано не е късно де.

    ОтговорИзтриване
  2. Бла,
    късно... за кого и за какво?
    :)

    ОтговорИзтриване
  3. За културата и просветата бе, муц. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бла,
      аз мисля,че работата със стария "хардуер и софтуер" е отървана.Години си блъскам главата в тази стена, добре, че е гумена и чак наскоро проумях, че това е мишън инпосибъл.
      То е същото като на "Правец" да вкараш нещо елемтарно като "фотошоп" например, само уж, за да си свършиш нещо дребничко...

      Не може да се надскочат определени граници на възможности, колкото и да ни се иска.
      Колкото и да крещиш на някой глух в ухото му, покачването на силата на звука, няма да ти гарантира чуваемост.

      От друга страна, фашизираното, расистко отношение към глухите, е не просто нехуманно, но и нерационално (по повод реалността използвам думата неслучайно)...

      Ето, благодарение на това, че години наред се изследва слепотата, с цел подобряване живота на слепите, се разкриха неподозирани възможности на човешкия мозък. След като се разбра, че мозъкът е всъщност този, който "вижда", това инициира съвременни разработки на специализирана, специално създадена за целта технология, която прави така, че могат слепите да "виждат", вграждайки я в мозъка.
      Тези експерименти постепенно променят представата ни за това и какво всъщност е да виждаш, защото, тези с "чиповете в главата", виждат по много различен начин от зрящите. Даже хардуера, който е монтиран в главата им, така е направен, че да може, при подобрение на софтуера, да не се налага операция и подмяна всеки път. Но, нали се сещаш, че и това е в граници. а в един момент, ако пък много се сменя, мозъкът ще се пихтяса :))))))

      Та,
      Понеже имам две малки деца и съм заобиколена от много приятели с малки деца, общото ни наблюдение е, че
      децата, се раждат с нов, много по-подобрен "хардуер" (тук няма да изпадам в примери и подробности, щото и без това, както винаги се олях с дърдоренето)

      така че, споко :)


      и нека, препратките ми към понятия като "хардуер" и "софтуер" да се приемат алегорично.

      Изтриване
    2. Явно е трябвало да отбележа, че под "нов хардуер" при децата, имам предвид, че се раждат с еволюирали мозъци, както и психика, а не, че са некви сини, зелени, кристлани и т.н.- понятия, които нямат никакво отношение към разговора.


      п.с.

      суеверия е синоним на предразсъдъци



      Предразсъдъкът
      е необоснована предубеденост, негативна нагласа на човека спрямо нещо. Той е прибързано създадено и често неаргументирано мнение. Предразсъдъкът насочен към членовете на определена група или определени тип поведение, категория и пр. поражда отрицателни или неблагоприятни оценки за хората, принадлежащи към групата, без оглед на опита или фактите.

      Предубедените хора често проявяват неспособност при преработката на информация по отношение на обектите към които са предубедени.

      Политически непопулярните възгледи и становища не са критерий за определянето на предразсъдъци, както и политически популярните гледни точки не са признак за отсъствието на такива. В социалните науки предразсъдъкът се разглежда главно като продукт на социални стереотипи.

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. А към въпроса за това, що е то глупост и съответно, що е то интелигентност, последните десетилетия, учени, занимаващи се задълбочено с експерименталното проучване на човешкия мозък, изследвайки феномените на мисленето, съзнанието, несъзнаваното и т.н.
      се изказват доста предпазливо и се въздържат от до сега приетата терминология.

      Подобна драстична промяна има в начина, по който се е гледало на понятието лудост, в зората на психиятрията, в сравнение с това, как се възприема в наши дни. За начините на третиране на така наречените луди, да не говоря, че тръпки ме побиват.


      Към ден днешен, в сериозните научни среди, глупостта и интелигентността са девалвирали квалификации, заради което имат само емоционална стойност. т.е служат за обида или градификация, но не казват нищо на съдържателно ниво.

      Да не говорим, че едни и същи факти, в различни времена, получават различни интерпретации и тълкувания. И така трябва да бъде, това е следствие еволюционните процеси.

      Реалността е много сложносъставно понятие, което тепърва (ще) се (пре)осмисля от науката като цяло, а не само от невробиологията, неврофизиологията, психологията.

      Защото се доказа... че най-вече, до голяма степен зависи от човешките възприятия, т.е няма как да е обективно понятие, само по себе си.

      Човешкият мозък, е този, който в крайна сметка обработва информацията, която постъпва чрез сетивата.(уредите)

      Но за блатистата природа на тези, на пръв поглед незначими проблеми, които споменавам, с престъпно забърсване, започнаха да се светват едва последните десетилетия.

      Тепърва те ще излизат на преден план и ще се обсъждат отговорно, а не демагогски, най-вече, защото сглобяването на пъзела – картина за света, "принуди” обединяването на различни научни области на познанието (ни) и този процес (ще) става, все по мащабен и всеобхватен.

      Изтриване
  4. Мо,
    препоръчвам ти нещо, за сголемили се деца:

    How real is real?

    ОтговорИзтриване
  5. Светле, много ми харесват алегориите, които създаваш :-) Като художник по красноречие си ;) :D

    Децата наистина са хардуер от ново поколение, а софтуерът с който може да ги заредим, зависят от кръжащите наоколо мемета, затова се радвам, че Докинс е създал такава книга. Напомня ми на първата ми детска енциклопедия, която родителите ми я подариха. Определено е имала огромно влияние :)

    Това за предразсъдъците и суеверията ми хареса :)

    ОтговорИзтриване