петък, 11 май 2012 г.

"Марина" - Карлос Руис Сафон

Все още не мога да си обясня как я прочетох за толкова кратко време - за две нощи ( ето какво е да нямаш ТВ :). Вината за това е изцяло на испанския бард Карлос Руис Сафон, който е превърнал разказването в хипнотично изкуство. Не съм привърженик на такива епитети, но те най-близко описват неговото творчество.



"Марина" е готически роман, чийто сетинг се вмества в един магически град - Барселона. В сърцето на Каталуния са творели художниците-сюреалисти Салвадор Дали, Жоан Миро, тук е учил и Пабло Пикасо,  а уникалните архитекти Гауди и Бофил са издигали истински шедьоври. Всичко това, в комбинация с изкусното перо на Сафон, допринася за изграждането на една зловеща, артистична, нощна атмосфера в романа.

Основната сюжетна линия обхваща съдбите на 15-годишните Оскар и Марина, които се сближават бягайки от депресиращата самота. Около тях Сафон е изградил пълнокръвни образи, всеки от който е със своя собствена история, собствена тайна, изпълнена с болка и вина. Болка, която се пренася и върху читателя след прочитането на произведението.

Въпреки твърде различните характери и герои, всъщност всички образи си приличат. Всичките протагонисти в "Марина" бягат от самотата, намират сродни души, борят се за тях, губят ги и им остава само болката и помена за тях. Колкото и наивно да звучи, Сафон е конструирал великолепно романа, използвайки множество елементи  от готическия хорър до магическия реализъм. Трудно е да се опише, трябва да се прочете.

Един цитат:
Циркът бе моето училище и домът, в който растях.Ала още тогава знаехме, че е обречен. Реалният свят се превръщаше в по-голяма гротеска от пантомимата на клоуните и танцуващите мечки. Скоро щяхме да сме излишни.Самият двайсети век се бе преобразил в големия цирк на историята.  

ПС В goodreads дадох първоначално 4 от 5, но после се замислих и реших, че коя ли книга няма слабости, и й дадох 5.

Други ревюта:
Блажев ( псст, Блажев, всяка книга, която чета вече си я прочел :)) Някой ден ще си прочел всички хубави книги  и ще се принудиш да разлистиш библията :р Шегувам се)
Книга за теб
В тайната градина
.
.

4 коментара:

  1. Суперско! Ако стигна до библията, то може да се очаква най-апокалиптичното негативно ревю, което съм писал нявга :)

    ОтговорИзтриване
  2. Библия, коран, тора, трите кошници, мормонски сказания - все забавни четива :р трябва да им напишеш ревюта :р

    ОтговорИзтриване
  3. Заради вас си взех "Светът на Софи". С твърди корици. Имайте късмет да не ми хареса! :P Добре де, няма такъв вариант. Книжката изглежда страшна на първо прелистване!

    А за Сафон нямам мнение. Просто реших да се изфукам за Софи... Ама съм спамър! :P

    ОтговорИзтриване
  4. И аз я имам с твърди корици :р Кой ще шляпаш с нея? Някоя философка ли?
    То Софи и Сафон са близки, затова си направил асоциацията :)

    ОтговорИзтриване