сряда, 8 февруари 2012 г.

"Интересни времена" - Тери Пратчет

"Дано живееш в интересни времена" - смята се, че това е китайско проклятие, което следва поговорката "По добре да живееш като куче в спокойни времена, отколкото като човек в размирен период".



Горната поговорка ни подсказва за какво иде реч в поредното приключение на клетия Ринсуинд, който е понесен от пратчетовото въображение в далечната Ахатова империя и град Хунхун - проекции,  съответно на Китай и Пекин в света на диска. 

Пътищата пратчетови срещат Ринсуинд с Коен Варварина, 90-95 годишния герой (и той вече не помни на колко е), който е тръгнал да покорява Империята с неговата пенсионерска дружина, наречена Сребърната орда. Първото име на Коен Варварина е Чингис, което сякаш е своеобразна алюзия за монголските нахлувания в древен Китай. Пратчет ни е представил закачливо този далекоизточен свят, заедно с историята му, изпълнена с преврати, непрекъсната борба между отделните династии (в случая са пет: Фанг, Танг, Хонг, Сунг и .... Максуини!?) , като привидно е осмял тоталитарните системи на управление. Или както се споменава в романа:
 ...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
 Ще срещнем много географски и културни препратки - тук е великата китайска стена, за която героите се чудеха дали е построена за да предпазва империята от нашествия, или, за да пречи на жителите да не избягат от нея :)  Тук е и "Забраненият град", теракотената армия, както и китайската версия на Дилбър Сам Си Прерязвам Гърлото!

В цялата тази суматоха, против волята си, Ринсуинд отново има нещастието да попадне сред революции и размирици, накратко сред "интересни времена", където единствената цел е да оцелее. Или както той казва на бунтовниците-революционери:


 Не можете да се сражавате за кауза! Тя е измислица!
Аз съм от Анкх-Морпорк. Имали сме безчет въстания и размирици. Да ти подскажа ли резултата? Властниците са си още по местата. Винаги така става.

Знам ги хората, дето подкокоросват към жертви за общото благо! Никога не са същите проклетници, които правят жертвите! Чуете ли някого да кряска: "Напред, смели другари!", тъкмо той се е сврял зад най-големия камък и носи най-дебелия шлем" 
:) :) :)

Ще срещнем и Двуцветко, симпатичният турист от първите романи за Диска, който тук е хвърлен в затвора, заради произведението си "Какво правех през почивните дни", което се превръща в революционен труд. Двуцветко ще срещне във финална битка злия Лорд Хонг - виновник за смъртта на жена му, и човекът седящ зад всички пъклени планове.

През цялото време ще се хилим на дъртата орда на Коен Варварина, състояща се от 10 пенсионирани варварина, които спукват от бой втрещените и изненадани легиони от нинджи. При това варварите се опитват да се държат "цивилизовано". 

 Като цяло на мен ми се стори много лека и приятна за четене книжка, която бих я охарактеризирал като класическа от по-ранния период на Пратчет. Е, аз я четох две седмици, което прави по 20-30 странички на ден, но не изгарям от желание да чета напоследък :).

Още бисери:
Акулата не се замисли. Този процес е неприсъщ за акулите. Знакът "=", общо взето изчерпваше мисленето им. "Виждам" = "изяждам"
"Империята? (Не искам да ходя) Нали там мразят чужденците?"
"И ти ги мразиш. Значи ще се погаждате превъзходно."

46 коментара:

  1. Не знам дали съм споменавал, но на мен тази ми е най-любимата на Пратчет :) (Най-вече заради силното участие на варварите :Д)

    ОтговорИзтриване
  2. Силенциум, писал ли си ревю за "Интересни..." ? Щото аз търсех в ТБЛ за ревюта, които да включа в статията, но не открих такива :/
    И аз харесвам ранното творчество на Пратчет повече :) Тогавашните му книги са с една идея по-тънички (:р) и това прави четенето им по-бързо и по-леко :))

    ОтговорИзтриване
  3. Не, не съм, аз преди много години съм я чел нея. Иначе да, съгласен съм... Старите неща по-лесно му се четяха сякаш. Не, че и сега няма добри попадения, но в старите направо слабо нямаше :Д

    ОтговорИзтриване
  4. Кои са ви петте най-любими на Пратчет? Ще ми се да видя въпросните пет на вас двамата, на Ел и на други, които имат поглед върху творчеството му, така че, като си направя извадка от класациите ви, направо да си купя най-добрите и да ги изчета. Ако не ми харесат, ще... ще... Абе ще видите вие! :P

    ОтговорИзтриване
  5. Така поставен въпросът... ще ти дам петте най-гадни (начело с "Чудовищна команда"), че любопитството "да видя аз" няма да ме остави намира :Р
    А иначе сериозно, ще помисля за останалите четири и утре пак ще информирам :Д

    ОтговорИзтриване
  6. Най обичам "Малки богове" и "Пирамиди", но човек трябва предварително да е навлязъл в материята, за да ги вдене и не стават за стартиране. :) Плюс това в тях липсват любимите зарибяващи персонажи.

    Ностро, трябва да се почне с Ринсуинд, мисля. "Цветът на магията", "Интересни времена", "Фантастична светлина", "Ерик", "Петият континент" - в този ред, ако не греша. Някой да ме поправи или допълни, понеже още пия второто кафе и ми се губи останалото. :))

    ОтговорИзтриване
  7. Аве, Силенциум, какво означава "най-гадни"? :) Не искам да са гадни, а забавно-смешни, така че да ми падат гащите от хилене. От едно време по някаква случайност съм се обзавел с "Въоръжени мъже", но така и досега не я бях чел. Вчера отворих на произволна страница и прочетох това:

    "Кафето на Шам Харга беше като разтопено олово, но имаше едно предимство: когато го изпиеше човек, обземаше го онова преизпълващо чувство на облекчение, че е стигнал до дъното на чашата.
    — Това — каза Ваймс, — беше адски ужасно кафе, Шам.
    — Така е — потвърди Харга.
    — Искам да кажа, че в живота си съм изпил много лошо кафе, но това… това беше все едно прокарвам коса по езика си. Колко време е вряло?
    — Днес коя дата сме? — попита Харга, докато бършеше чаша. Той по принцип бършеше чашите. Никой никога не разбираше какво се случва с чистите.
    — Петнайсти август.
    — Коя година?"

    Хилих се 16 минути и 52 секунди. Така искам да е през цялото време. :)

    Фро, какво е Ринсуинд? :) Гледам, че "Цветът на магията" и "Фантастична светлина" са първите две от поредицата за Диска. С тях явно ще е най-добре да започна, ама забавни ли са? В смисъл ще ми паднат ли гащите? :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ринсуинд е най-некадърният магьосник в света на Диска, също така е най-добрият бегач на дълги разстояния. Няма да ти паднат гащите, ми ще ги оцапаш. :))

      Изтриване
    2. Супер! Звучи повече от зле! Ще се запася с няколко чифта гащи тогава. Та значи Ринсуинд е в тези първи книги, нали?

      Изтриване
    3. Даааа, той е. И е много добър за начало.

      Оф, казах аз, че още спя - "Последният континент" бе, не петият.

      Изтриване
  8. хахаха, Ностро, предполагам това е клачианско кафе :)) Клач по принцип отговаря за Ориента, т.е. това е арабско кафе. Не знам дали си пил такова, но те пият много тежко черно кафе, и оттам Пратчет се бъзика с него :))
    Аз не съм чел всичко на Пратчет, но понеже имаш котка, веднага ти препоръчвам "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи" :)
    http://www.book.store.bg/p5403/izumitelniat-moris-i-negovite-obrazovani-grizachi-teri-pratchet.html
    Тя се води детска, но ще забележиш, че Пратчет никак не подценява децата, а и е добро начало. Иначе е много трудно някой да ти каже кои са му любимите, защото която и да вземеш е яка. Затова Пратчет е велик. За всеки случай аз му харесвам по-старите неща. :)

    Фроги, и на мен Ринсуинд ми е един от любимите ми типажи :)) Малки Богове е велика, но си права, понеже е малко по-особена от останалите, преди това трябва да е чел поне 3-4 на Пратчет. Сега като си говорим (пишем де), пак ми се дочете Пратчет :))

    Той принципно с всяка книга разглежда дадена тема и даден свят. С тази горе той сатиризира Китай и тоталитарните системи, с Последният континент - Австралия и еволюцията (не съм я чел), Шовинист - шовинизма и пак Ориента, има книга и за музикалния бизнес (Музика за душата), за киното (Подвижни образи) и т.н.

    Силенциум, имаш вече добра репутация, че харесваш книжки с повече кръв и насилие :р Ще е интерессно да видим 5-те на кървави книги на Пратчет :) Предполагам,че в чудовищна команда има най-много насилие :))

    ОтговорИзтриване
  9. "Интересни времена" не съм я чела, не мога да казвам нищо.
    Аз най-много съм се хилила на всички с вещиците. "Посестрими в занаята", само докато го изписвам, и ми се разхилотва. "Маскарад" и "Захапи за врата", бе всичките.
    Ринсуинд също е култов и любим персонаж.
    "Истината" съща любима, "Малки богове също", и за "Морт" сега се сещам.
    Всичко ми е любимо. Историите с Ваймс като че ли обаче не толкова. Не знам защо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленке, знаех си, че харесваш най-много вещиците :р Знаеш ли, следващата ми набелязана е Вещици в чужбина :))
      Но това е интересно, защото любимите на колежката тук в работата, също са за вещиците. Поправете ме, ако греша, но изглежда, че на женската аудитория й по-харесва приключенията на леля Ог и баба Вихронрав, докато на мъжката - за Ваймс и Стражата :) Изглежда нормално, де :))

      Изтриване
    2. Ми аз нямам особени наблюдения. Познавам няколко женски, които харесват Пратчет, но съм останала с впечателението, че Ринсуинд им е любим. Вещиците като цяло май не са сред любимите на повечето Пратчет фенове. Ма тва са си мои наблюдения де, и то най-вече като гледам кои негови книги се ревюират.
      Иначе моите първи, приятни оказа се, срещи с Пратчетови герои бяха със Смърт и Сюзън. И бях попрочела вече няколко книги, когато минах на вещиците, но пък така се случи, че тях ги излапах всичките една след друга. Освен това имам и физическа прилика с едната от тях, ама няма да кажа с коя. :P :D

      Изтриване
  10. Аз съм голяма щастливка - има още толкова много книги на Пратчет, с които ми предстои първа среща, а като си помисля за втора, трета...и проследя цялата любовна връзка...не ме свърта от щастие. :)))

    Ностро, на мен лично ми харесват най-много "Малки богове", "Истината" и "Шовинист", както и всичко за Ваймс. Само не почвай с "Ерик", че на мен ми трябваха години, за да се върна на тази вълна. :)))
    А "Стражите!Стражите!" при мен подейства като заряд! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. току що Ел опроверга предишния ми коментар :р
      ей, Ел, ама това и на мен са любимите :)) Не е честно :р Значи харесваш мъжките неща :р И аз съм като теб щастливец, защото имам много книжки още да му чета :))
      Аз съм чел най-малко за вещиците, затова следващата книга ще е за вещиците

      Изтриване
    2. ...караш ме да се чувствам като отделна част от опашката на плъхочовечеството. :))

      Изтриване
  11. "Най-гадни" в смисъл най... скучни и не чак толкова забавни, каквато ми беше въпросната "Чудовищна команда" (за мен една от най-слабите книги на Пратчет, що се отнася до Света на диска). Иначе освен "Интересни времена", аз харесвам "Морт", "Вещици в чужбина", "Малки богове", "Стражите! Стражите!"... Но то сигурно ако питаш пет човека да ти изредят по пет книги, поне 20 различни ще чуеш :) Относителна работа си е, но определено първите са най-силни... и най-забавни, разбира се :)

    ОтговорИзтриване
  12. Мамка му, така като гледам аз съм ега ти нещастника - имам да прочета само още 2-3 книги на Пратчет. :P
    А за любими... :?
    Пет няма да са, то е ясно. :)
    "Фантастична светлина" и "Цветът на Магията";
    "Пирамиди";
    "Стражите, стражите";
    "Малки богове";
    "Захапи за врата";
    "Нощна стража";
    "Чудовищна команда";
    Ега ти!... Мога да вмъкна и:
    "Ерик" и "Интересни времена";
    "Дребнио волен народ";
    "Пощоряване";
    Надявам се, че съм бил от полза. :D

    ОтговорИзтриване
  13. Ламоте, като каза, че му харесваш по-старите неща, те ли са за Ваймс и стражите? И какво е това разделение? Кои са за стражите, кои - за апашите, кои - за вещиците!? Мога ли да отгатна по обложките на книгите?! :)

    Миленке, "Маскарад" ще си я взема със сигурност, заради оперната тематика. А за вещиците мислех, че по принцип са грозни и проклети създания, но щом приличаш на някоя от тях, явно Пратчет има друга версия? :) Да не си помислиш, че ти правя четки само, за да ми подариш цялата си колекция от Пратчет! Не е така! :)

    Ел, "Шовинист" май ще е другата сигурна. Ваймс, вещици, много нанагорнище ми стана и не схващам коя за какво е, но... :)

    Силенциум, явно от вас с Ламот ще си харесам "Интересни времена". Изглежда задължителна е и първата - "Цветът на магията".

    Гост, ти още малко и всички щеше да изредиш! "Малки богове" май доста народ я харесвате... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност "Цветът на магията" и "Фантастична светлина" вървят ръка за ръка, защото са от типа "To be continued" :DDD Но поне аз смятам, че с "Интересни времена" няма да сбъркаш. Много съм се смял с варварите аз :Д

      Изтриване
  14. хехе, Ностро, отначало е объркващо :)) Героите са много, но основно могат се разделят на 5:
    1) с Ринсуинд - най-некадърният магьосник в света
    2) с вещиците - основно с Леля Ог и баба Вихронрав
    3) със стражите - Ваймс, русата върколачка Ангуа, Ноби Нобс, кап. Керът и т.н.
    4) със Смърт

    е, има и няколко отделни. Ето ти една схема на български:

    http://www.lspace.org/books/reading-order-guides/bulgarian/bulgarian-reading-order-guide-20.jpg

    :) Е, както казах, отначало е объркващо :р

    Гост, :))), така е, това се опитах да обясня, трудно може да се изброят 5. Даже 10. Добре де, 15 :р

    Силенциум, а, аз мислех друго. Командата не съм я чел, не мога да дам менение. Но я имам :р Да, наистина е относителна работа, защото Пратчет обхваща различни и многолики теми, и зависи кое те влече най-много :))

    Ел, казвал ли съм ти, че приличаш на Ангуа :р По-хубава версия де :р

    Миленке, ааа, няма да мамиш. Ти приличаш на мис Алис от Гилдията на убийците :р Ето доказателството:
    http://prikachi.com/images/460/4375460Q.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Схемата е бая заплетена. :))) "Нощна стража" трябва да е първата за Ваймс, струва ми се.

      И не бъркай главата на Ностро с "Изумителният Морис" - скукаааа, не успях да я дочета. :))

      Изтриване
    2. Ангуа? Хмммххх...
      Виж, ако намекваш че все забравям да си епилирам гърба на лунна светлина - да, прав си! :D

      Изтриване
  15. Ностро, отдадох почит на старите неща, но забелязах и че хората не говорят за последните. Или не са ги чели, или не са им допаднали, а според мен има какво да се получи и от тях. След "Захапи за врата" Пратчет постепенно започва да изменя начина си на писане. От популярната култура се прехвърля на по-тежки тематики и вероятно това не е понесло на някои хора.

    Ламоте, забрави поредицата за Тифани, но ти е простено, защото тя е вкарана в Диска последна - едва преди 10 години, ако не ме лъже паметта. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Гост, тук не съм много съгласен. Последните книги са малко по-тежки да, но това не означава, че предните не засягат сериозни теми.

    Общо взето "Туп" претупваше същите проблеми като в любимата "Шовинист", която пък е доста по-добра. А "Опаричване" има горе-долу същата структура като тези в "Пощоряване" и "Истината" (която също е една от любимите ми). Затова не ги препоръчвам на Ностро да почне от тях :)

    Иначе книгите за Тифани са в схемата, но са закачени с косвена връзка към линията на вещиците :)

    аа, Фроги, това не е вярно. "Изумителният Морис..." е една от най-яките книжки на Пратчет, мисля че и Ел ще ме подкрепи :)) И е чудесна за старт, точно заради лекотата й и е само 250-на малки страници (доколкото си спомням). Убеден съм, че Ностро ще я хареса също :)

    ОтговорИзтриване
  17. баси, пак оплесках запетайките :/

    ОтговорИзтриване
  18. Оффф, ето как би трябвало да бъде:
    Ринсуинд:
    1 "Цветът на магията";
    2 "Фантастична светлина";
    3 "Магизточник";
    4 "Ерик";
    5 "Интересни времена";
    6 "Последният континент";
    Следват само епизодични роли.

    Вещиците:
    1 "Еманципирана магия";
    2 "Посестрими в занаята";
    3 "Вещици в чужбина";
    4 "Господари и господарки";
    5 "Маскарад";
    6 "Захапи за врата";
    Следват епизодични появявания в поредицата за Тифани.

    Смърт и семейство:
    1 "Морт";
    2 "Жетварят";
    3 "Музика на душата";
    4 "Дядо Прас";
    5 "Крадецът на време";
    Смърт се появява праткически във всяко произведение на Пратчет за Диска.

    Стражите:
    1 "Стражите, стражите";
    2 "Въоръжени мъже";
    3 "Глинени крака";
    4 "Шовинист";
    5 "Петият слон";
    6 "Нощна стража";
    7 "Туп";

    Тифани:
    1 "Волния народец"//"Дребнио волен народ";
    2 "Шабка от небе";
    3 "Зимеделецът";
    4 "Ще облека Полунощ" (мисля, че така го превеждаха);

    Олян фон Ментелик (превеждан и инак):
    1 "Пощоряване";
    2 "Да направиш пари";

    Свободни романи:
    1 "Пирамиди";
    2 "Подвижни образи";
    3 "Малки богове";
    4 "Последният герой" (по-скоро сборна);
    5 "Чудовищна команда";

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забравил си Unseen Academicals, или поне аз не я виждам, която предполагам, че може да се постави към свободните (и има камео от Ринсуинд :Д) :)

      Изтриване
    2. Прав си! :(
      Остарявам... :)
      Ринсуинд обаче пак има епизодична роля. След "Последният континент" можем да го смятаме за пенсиониран.

      Изтриване
    3. Мда, така си е. Едва ли Пратчет ще напише вече книга с него, но просто ми хареса как го вмъкнаха тук в типично негов стил :Д

      Изтриване
  19. Гост, мерси, така е по-нагледно :)

    Но схемата е същата :)

    ОтговорИзтриване
  20. Уф, пропуснах "Морис". Да се пише към независимите.

    Ламоте, наистина са подобни, но в по-късните книги Пратчет става доста по-тежък като хуморът губи от лековатите си нотки.

    ОтговорИзтриване
  21. Фроги обаче не й вярва, а не ми се разправя.

    ОтговорИзтриване
  22. хаха, Анонимке, пишеш анонимно за да не те пляска Фрогито, нали? хихих :р

    Гост, добре казано, това си е така, но повечето от последните му книги са от т.нар. индустриална поредица - тези за пощите, банката, преди това за пресата. Темите предполагат Пратчет да е малко по-сериозен. Последната, която си взех (беше на панаира), е "Волният народец" и от прочетените 20-30 страници, усетих стила на книгата за Морис и мишките. Също откривам откровена разлика в книгите за вещиците и тези за Ринсуинд. Според мен Пратчет стилово се променя както във времето, така и в тематиките.

    М, много объркано го казах, не знам дали ме разбра :)

    ОтговорИзтриване
  23. а, и гост, някой път ще напиша обща статия за Пратчет и ще си копна твоята схема :р Дано не ме дадеш на АСТА де :р

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимният коментар беше от мързеливата ми подличност. Фроги може да ме гони колкото иска - аз съм далеч.

    Заради индустрията ще трябва да е наистина. :) Въпросът е, че така или иначе на много хора им е трудно да го преглътнат. Не вярвам Ностро да се окаже един от тях, като имам предвид кои са му любимите книги. :)

    ОтговорИзтриване
  25. опс, объркахте с Ел :Р
    А Ностро чете книжки със сексуални наказания, а на мен хич не ще да ми ги дава :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А за Ностро съм подготвил книжката - Направо на Садо Мазо :Р
      http://www.rutor.org/torrent/170312/pravo-na-sado-mazo_sm-rechter-2009-dvdrip-den904

      Изтриване
  26. Ламот, когато Пратчет ми напише роман Главата на бика ака Главочът ще започна да го чета :)
    http://rutor.org/torrent/162375/bolvan_rundskop-2011-hdrip-den904
    Дано Главочът вземе чуждоезичния Оскар . Заслужава :)

    ОтговорИзтриване
  27. ааа, Вал, не! Филмът за садо мазото е за мен :Р
    защо Ностро получава най-хубавите неща, а за мен все главочи? :(
    :р :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е как ! Главочът е основния фаворит за чуждоезичен Оскар. Всъщност Дринов ме светна за него :Р
      http://operationkino.net/2012/02/трейлър-на-номинирания-за-оскар-bullhead/comment-page-2/#comment-21520

      Изтриване
  28. Силенциум, засега си записах "Цветът на магията" и "Фантастична светлина". Те явно трябва да се вземат задължително. Ще си помисля и за "Интересни времена".

    Ламоте, не само е объркващо ми вече взе да ми пуши главата. Дано наистина са забавни!

    Фро, "Нощна стража" също си я записах. За Морис засега ще те послушам и няма да си я взимам, че и без това станаха много. А и преди нея имам да чета други детски книжки. :)

    Гост, ще карам първо с по-старите, пък от по-новите нали ще си взема "Нощна стража", а и "Шовинист". Май никой не ми препоръча нищо от серията за Смърт и семейството му. А и викаш, че индустриалната тематика ще ми допадне? :)

    Вал, мерси много. Виждам, че добре си опознал вкуса ми. :D А на Ламот трябва да му се препоръчват само целомъдрени книги поне докато не навърши "тли". :P

    ОтговорИзтриване
  29. Ооооо, Смърт- божествен образ от Пратчетовите, както и, разбира се, Сам Ваймс :)
    С оглед на гореизложеното, настроенията ми към Ринсуинд никак не са любовни, трудно смилам книгите с негово участие- или не му разбирам ролята, или не ми е симпатичен персонаж, не знам точно. Аз пък харесвам " Чудовищна команда", макар и да ми идва малко странна на фона на останалите. В крайна сметка- да живеят странностите :)

    Най- редовно препрочитани от мен са:
    " Малки богове"
    " Жътварят" и " Крадецът на време" обожавам много, много! / любимият Смърт :))/
    "Нощна стража" / като апотеоз на стражното творчество на Пратчет, поне за мен/
    " Стражите! Стражите"
    " Чудовищна команда"

    " Опаричване" едвам я прочетох- скучнаааа, колкото не съм очаквала / може би, защото не съм никак фенка на темата за парите.

    С особено мнение съм за " Маскарад" и " Шовинист"- имат добри моменти, но не през повечето време.

    Всичко свързано с Ринсуинд ме дразни.

    Вещиците обожавам , трябва скоро да препрочета оттам нещо :)

    Много искам да прочета Морис и "Интересни времена"... и, стига съм се разливала в писания :)

    ОтговорИзтриване
  30. Омниа, Морис е култова :) Всеки уважаващ себе си котарак трябва да я прочете! Това казвам и на Ностро :)) Ще е срамота да не я купи на котарака му и да го лиши от този шедьовър :р

    Ностро, мисля че ги има всичките на Пратчет (само Маскарад и последните ги няма май) в читанката, хвърли им поглед там :) Ама после да си ги купиш, ей :Р

    Вал, може да е хубав, ама филмът за шляпането е за мен :D ;p

    ОтговорИзтриване
  31. Ели ми я препоръча и, въпреки че иде реч и за мишки/ плъхове, ще надвия някак ужаса си от такива гадинки / щом и тук така се препоръчва/ и ще я поръчвам по нета, защото и нея не мога да открия вече в книжарниците (:

    ОтговорИзтриване