вторник, 24 април 2012 г.

"Кървави книги - том I" - Клайв Баркър

В повечето случаи произведенията обозначени като "ужаси" са първични и са предназначени да предизвикат различни емоции у читателя, а идейността остава на заден план. Но ето че има и писатели като Клайв Баркър, които успяват да разчупят рамките на жанра и да отидат по-далеч.

Първият том на "Кървави книги" съдържа 5 разказа (+1 встъпителен), аз ще ги изредя по степента на харесване, а не както са подредени в книгата.

Най-голямо впечатление ми направи "Секс, смърт и звезден блясък", разказ за смъртта на един театър в разрастващ се промишлен град, в който комерсиализмът измества истинското изкуство. Смърт, която ни е представена по подобаващ артистичен начин - чрез последното представление на театъра, в който мъртвите сякаш се надигат за да си го приберат.

За мен вторият по сила разказ е "В хълмовете, градовете". Една гей-двойка отива на "меден месец" в Югославия (книгата излиза през 1984г.), където двамата стават свидетели на апокалиптично, чудовищно, сюреалистично съревнование между жителите на два града. Дали  тези две чудовища не са метафора за социалистическия режим, в който всеки човек губи индивидуалността си и става част от един обречен механизъм, или това е проницателното предвиждане на автора за бъдещото сгромолясване на страна, в която насилствено са обединени няколко народа?

На трето място поставям "Плямпалото и Джак" - зъл демон-новобранец има задачата да изтормози и извади извън релси обикновения човечец Джак Поло. Толкова ли е важно човек да запази самообладание и хладнокръвие, дори и в най-тежките моменти?

Останалите два разказа наблягат по-скоро на ужаса. "Среднощният влак за месо" е за касапин, вилнеещ в метро и служещ на демонични сили. Разказът е филмиран, като в ролята на касапина е Вини Джоунс, доста подходящ избор, като се има предвид, че това бе най-големият касапин на футболното игрище в началото на 90-те :). Предполагам, че Баркър е засегнал сектите и догматичния страх.

На последно място (в класацията тази седмица :р) е "Кървав свински блус", или как душата на едно момче се е вселила в огромна свиня, или както тя казва накрая "Такава е участта на звяра...да яде и да бъде изяден".

"Кървавата книга" е встъпителен кратък разказ, който дава основен тон за предстоящото кресчендо.

Хубав сборник, чете се много бързо. Може да не е литература от най-високо ниво, но пък е перфектен за феновете на жанра

Още ревюта:
Бран
Блажев
Книга за теб
Библиотеката
.

Мързи ме да слагам картинка на книгата :(
.

10 коментара:

  1. Вчера се чудех дали да си я взимам и май се отказах. Някъде зачитах откъс, Баркър има доста описателен стил, ама напоследък това не ме топли, даже ми идва в минус. Обаче сигурно щях да си я взема, ако все още бях на вълна Кинг.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз съм много голям фен на Баркър :) "Книги.." съм ги чел на английски, но си закупих и превода, че е дело на познат (силно казано де, но се знаем :Д), а и ми се иска да имам Баркър и на роден език. Много се надявам да има успех в продажбите и Колибри да продължат поредицата. (До колкото си спомням, и вторият том е преведен вече, а може и третият, че скоро не съм проверявал.) А въпросният встъпителен разказ завършва в края на шести том, но ако си гледал филма
    http://www.imdb.com/title/tt1169809/
    ще знаеш как завършва. (Реално лентата няма нищо общо, но основната идея е използвана)
    На мен ми седи в Пловдив и този уикенд ще си ходя и ще си я взема (заедно с "З-тата война"), след което ще си я прочета отново с кеф, че преди 3-4 години съм чел първите три тома.

    ОтговорИзтриване
  3. Баркър е дъ Бог, шибани атеистчета!

    ОтговорИзтриване
  4. Бла, Баркър е дъ Бог, но като прегледах биографията му, се оказа, че е гей :) Не че има проблем, но това обяснява донякъде ориентацията на някои от героите му :)

    Силенциум, знам че си голям фен, мисля че го спомена в някоя от публикациите ти за хорър иконите :) Иначе аз художествена литература на английски не чета, и без това четаем бая статии за дисертацията на английски и се уморявам. Още повече,че английския ми е трети език. Филмът не съм го гледал, но си го отбелязвам за после :) После непременно драсни какво мислиш за З-та война :)

    Ностро, на мен ми я подариха :р Виж как правят хората :р И аз много се колебаех дали да си я взема, но така я получих на готова. Мама ми я подари :р Не съм сигурен дали ще ти хареса, ти си падаш по класиците, поне така съм забелязал :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ламоте, гадино такава, бива ли да ме изкушаваш! Змия със змия - само да измисля някоя поредица от 6-7 тома с по 500-600 страници и ще ти надуя шантавата главица. Ще видиш ти Кървави книги...

    ОтговорИзтриване
  6. Всъщност филмът не си струва кой знае колко и дори е скучен, но все пак можеш да го пробваш :Д Що се отнася до това, че съм ги чел в оригинал, просто не съм очаквал, че някога ще се появят на бг и не ми се чакаше :Д А и първите три тома (колекционерското издание - или беше лимитирано, което се води) ми бяха подарък :)

    ОтговорИзтриване
  7. "Среднощният влак за месо" е нелош филм :)
    Ламот прочети това - велика ултра - мега класика :)
    Angustia ( 1987 )
    http://www.imdb.com/title/tt0090644/
    Любимият ми джало ужас :)

    ОтговорИзтриване
  8. Защото страданието ееее ....
    http://www.youtube.com/watch?v=lGMG_PVaJoI

    ОтговорИзтриване
  9. Не знаех, че Влака за месо е по книга. Един здрав ужас е, определено :)

    ОтговорИзтриване
  10. Фокси, и мен ми хареса тогава :) Не знам защо хората го заклеймиха като глупав :/

    Вал, заразителна реч на човечеца, но все пак звучи като секс-тантски глупости :р

    ОтговорИзтриване