събота, 14 септември 2013 г.

Една сбъркана буква

Днес осъзнах, че една буква може да обърне света. Пропуснеш или замениш буква и всичко може да се преобърне. Особено в тези ултра-технологични времена. Пишеш пиянски мейл на приятел и....бам сбъркаш една буква от електронния му адрес. Писмото е пратено в Таджикистан, при непознат политик-дисидент от Казахстан. Чинг! Вкарват те в списъка за издирване на Интерпол.

Така! Какво ще стане, ако само една буква бъде заменена и пропусната в книжното царство? Това ни показа вече ето тази забавна статия.

Както знаете, моят блог е и книжна лаборатория, в която се експериментира с всички книги, без страх какви книжни взривове могат да се получат. Затова извадих фотошопската колба и забърках няколко книжки в буквен разтвор, и хоп една буква се промени. Малко ли е? Вижте какво се получи:

 • Пластелинът на пръстените - Дж. Р. Р. Толкин

Гандалф прави от пластелин орки и ги съживява. Орките са недоволни от уменията на Гандалф и се разбунтуват, защото ги прави прекалено грозни и противни. Хобитите го отнасят, щото се подиграват на орките. Стига бе, заради една буква да се промени цялата история? Е, все пак тук орките са добрите :P

 • "Името на бозата" - Умберто ЕкоДействието се развива в средновековен български манастир, в който монах издирва изчезналите му две банички и чудотворна боза, която успокоява стомаха. Монахът разкрива хиляди конспирации, докато си намери баничките с боза.

 • "Вълшебната сланина"  - Томас Ман


Млад инженер отива да отслабва в алпийски дебелариум. Уви се пристрастява към шоколада и ... местната пържена сланина с бира...

 • "Пичовци" - Иван Вазов

Разкази и повести за пичове от предосвобожденските кръчми в град Сопот, където пиенето означавало свобода!

 • "За пишките и хората" Джон Стайнбек


За хората и техните...пишки. Или за пишките и техните хора. Вероятно художникът на корицата е бил жена, която е мислила за всичко друго, но не и за книжката.

 • "Сто години срамота" - Габриел Гарсия Маркес


Разказва се за перверзиите на семейство Буендия, които накрая основават Огледален град, където всяко огледало те показва чисто гол... И всичко това заради една добавена буква от главния редактор.

 • "Пян Бибиян" - Елин Пелин

Засекретените и неиздавани приключения на пияния Бибиян, чиято дружба с Фют леко приема фетишистки измерения с това пляскане с опашка. Пян Бибиян, йохохо и бутилка ром!

 • "Осъдени уши" - Димитър Димов Романс между испанската принцеса с големи уши Фани Порн и испанския монах, с още по-големи уши, отец Еротия. Защото ушите събират хората.


 • "Запивки по българските въстания" - Захари(й) СтояновАко сбъркате на някой изпит само една буквичка, както по-горе, може да се получи доста конфузна ситуация и да спечелите неблагоразположението на учителя по литература завинаги. И все пак истината е във виното :Р.

 • "Минету" - Карл МайМоже би най-яркият пример как може да си докарате беля със само една сбъркана буква. За ваше сведение Минету е град в САЩ, с население 1659 души, така че не ме гледайте така :(.


------

Сами виждате, че всяка пуква, пардон, буква е важна :).
.

12 коментара:

 1. на теб най- ти хареса за човека и сладоледа, нали? :)

  ОтговорИзтриване
 2. знаеш ли как ме мързи, а сега ме накара да отида до Билата за да си взема сладолед :( Гад! :P

  ОтговорИзтриване
 3. Ххихихи кефи ! Предполагам монахът с баничките накрая го е хванало и разстройство от препиване с боза.
  И като казах боза, да ти кажа, че прочетох Крокодилите на Фабио Джеда - жестока книга, ама вечен не ми иде да я сравнявам с доста по-бозливия на места Халед Хосейни :)

  ОтговорИзтриване
 4. хахах, и аз получавам разстройство от боза :P :))
  Романът на Фабио Джеда е доста натурален, много истински, а Халед Хосейни леко почна да холивудизира новелите си, така е :))

  ОтговорИзтриване
 5. Ламоте, а ще разкажеш ли историите, които се съдържат в:
  "Война и кир", "История на акото", "Гърдост и предразсъдъци", както и, разбира се, "Буре се надига"

  ОтговорИзтриване
 6. Да ти кажа, душо - по-креативен си от юнаците, дето са спретнали чужбинската статия :) Смей да ми се изгавриш със "Синовете на великата мечка" :D :D :D Страшен си, Мотиньоле!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За "Синовете на великата печка" ли си говорим?

   Изтриване
 7. За мен "Вълшебната сланина" е най-доброто попадение. Аз не се сещам за нещо да добавя... сещам, се за по две букви... но пък защо да не ги кажа? Чел ли си "Иванхоу" на Скот и "Чугун" на Клавел?

  ОтговорИзтриване
 8. На "Сто години срамота" със сигурност бих хвърлила едно око ;)

  ОтговорИзтриване
 9. пише се пластИлин...

  ОтговорИзтриване