вторник, 27 септември 2011 г.

Магизточник - Тери Пратчет

Тери Пратчет така пише книгите си, че всеки може да ги интерпретира по свой начин. Ето и моята интерпретация на "Магизточник", петата книга от поредицата за Света на диска. Имайте предвид, че я четох след като седях известно време на слънце, при това без шапка, и е твърде вероятно слънчевите лъчи да са повредили апаратурата, настанена в проветливата област между ушите ми.

Но първо да представя героите и историята накратко. Ипслор, осми син, му се ражда осми син - Коин, който се превръща в Магизточник, т.е. източник на огромна сила. Ипслор измамва Смърт и подготвя сина си да се възкачи като Архиканцлер на Невидимия университет. Така той ще превърне магьосниците в господари на Диска, а по-късно ще настане Апокралипсис - т.е. краят на света. По неволя на пътя му застава Ринсуинд, най-некадърният магьосник, живял някога. Към него се присъединяват крадлата Конина Варварката (дъщеря на Коен Варварина), чиято мечта е да стане фризьорка, както и Найджъл Разрушителя, който е решил да стане варварски герой. Действието пренася героите в Ал Кхали, един от главните градове на Клач, където ги посреща серифа на областта Креозот - той се вживява като истински Омар Хаям и си пада по приказки, разказани от надарени девойки.

Това е една от по-леките истории на Пратчет - забавна, неангажираща и пъстра като всички негови произведения. Тук можем да видим как конниците на Апокралипсиса - Мор, Глад и Война се напиват и пеят песнички в кръчма, Багажа с крака е с разбито сърце и решава да се напие с Клачианско кафе - питие, с което човек може да прави покривите водоустойчиви. Към тях може да добавим непослушно летящо килимче, Библиотекаря, който прави операция на книга, както и най-мощното оръжие на Ринсуинд - неговия закърпен чорап...

А сега е време за моята интерпретация! Както знаете магията и магьосниците в Света на диска символизират науката и образованието като цяло. Запитах се "какво е магизточник в творчеството на Пратчет?".  Предполагам, че това е ядрено оръжие, а Пратчет леко ни намеква до какво може да доведе злоупотребата с науката, т.е. тогава когато използваме науката за военни цели или за печелене на власт. Ето кои предпоставки ме карат да си мисля така - ледените великани може би представляват ядрена зима, която настъпва обикновено след ядрена катастрофа, а Тварите са  мутирали същества, дошли от друго измерение (вероятно вследствие от радиация?). А може пък аз да съм слънчасал, кой знае?  :)

Междувременно, "Магизточник" ще бъде 5-ят роман на Пратчет, който ще бъде филмиран от медийния гигант Sky One.  Преди това адаптирани бяха "Пощоряване", "Дядо Прас" и първите две истории от света на Диска: "Цветът на магията" и "Фантастична светлина". 

За завършек един цитат: " Не е лесно да приковеш истината към книжната страница. Във ваната на историята истината се улавя не по-лесно от изтърван сапун, а и се открива далеч по-трудно"...

Ревю от Христо Блажев
Ревю от Ел
.

26 коментара:

 1. Брях, интересна интерпретация, стига да не е незаконна рожба на слънчевите лъчи и епидермалния покров на подкосмието по главата ти :) Ако е последното, имам едни хапчета...

  ОтговорИзтриване
 2. ... и енергийни гривни мога да предложа.
  Call me: 299 792 458!
  Ох, забравих: плюс 359.
  :)))

  ОтговорИзтриване
 3. Ах, Скай ми развалят удоволствието за съжаление. Не си ги представям героите като хора просто :D

  ОтговорИзтриване
 4. Блажев, веднага съм готов да закупя хапчетата, надявам се да хвана намалението :) :р! Чух че те ще ми подобрят паметта и ще ми ускорят мисленето, а аз искам да съм като Виет и Лайбниц едновременно :)

  Ел, звънях три пъти за гривната, първо ми вдигна Снежанка, която ми каза, че дядо Коледа е зает след като е задръстил тоалетната, после ми вдигна духът от вълшебната лампа, който в момента си обзавежда лампата с нова спалня, а после ми вдигна Калашников,който в момента е пратен да оправя неразбориите във Валхала :( ИСКАМ СИ ГРИВНАТА! :(

  Тушков, не са перфектни, но на мен ми допадат, стават като ТВ продукции. Героите и аз си ги представям по-гротесково грозни :) Е, Конина си я представям точно като на обложката - с гооолемии...ем...златисти пъпеши с изумруди :р Ставам ли и аз за поет?

  ОтговорИзтриване
 5. Според мен би ти завидял всеки признат поет - троен лупинг с пъпеши!

  Не знам, като че ли Диска не се усеща толкова добре като вселена.

  ОтговорИзтриване
 6. Все се опитвам да избягам от него и вие все ми навирате нещо негово. Няма спасение.
  Мо, уникален зарибител си и хъм... леко странен поет :P

  ОтговорИзтриване
 7. Тушков, наистина не се усеща, дано направят високобюджетен филм за някое от произведенията му. Миналата година направиха театрално представление за номите :) Има надежда :)

  Зори, аз заради теб станах голям фен на Зотов, а също и на Спаска, кръстил съм си папката с мп3-ки "Таласъмски напеви", така че не ми говори за зарибяване :р :))

  Тъй като и двамата сте възхитени от моята поезия, ето ви още малко:

  "О, Конина, стопанко на дупе с формите на райски круши,
  и на зърна, големи колкото прецъфтяло грозде"  Ако искате още казвайте :Р

  ОтговорИзтриване
 8. Ей, пак ми се напомня, че не съм чел Пратчет. :(

  Днес си чакам един колет с книги, а вчера вдигах гирички, за да мога да го занеса до вкъщи. Е, не съм си поръчвал Пратчет. Кво сега, ще ме набиете ли? :P

  ОтговорИзтриване
 9. И специално за Ламот новия филм на Вал :)
  Предпремиерно :)
  We Are Here
  http://vimeo.com/29718333
  Филмът е нискобюджетен - даже безбюджетен !

  ОтговорИзтриване
 10. Lammothе, искам да видя в твоя блог ревю на "Вдъхновен от Стивън Кинг". :)

  ОтговорИзтриване
 11. Bla, от няколко дена се каня да я взема, откак видях анонса в Книголандия, но в близките книжарници я нямаше :/ вече я поръчах де, ще направя ревю. А Питър Стан го знам от списание "Дъга" и най-вече от култовите книги-игри навремето :) На всичкото отгоре съм израстнал в семейство с художествени заложби (които са ме прескочили за съжаление), затова ч чакам с нетърпение :)

  Вал, я кажи, стигнали най-накрая книгата? Трябваше да е в Плевен още вчера! А масовата сцена в края на видеото е яко! Трябва да направим някой ден нискобюджетен филм с много цици и пляскане някой ден :р

  Ностро, в момента пиша подредбата на наказанията , които Ел (защото е по-близо до теб) ще изпълни за това, щото не си чел Пратчет! Чух че си е взела сребърен кол и камшик осветен с света вода :) Муахаахах :р Кои книги си взе?

  ОтговорИзтриване
 12. Ламот няма куриер, няма и книга :)
  Проблемът на куриерските фирми е че повечето от тях не са регистрирани :)Така те не плащат данъци :)Най - сигурният начин си остава пощенската пратка :)Вервай ми , този път изобщо не се будалкам :)

  ОтговорИзтриване
 13. Албумът вече би трябвало да е по книжарниците; в "Хеликон" - със сигурност. :) Пиши после как ти се е сторил, според мен изданието се получи страхотно.

  ОтговорИзтриване
 14. 21 книжки са общо (бяха 22, но едната на Ореул не могли да я намерят). Има няколко на Хайнлайн, много от оная поредица на Фама, един сборник с разкази на Чапек (които имам, но са се разпаднали, а тази е с твърди корици) и една книжка, която смятам да ти подаря... ако слушаш - "Секс престъпления". :)

  P.S. А Ел каза, че грешиш. Ако съм я бил ядосал, са щели да ми се случат много по-страшни неща. :(

  ОтговорИзтриване
 15. Ностро, секс с Дявола :) Добрее :)
  http://www.imdb.com/video/wab/vi561383193/
  Ламот, пристигна току-що :)
  АЗ СЪМ ПРАТЕНИКЪТ :)

  ОтговорИзтриване
 16. Ламот,Морт е издал Пратчет. Хайде на опашката :)
  http://morrtdontpanic.blogspot.com/2011/09/97.html

  ОтговорИзтриване
 17. Вал, о, тази книга на Пратчет с удоволствие бих си я купил :) Пратчет и футбол - велико :) Почнах да я чета преди време, но някак не мога да чета от четец или компютър, така и не свикнах :( Подарих четеца :/ Радвам се, че книгата най-сетне пристигна, задниците трябваше да я доставят още преди два дена :/ Повече нема да ги ползвам :/

  О, Ностро, веднага ми я подарявай, секс претъпления, дамн куул, това ще да е култово :)) Обещавам да съм послушен :р Иначе Ел е права, като я знам вероятно новата книга на Чапек пак ще ти се разпадне, а ти няма да можеш да седиш на стол поне няколко седмици :р :р Сега се сещам и аз имам едни оригинални разкази на Чапек. Хм, забравих, че и той е атеист :))

  Бла, ходих да си взема албума, но впоследствие се отказах да го купя от книжарници, защото цената е 50 лева, а и видях някакво приложение към него. Ще прескоча до издателството пак и от там ще го взема с намаление :)

  ОтговорИзтриване
 18. Аз като не можех да пиша, спрях и да чета другите блогове, та с малко закъснение... Пратчет, както съм казвал и преди, рулира :Д (макар напоследък да отслабват нещата му)... Магизточник е супер обаче... :) Аз още мъча "Unseen Academicals"...

  ОтговорИзтриване
 19. Ламот, тъй и тъй ходиш да се моташ из книжарниците, вземи си и това
  Ама първо си вземи хапчетата против алергия!
  :))

  ОтговорИзтриване
 20. Ей Ел, да не би да ме шпионираш? Точно нея си взех преди седмица-две, чакай ревю, ако не ме домързи де. Но по-обезпокоителното е, че виждаш какви неща чета, да не би да имаш кристална топка? Нали не можеш да правиш вуду магии ? :О

  Силенциум, сигурно не харесваш футбола, нали? :D Иначе и на мен ми се струват бая дебелички последните произведения на Пратчет :р :)

  ОтговорИзтриване
 21. Хаха, мда... уви футбол не харесвам... Но пък не е чак толкова дебело... просто изданието с твърдите корици е с много едър шрифт. Виждал съм джобния формат и въобще не е толкова дебела (макар и да е малко по-обемиста от тези на Вузев (но то и без това точно тази книга скоро няма да се появи изпод шапката на това българско издателство ;Д

  ОтговорИзтриване
 22. О, не...аз ползвам най-обикновени гарвани.
  Ще чакам отзиви, защото ще я разгърна в най-добрия случай след около година... :)

  ОтговорИзтриване
 23. Ел, защо така? Да ме шпионираш с гарвани, не те е срам! :Р Да знаеш, че гарваните лъжат и въобще нямам килер за мъчения :р

  Силенциум, аз обаче я чакам с нетърпение да я видя на пазара :) Веднъж видях английската версия, но не ми се даваха 35 лв за нея :/ Поне джаги харесваш ли? :Р Да играем на вързано някой път (за по една бира например :р)

  ОтговорИзтриване
 24. Хехе, джаги играем, ама хич не съм добър :) Но пък бира пием :ДДДД

  ОтговорИзтриване
 25. И аз не съм добър с джагито, затова ще остане само пиенето :) :)

  ОтговорИзтриване